Hlavní obsah
Hry

Inferno: Projděte devět kruhů Pekla a staňte se jeho nejmocnějším služebníkem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

V deskové hře Inferno se stanete hlavou florentského rodu, který se snaží získat moc v pekle i ve Florencii. Čekají vás komplexní mechaniky a temná atmosféra Danteho světa.

Článek

Ve strategii Inferno se stanete vyznavačem pekelných mocností

Dante Alighieri je jedním z nejvýraznějších italských básníků vůbec. Tento muž se nikdy nebál tvrdě kritizovat poměry ve své vlasti, což vedlo k vytvoření literárního díla Božská komedie. Jeho hlavním hrdinou není nikdo jiný než právě Dante, který se v něm vydává do samotného pekla, aby v něm našel svou milou. Zatímco představa pekla byla do jeho díla velmi jednoduchá, tento autor přichází s komplexním členěním. Doslova jej rozdělil na několik úrovní, skrze něž, za doprovodu básníka Vergilia, prochází. Kus je to vskutku výrazný, díky čemuž se dočkal nejen videoherní adaptace a animovaného filmu, nýbrž řady dalších výtvorů.

Foto: Ondřej Zeman

Inferno rozhodně není vůbec malou hrou.

Počet hráčů: 1 - 4

Herní doba: 120 minut

Věk: 14+

Nejnovějším z nich je desková strategie Inferno, která z vás udělá hlavu některého ze slavných rodů, jež se snaží zalíbit peklu skrze páchání různě laděných skutků. V samém úvodu celé partie vám Infernodá do ruky některý z řady rodů. Ty se od sebe liší jak jmény a erby, tak startovními podmínkami. Některé mají k dispozici více financí, jiné zase pracují s větším počtem pracovníků či už od počátku nachází svou rodnou věž rozestavěnou. Jakmile si vezmete vše potřebné, už vám nic nebrání v tom pustit se do hraní.

Foto: Ondřej Zeman

Všechny rodiny mají co nabídnout.


Celá partie je v Inferno rozdělena do dvou fází, které se střídají až do momentu, než Dante sestoupí až na úplné dno pekla – do devátého kruhu, kde už čeká samotný Satan. První etapou vaší poutě je peklo. V něm máte za úkol vést duše do pekelného kruhu, který odpovídá barvě dané duše. Můžete se ujmout duše, která už cestuje skrze kruhy, nebo ji nechat být a vzít si novou ze hřbitova, kde minimálně jeden kousek vždy najdete. Za duše, které zatím nejsou v podsvětí, však musíte zaplatit jednu drachmu, protože je třeba zaplatit převozníka. Duše pak v pekle putují po řetězech, jež užívají k sestupu.

Foto: Ondřej Zeman

Všichni hráči mají svou vlastní desku.


Duše za všech okolností někde skončí svou cestu. Když ji přesunete do kruhu, kam patří, můžete se těšit na vítězné body (body prohnanosti). Daný bod je však nadále neprostupný v rámci zastavení. Jestliže nikoli, těžíte pouze z bodu, na kterém duše stojí. Každé místo v pekle má totiž jasně daný symbol, který se následně promítá do života smrtelníků v rámci další fáze. Obě etapy jsou totiž pevně provázány. Když vám náhodou nevyhovuje to, kde duše při procházce peklem skončila, můžete uplatit Chárona a realizovat akci na jiném místě, než bylo původně určeno pohybem postavy.

Foto: Ondřej Zeman

Na cestě Infernem na vás čekají jeho strážci.


V rámci druhé fáze se můžete těšit na větší škálu alternativ, než nabízí Infernov té první. Tou úplně první je adopce dětí na seníku. Ano, čtete správně. Infernovás nechá verbovat děti, které následně můžete využít třeba ke krádežím na tržnici, která je dalším místem, kam je možné během této fáze zavítat. Budovat tu pak můžete svou věž. Čím vyšší budete mít sídelní hlásku, tím více lidí v ní budete moci ubytovat. Stejně tak do ní lze umístit větší objem sudů či práskačů. Bonusem pak je, že pokud máte tu nejvyšší ve městě, získáte za ni dodatečné body, což se v Inferno vyplatí.

Foto: Ondřej Zeman

Peníze nekazí charakter, nýbrž jej ukazují.

Dalším bodem metropole, kam stojí za to vyrazit, je banka. V ní totiž získáte dva floriny plus peníz za každého hosta ve vaší věži. Získané peníze pak můžete vynaložit na zpřístupnění některých destinací, protože do určitých míst se zkrátka bez peněz nedostanete. Využít je lze také k získání drachmů nebo vykládání karet podvodu, které vás mohou svými efekty odměnit v průběhu hry či až na jejím konci. Že nechcete utrácet? Tak vyrazte na dvůr, čímž získáte zpět některé své členy rodu (workery), jimiž aktivujete dané lokace. Vedle vyloženě obyčejných míst, která jsou aktivovatelná zdarma, tu najdete též speciální pozice, jež mohou mít vliv na chod pekla.

Foto: Ondřej Zeman

Mor dokáže zaplnit hřbitovy.

Třeba taková hranice vám dá možnost směnit floriny za drachmy, načež můžete získat propustku nebo posunout Pyriflegethon. Slouží vám též k akci na řece Styx či aktivaci strážce. V nabídce máte několik legendárních mytologických postav, které stráží jednotlivé kruhy pekla, a vy si vyberete dvě z nich. V nabídce je Minotauros, Kerberos nebo Medúza. Každý z tvorů má jiné schopnosti a též obývá jiný kruh. Když je aktivujete, nejenže s nimi můžete hýbat, ale též použít jejich speciální schopnosti. Medúza kupříkladu dokáže měnit sousední duše v kámen, čímž můžete zhatit plány vašich nepřátel. Pracovat lze pak také s palácem, z něhož lze brát hosty.

Foto: Ondřej Zeman

Každý ze strážců má v Inferno svou specialitku.

Když se rozhodnete nikam nevyrazit, je zde ještě jedna akce, a tou je nařčení hříšníka, které vede k jeho popravě. Do pekla je ihned poslána duše určité barvy, načež postoupíte po stupnici hříchu. Daný člen rodu je následně umístěn do věže, zatímco zbytek rodiny putuje zpět do vašeho domu. Jakmile pohnete na stupnici hříchu, můžete se těšit na specifický bonus. Tento krok však v Inferno vede také k posunutí samotného Danta, za což budete odměněni dle pole, na které slavný poutník vstoupí. Jestliže náhodou nemáte možnost nařknout hříšníka ani lidi schopné pracovat pro vás v ulicích Florencie, svoláte rodovou radu. Ta vás sice stojí vítězné body, avšak opět vás vrátí do hry.

Foto: Ondřej Zeman

Karty podvodu dokáží okořenit celkový průchod hrou.

Hra končí momentem, kdy Dante dorazí na poslední pole cesty. Ten, kdo jej tam dovede, získá dva vítězné body, načež mohou ostatní provést ještě jeden tah. Následuje závěrečné bodování. Při něm řešíte karty podvodů, bodování řeky Pyriflegethon, získané diplomy a také to, jak se vám vedlo ve světě živých. Je třeba též splatit dluhy Cháronovi. Vítězem je ten, který získá nejvíce bodů. Do hraní se v Inferno můžete pustit jak se třemi dalšími hráči, tak sami proti automatě, která ovšem funguje až překvapivě dobře.

Foto: Ondřej Zeman

Inferno by si zasloužilo insert.

Inferno je masivní záležitostí, v níž si Peklo zamilujete

Asi jsem si nikdy nedokázal představit, že by někdo vytvořil deskovou hru adaptující Božskou komedii. Nakonec to ovšem vypadá tak, že tvůrcům tohoto díla se to povedlo nadmíru dobře. Jedná se totiž o kousek, který zcela vystihuje atmosféru, kterou jsem měl při čtení knihy. Duše putující peklem v Inferno čelí řadě výzev, avšak ani ti, kteří žijí na povrchu, to nemají snadné, protože na ně čeká hromada práce při hledání hříšníků. Koncept je to velmi zajímavý a funkční. Hodně se mi líbí propojení mechanik pekla a Florencie. Zkrátka a dobře se tato záležitost skutečně povedla. Není ale z nejpřístupnějších ani nejmenších.

Foto: Ondřej Zeman

Inferno

Takže, na koho tento kousek cílí? Řekl bych, že se jedná o deskovku orientovanou na zkušenější hráče, kterým nabídne velmi specifický zážitek. Pro fanoušky Božské komedie to bude perfektní záležitost. Méně zkušeným by však teoreticky mohl nabídnout příliš velkou výzvu. Za sebe se tedy tohoto kousku sice nebojím doporučit, avšak primárně veteránům, kteří mají k tomuto žánru blízko a nebojí se nových výzev.

Za poskytnutí kopie hry Inferno na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Dante Alighieri
Kniha Božská komedie

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz