Hlavní obsah
Hry

Karetní hra Farmářský handl vás maximálně vyzkouší z klamu a mazanosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Spolu s dalšími hráči míříte na trh zvířat, kde se snažíte co nejlépe nakoupit. Do rukou se vám dostávají zdroje, které musíte maximálně využít. Hru vyhrává ten, kdo získá největší počet kvartet.

Článek

Kvarteta vám ve Farmářském handlu vyhrají hru

Zajímalo vás vždy jaké to je, když se aktivně účastníte dražby na tržišti? Tak už nemusí, zde si to totiž máte možnost otestovat na vlastní kůži. Farmářský handl je totiž hrou, ve které se pustíte s omezeným počtem financí do nákupu zvířat, k nimž se dostanete dvěma cestami. Začínající hráč se v rámci prvního tahu dá do dražby.

Foto: Ondřej Zeman

Farmářský handl si moc prostoru nežádá.

Počet hráčů: 3 - 5

Herní doba: 45 minut

Věk: 10+

V jejím rámci vytáhnete z balíčku kartu zvířete a dáte jí do dražby. Cenovka startuje na určené částce určené vyvolávajícím. Hráči následně přihazují dle svých možností. Cena tak může pomaličku stoupat. Jakmile dojde na to, že už nikdo nechce přihazovat tak vyvolávač dá zvíře tomu, kdo nabídl nejvyšší nabídku, nebo nikoliv. Ano, i taková možnost tu existuje. Vyvolávající má totiž ve hře Farmářský handl možnost předkupního práva.

Foto: Ondřej Zeman

Ne každé zvíře má v Farmářský handl stejnou hodnotu.

Když taková situace náhodou nastane, kupující si možná může připadat poškozen, avšak jen do jisté míry. Do ruky se mu totiž dostanou všechny jeho finance a aby toho nebylo málo obdrží také peníze od vyvolávajícího takže fakticky může zbohatnout. Vedle dražby je tu však ještě druhá akce, po níž může hráč mající iniciativu sáhnout a tou je obchod.

Foto: Ondřej Zeman

Farmářský handl vám nabídne pořádný balík.

Obchod ve hře Farmářský handl funguje na principu toho, že namísto dražby může hráč obchodovat s jiným hráčem. Poté co projeví zájmem se oba mohou dát do práce v případě, že daný druh zvířete vlastní oba. Jakmile je vybráno, můžete učinit nabídku v podobě určitého objemu financí. Kolik bankovek na stůl položíte je pouze na vás. Dokonce mezi ně lze umístit kousky s nulovou hodnotou. Prodávající může na nabídku reagovat tak, že jí přijme a zvíře předá tomu, kdo o něj má zájem.

Foto: Ondřej Zeman

Nepřátelům můžete dát i nulu.

To ovšem není v karetce Farmářský handl jediná možnost. Je tu ještě alternativa v podobě protinabídky. V takovém případě před sebe hráč dá jím nastavený počet bankovek, načež si každý odnese hromádku svého soka. Zvíře pak získá ten, který přijde s nejvyšší nabídkou. Za zajímavou mechaniku pak považuji myšlenku, že když máte oba dvě karty stejného druhu zvířete, musíte obchodovat se dvěma kartami najednou.

Foto: Ondřej Zeman

Zvířátka mají odlišnou hodnotu.

Obchodem nebo dražbou se dají ve hře Farmářský trh získat různé druhy zvířat, které mají odlišné hodnoty. Jedním z nejhodnotnějších je kůn odměňující vás pěknou tisícovkou. Malý profit naopak získáte z kohouta, husy, nebo kočky. Všem pak udělá vždy radost objevení osla, protože když se objeví na scéně všichni dostanou do rukou určitý objem financí určený tím, kolik oslíků už ve hře bylo k vidění.

Foto: Ondřej Zeman

Oslíka má každý rád.

Primární je pro vás vytvářet kvarteta. Jen ta totiž ve finále přináší body, které jsou potřeba k vítězství. Čím více máte na konci kvartet, tím větším číslem násobíte. Peníze jsou v této fázi už zcela bezcenné. Vítězem je samozřejmě ten, kdo má nejvyšší hodnotu. Sáhnout je pak možné ještě po dvou vylepšujících modifikacích, které navyšují tempo, avšak je dobré jít do nich až po několika partiích.

Foto: Ondřej Zeman

Insert není silnou stránkou hry Farmářský handl.

Farmářský handl osloví jednoduchostí i tempem

Tržiště, kde probíhá obchod se zvířaty představuje ve hře Farmářský handl zajímavý prostor, který vám naplno ukáže, jaké jsou schopnosti vašich kolegů v rámci mazanosti a klamu, protože ne vše stojí na dražbě, ale máte tu také obchod, z něhož může kupující těžit více než prodejce. Prim tu pak nehraje ani tak získání jednotlivých karet, jako spíše realizace kvartet, ze kterých ve finále těžíte.

Tempo partie je ve hře Farmářský handl velmi slušné, takže partie netrvá dlouho, avšak má slušný spád. Základní myšlenka není náročná, díky čemuž se do hraní můžete pustit po krátkém vysvětlování. Pokud tedy hledáte zábavnou a rychlou karetku, ve které pracujete s financemi na tržnici, tohle rozhodně není špatná volba.

Za poskytnutí kopie hry Farmářský handl na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Ravensburger.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz