Hlavní obsah
Hry

Kacíř: Zkáza Roanoke – Duel na život a na smrt o osud prokleté kolonie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Ponořte se do napínavého duelu mezi lovcem a čarodějnicí, kde každý krok může rozhodnout o osudu celé osady.

Článek

Každý hráč má ve hře Kacíř: Zkáza Roanoke svou vlastní úlohu

Kolonie Roanoke založená poprvé roku 1584 je místem, s nímž je spojena řada děsivých legend. Jak by také ne, když tato osada zmizela bez větších stop a nikdy zcela nedošlo k objasnění toho, kam odešlo její obyvatelstvo. Karetní asymetrický duel Kacíř: Zkáza Roanoke vám dává možnost se přesně na toto temné místo vydat v kůži dvojice postav. Na jedné straně je lovec, zatímco na straně druhé čarodějnice s úkolem realizovat rituál mající způsobit zkázu všech, kteří v tomto místě žijí.

Foto: Ondřej Zeman

Kacíř Zkáza Roanoke si žádá více místa než jiné deskovky.

Počet hráčů: 2

Herní doba: 60 minut

Věk: 14+

Lovec je ve hře Kacíř: Zkáza Roanoke znám všem. V případě čarodějnice je to však složitější, protože ta je svému nepříteli skryta. Fakticky se jedná o jednoho z devíti místních, jejichž tváře si můžete prohlížet od samého začátku. Kdo je ale tím špatným, ví pouze padouch. Jeho víru vyznávající sok na začátku může pouze dlouze spekulovat, avšak to je tak nějak vše. Tedy po chvíli má ještě možnost upalovat všechny, kteří jsou mu na očích s myšlenkou, že si je Bůh následně roztřídí do správných hromádek.

Foto: Ondřej Zeman

Obě strany konfliktu mají své žetony.

Pokud ale chcete vyhrát, není to správná cesta, protože když upálíte tři obyvatele bez viny, automaticky končíte a zlo vítězí. Házet bezmyšlenkovitě kamenem se tím pádem rozhodně nevyplácí. Jedinou správnou možností je pustit se do pátrání. Obcházet sousedy a pomaličku odhalovat jak na tom jsou. Kacíř: Zkáza Roanoke vám totiž nabízí vinu zprošťující karty, k nimž se dá dostat poté, co získáte dostatečný počet důkazů, které použijete k očištění jednotlivce. K žetonům stop, které se dají následně transformovat v důkazy, se dostáváte tak, že navštěvujete jednotlivé obyvatele.

Foto: Ondřej Zeman

Své oběti si dokáže lovec vychutnat.

Místní jsou rozděleni do tří skupin odlišujících se barvami. Každá pak má nějakou tu schopnost nabízející těm, kteří jej navštíví, nějaký ten benefit. Někteří vám dají akční body, jiní zase karty, nebo možnost si trošku usnadnit život. Alternativ je už v základní verzi Kacíř: Zkáza Roanoke dostatek, takže rozhodně je z čeho vybírat. Všichni pak v momentu, kdy na ně položíte jeden ze tří žetonů (navštívíte je) generují stopy / tajemství, které však nepokládáte jen tak. Vždy pokládáte určitý počet na karty specifické barvy, kterou určuje aktivovaná karta.

Foto: Ondřej Zeman

Lovec má po ruce ve hře Kacíř: Zkáza Roanoke jiné síly než jeho konkurent.

Zatímco lovec čarodějnic má všechny tři akční žetony totožné, v případě čarodějnice máte k dispozici dvě nožky a jeden žeton s hlavou ptáka. Ten je spojen více s akčními kartami společníků, které můžete vykládat na svou desku a následně je vyhodnocovat poté, co žeton společníka (ptáka) umístíte na některého z vesničanů. Takto dokážete kupříkladu navýšit objem žetonů tajemství, které daná hra dostane. Často je pak ve hře ještě možnost daný efekt posílit skrze body síly.

Foto: Ondřej Zeman

Čarodějnice má ve hře Kacíř: Zkáza Roanoke svůj vlastní plán.

Čarodějnice je má primárně na vytváření lektvarů, užívání ihned vynášených zaklínadel, již zmíněné vynášení karet společníků nebo uvalování dlouhodobě fungujících prokletí. Prokletí jsou dosti nepříjemná, generovat čarodějnici mohou další energii, popřípadě jistým způsobem poškozovat lovce. Ten však má možnost se v Kacíř: Zkáza Roanoke proti těmto stavům bránit tak, že splní požadavky na jejich zrušení a v rámci svých akcí prokletí vyloženě odhodí z prostoru, kde mu škodí. Nepřítel čarodějnice má pak obdobně jako ona své unikátní karty.

Foto: Ondřej Zeman

Padouch může být kdekoliv.

Jedněmi z těch základních jsou pomocníci a „budovy“. Pomocníci představují postavičky, které vám při lovu v Kacíř: Zkáza Roanoke pomáhají a mohou dokonce škodit přímo čarodějnici. Někteří svou práci dělají zadarmo, zatímco jiní si žádají body síly. V případě budov pak musíte vyložit, načež je v budoucnu aktivujete skrze žetony, čímž kupříkladu získáváte karty, sílu či nějakým způsobem škodíte zlu. Třetí alternativou u lovce jest vyšetřování, které po položení na daného vesničana přináší lovci při návštěvě benefity, zatímco čarodějnici takto lze slušně škodit. Poslední jsou pak karty spojené s okamžitým použitím, jimiž lze odstranit soupeřovy karty, obdržet důkazy, nebo přesunout nepřátelské žetony jinam.

Tempo partie je v momentu, kdy znáte pravidla a máte za sebou jednu až dvě hry, velmi plynulé. Hráči se v tazích střídají. Partie pak v Kacíř: Zkáza Roanoke končí momentem, kdy lovec odhalí / upálí čarodějnici, nebo ta naopak realizuje svůj zlovolný rituál a tak na osadu uvrhne zkázu. Musím uznat, že občas to byl slušný masakr. Občas jsem upálil i nevinného, avšak nakonec zlo vždy bylo zapuzeno a dobrý lid Roanoke byl spasen.

Foto: Ondřej Zeman

Hru Kacíř v základní verzi uložíte akceptovatelně.

Hra samotná je vám nabídnuta v relativně stylové krabici, která pojme vše potřebné. Pokud ale stejně jako já patříte mezi fanoušky modifikací základní krabice, není špatné sáhnout po insertu. Osobně jsem si pořídil úložné komponenty z Kalkaredu a řekl bych, že to nebyla vůbec špatná volba. Jak totiž můžete vidět na přiloženém obrázku, hravě ve svých útrobách udrží jak základní hru, tak i komponenty spojené s rozšířením. Karty mají své specifické uložiště a stejně tak jsou na tom i žetony. Hodně se mi pak líbí skutečnost, že po vytažení boxů pro žetony z rozšíření máte krásný přístup ke kartám. Využít tento set můžete jak s deluxe komponenty, tak bez nich. Ani v jednom případě neuděláte chybu.

Foto: Ondřej Zeman

Karty i žetony je možné za pomoci komponentů od Kalkaredu slušně uložit.

Máte rádi napětí až do poslední chvíle? Tak to je Kacíř: Zkáza Roanoke hrou právě pro vás

Čarodějnické procesy jasně ukazují, že když hoří hranice, tak jsou na nich často i ti nemající s čárami nic společného. Duel Kacíř: Zkáza Roanoke vás nechá pustit se do boje dobra se zlem, v němž si můžete vybrat stranu. Lovec i čarodějnice do bitvy míří s vlastními mechanizmy, které vás nechají ihned vžít se do role. Po stránce hratelnosti vlastně nemám tomuto kousku co vytknout, protože mi přijde v ohledu balance maximálně vyrovnaný, díky čemuž je lov zábavný pro obě strany.

Pokud máte rádi blafovací asymetrické karetní hry, ve kterých zápasíte pouze s jedním soupeřem, je právě Kacíř: Zkáza Roanoke jednou z nejlepších voleb, jaké můžete udělat. Jedná se totiž o geniálně navrženou deskovku, která dokáže pohltit zpracováním i hratelností. Vzhledem k možnostem jednotlivých postav je pak znovuhratelnost opravdu vysoká, takže za sebe tento kus doporučuji všema deseti.

Za poskytnutí kopie hry Kacíř: Zkáza Roanoke na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz