Hlavní obsah
Hry

Karak: Goblin – Karetní variace oblíbené hry na hrdiny pro malé hráče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Karak: Goblin přináší nový herní zážitek s hrdiny bojujícími proti vládcům podzemí. Přídavek Nexus pak rozšiřuje možnosti, nabízí nové postavy a výzvy, které okoření původní hru.

Článek

V Karak: Goblin se hrdinové opět postaví proti různorodým překážkám

Hlavním cílem hrdinů se v podařené deskovce Karak stal drak, jehož porážka byla prioritou všech, jejichž snem bylo opustit útroby tajemné pevnosti. V Karak: Goblin máte trochu jiný úkol – postaveny jsou před vás totiž gobliní jeskyně s jejich strašlivým vládcem. Stejně jako v originální hře i tady se hráči mohou ujmout některého ze šesti hrdinů, kteří disponují vždy unikátními schopnostmi. Lupička Aderyn kupříkladu dokáže soka zabít i za předpokladu, že u toho sama padne. Válečník Horan naopak disponuje možností posílit svůj útok, což se vyplatí. Výběr postavy tím pádem má vliv na následující minuty.

Foto: Ondřej Zeman

Karak Goblin vás vyšle do specifických kobek.

Počet hráčů: 2-4

Herní doba: 30 minut

Věk: 8+

Kostky tu nahrazují karty, s nimiž hrdinové v Karak: Goblin velmi aktivně pracují. Celkem tu najdete čtyři barvy, které symbolizují různé efekty. Jestliže chce člověk uspět, nezbývá mu nic jiného než co nejefektivněji pracovat s nabízenými kartami. Hráči se tu střídají v tazích, přičemž ve svém tahu mohou udělat jednu ze tří potenciálních akcí. Tou úplně první je tak nějak tradičně boj s monstry, která tu na vás čekají. Bojovat s nimi budete za pomoci karet, jejichž paleta je na startu tvořena pouze kartami, jimiž hrdina zpočátku disponuje. Každý začíná s šesticí kousků, z nichž vytvoříte dobírací balíček, jehož velkou část si následně vezmete do ruky. Právě s touto sadou budete během prvních bojů pracovat.

Foto: Ondřej Zeman

Výstroj v Karak Goblin neschází.

K boji budete moci vyzvat vždy pouze monstra na vaší úrovni, k níž máte klíč. Jakmile se do něčeho takového pustíte, musíte stejně jako v Karaku získat dostatečnou hodnotu na to, aby byl netvor poražen. To, jakou kartu zahrajete, je pouze na vás, následující už však musí navazovat barvou, kterou požaduje první zahraný kus. Zahrát takto můžete neomezený počet karet.

Foto: Ondřej Zeman

Monster vám moc Karak Goblin nenabídne.

Záleží pouze na tom, jak efektivně jste schopni kombinovat barvy a také schopnosti, jež karty prezentují. Poté, co už dál nemůžete vykládat, má monstrum prostor k útoku, jehož sílu redukují vyložené akční karty a také vybavení. Jestliže hrdina přežije, spočítáte celkovou sílu jeho útoku a výstroje, načež zjistíte, zda monstrum padlo, či se naopak vrátí na své místo. U některých příšer pak musíte pracovat s tím, že jejich těla odolávají určitým kartám, takže je v boji nemůžete použít. Stejně tak leckdy nemáte možnost realizovat ani efekt některých karet. Pokud ale netvora porazíte, můžete se těšit na odměnu. Do rukou se vám takto může v Karak: Goblin dostat nové vybavení nebo další akční karta, kterou pošlete na vrcholek svého odhazovacího balíčku.

Foto: Ondřej Zeman

Karak Goblin postaví před hráče tvrdé bosse.

Kusy vybavení si na sebe můžete nasadit, avšak platí, že každý ze čtyř slotů můžete mít vyplněný pouze jedním předmětem, a následné nálezy musíte vyměnit za stávající nebo odhodit. Na své cestě se můžete střetnout také s klíčníky, kteří vám otevřou cestu do dalších barevných pater. Jakmile vás omrzí boj, nabídne vám Karak: Goblin ještě alternativu v podobě obchodníka. Při jeho návštěvě platíte kartami. Pořídit si takto můžete posilující lektvary nebo karty z vetešnictví. Každý nákup vás stojí jednu kartu akci či vybavení, takže je třeba přemýšlet, zda obchod má smysl. Poslední možností je pak oživení, v jehož rámci si oživíte hrdinu, který padl.

Foto: Ondřej Zeman

Hrdinové v Karak Goblin mají své vlastní karty.

Partie v Karak: Goblin končí v momentě, kdy ukážete vládci stvůr, zač je toho loket. Monstrum vládnoucí kobce je většinou dost tuhé a má řadu kleteb, takže boj s ním dá zabrat. Jakmile netvora složíte, automaticky to znamená vítězství pro toho, kdo jej eliminoval.

Foto: Ondřej Zeman

Karak Goblin vám nabídne pěknou krabičku.

Karak: Goblin – Nexus přináší do hry nové výzvy i dodatečné hrdiny

Poté, co budete mít Karak: Goblin po několikáté za sebou, je možné, že se dostaví stereotyp. V takovém případě není špatné sáhnout po expanzi Karak: Goblin – Nexus. Ta přináší hned dvě nové postavy. Bojovnice Elspeth může na startu boje odhodit dvě karty a dobrat nové, zatímco Darius má při boji s nestvůrou disponující klíčem vyšší míru útoku. To ovšem není vše. Vedle nováčků se v útrobách zdejších kobek objevuje také partička nových vládců podzemí, kteří jsou jiní než jejich předchůdci. Celkem je ve hře pět nových karet vládců.

Foto: Ondřej Zeman

Karak Goblin - Nexus

Vládci totiž mají svůj vlastní režim, v jehož rámci pracují se svými vlastními akčními kartami, které se nebojí použít proti hráči. Nepřítel navíc reaguje na karty zahrané hráčem, což dokáže být v určitých situacích hodně nepříjemné, avšak i tak je možné dosáhnout vítězství. Člověku jen musí přát štěstí a především musí být na boj připraven, protože jen tak je možné uspět. Moc vládců ovšem není jediným režimem, který expanze Karak: Goblin – Nexus nabízí. Vedle něj je tu ještě režim Nexus.

Foto: Ondřej Zeman

Karak Goblin - Nexus vám nabídne nové netvory.

Ten se od tradičního formátu liší například v tom, že nehrajete v tazích, ale pěkně naráz. A to není vše – neustále se tu na vás valí monstra, jimž musíte čelit. Ve svém tahu hráč vybere netvora, jemuž chce čelit, a následně ho musí porazit. Když selžete, ztratíte jeden život; pokud naopak uspějete, odměna vás nemine. Klíčníky je tentokrát nezbytné porazit, protože když při střetu s nimi selžete, je to konec. Po souboji s klíčníkem může hráč vždy zamířit do obchodu. Samozřejmě je tu pak i souboj s vládcem, který absolvuje každý sám. Zajímavé na celé situaci je, že vám tvůrci Karak: Goblin – Nexus nedoporučují využít unikátní schopnosti svých hrdinů. Pokud jde o expanzi jako celek, velmi slušně navyšuje celkový zážitek, takže stojí za pozornost, pokud chcete Karak: Goblin hrát častěji.

Foto: Ondřej Zeman

Karak Goblin - Nexus poskytuje hráčům také nové hrdiny.

Karak: Goblin je obstojnou variací oblíbené hrdinské deskovky, Nexus jej však posouvá na vyšší level

Karak: Goblin je relativně jednoduchou záležitostí, v níž hrdinové bojují s monstry za pomoci karet. Paleta postav je fandům Karaku dobře známá, stejně tak i některé elementární prvky hratelnosti. Primární odlišností jsou už zmíněné karty, které zkrátka mění průběh hry a také celkový dojem, díky čemuž se jedná o náročnější kus než v případě prvního Karaku. Jestliže si chcete hratelnost okořenit, je pak dobré sáhnout po expanzi Nexus, která přináší nové režimy a postavy.

Foto: Ondřej Zeman

Karak Goblin

Celkově Karak: Goblin po přidání expanze Nexus není vůbec špatnou hrou. Rozhodně bych ji zařadil mezi nadprůměrné kousky, avšak nevím, zda si k ní jako hráč ještě najdu cestu, protože na trhu není o podobně laděná díla nouze a některá jsou, minimálně z mého pohledu, výraznější.

Za poskytnutí kopie hry Karak: Goblin a Karak: Goblin - Nexus na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz