Hlavní obsah
Hry

Jednoduchá karetní party hra Tos přehnal! se hodí pro každou příležitost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Tahle karetní hra testuje vaši schopnost tipovat. Na kartách na vás vždy čeká několik otázek a vy se snažíte uhádnout číslo, které odpovídá otázce. Vítězem je ten, kdo to moc nepřestřelí.

Článek

Tos přehnal! vás naučí nemířit příliš vysoko

Základní verze karetní party hry Tos přehnal! testuje hráče z globálního přehledu, který je zde zastoupen na šedesáti kusech. Ty na sobě mají vždy šest dotazů, což v praxi znamená, že na vás čeká celkem 360 otázek. Nemusíte se však příliš obávat toho, že by hra testovala maximálně vaše vědomosti.

Foto: Ondřej Zeman

Tos přehnal!

Počet hráčů: 2–10

Herní doba: 15 minut

Věk: 12+

Primární tu totiž není znát odpověď, nýbrž tipnout si číslo, které by mohlo odpovídat realitě. Začínající hráč má možnost do prostoru vhodit svůj tip, načež další má dvě alternativy, jak se k celé situaci postavit. Buď může zkusit říci vyšší číslo, nebo obvinit hráče z přehánění. Když v Tos přehnal! nastane moment, kdy je jeden z hráčů obviněn z „nepravdy“, obrátí se karta a přečte se správná odpověď.

Foto: Ondřej Zeman

Tos přehnal! můžete vytáhnout kdekoliv.

Pokud hráč skutečně přeháněl, musí si vzít kartu k sobě. Za předpokladu, že se vyzyvatel spletl, vezme si k sobě naopak kartu on. V obou případech se pak ten, kdo přišel s obviněním, stává začínajícím hráčem. Škála okruhu, z nichž je možné v Tos přehnal! tipovat, je rozsáhlá. V pestré nabídce karet najdete kousek orientovaný na miminka, divoká zvířata, čokoládu, seriály nebo srdce, takže si svůj okruh pravděpodobně najde každý v místnosti, což lze považovat za velké plus.

Foto: Ondřej Zeman

Tos přehnal! nabízí pestorou škálu karet.

Za normálních okolností hra končí po deseti kolech. Skončit však může partie Tos přehnal! klidně i dříve v případě, že se někomu podaří nasbírat určitý počet karet definovaný počtem hráčů. V momentu, kdy vás omrzí základní verze hry, můžete se dát do pokročilejšího formátu, který pracuje s možností se kritikovi postavit a přinutit ho ke stažení. V případě, že k tomu dojde, kolo normálně pokračuje, když neodvolá a splete se, musí si vzít jak danou kartu, tak kus pod ní. Dalším prvkem jsou pak zdvojovací karty, které vám na konci mohou umazat minusové body.

Foto: Ondřej Zeman

Tos přehnal! vám řekne více i o drogách.

Fandy místních témat nadchne Tos přehnal! Česko

Foto: Ondřej Zeman

Tos přehnal! Česko

Tos přehnal! je super záležitostí, ale ještě lepší je podle mého názoru verze orientovaná na Česko. Ano, i taková varianta existuje a po stránce otázek nepracuje s ničím jiným než lokálními tématy a otázkami, což může být pro některé hráče přeci jen zajímavější než globální okruhy. Opět máte šedesát základních karet disponujících vždy šesticí dotazů.

Foto: Ondřej Zeman

Tos přehnal! Česko má odlišně vypadající karty.

Mezi otázkami v tomto případě naleznete třeba to, kolik epizod měl seriál Vyprávěj, jak jsme na tom po stránce pití piva, jak se daří deskovým hrám, nebo také zjistíte, jakou rozlohu mají některé národní parky. Zkrátka a dobře, pokud máte mezi sebou milovníka hodnot spojených s naší krásnou zemí, tak Tos přehnal! Česko může být něčím, čím mu uděláte radost.

Foto: Ondřej Zeman

Tos přehnal! Česko testuje maximálně zdejší znalce.

Tos přehnal! můžete vytáhnout kdekoliv

Karetní hra Tos přehnal! je jak v základní verzi, tak i variantě Česko velmi zábavnou party hrou, kterou dáte do kapsy a vytáhnete v momentu, kdy na vás poleze nuda. Jedná se totiž o povedenou karetku s nízkou náročností a vysokou mírou zábavnosti, schopnou otestovat to, jak velké jsou vaše znalosti v rámci různých hodnot. Osobně jsem se v ní naučil, že tipovat příliš vysoko je nebezpečnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Foto: Ondřej Zeman

Tos přehnal! + Tos přehnal! Česko

Za předpokladu, že hledáte zajímavou party záležitost, kterou lze vytáhnout opravdu kdekoliv, tak právě Tos přehnal! podle mého názoru stojí za pozornost, protože zkrátka baví a nikoho výrazně nezahanbuje, jelikož primární je tipovat, nikoliv mít přesnou znalost. Za sebe bych jí proto doporučil, jakožto fajn titul na výlet, či menší oslavy.

Za poskytnutí kopie hry Tos přehnal! na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz