Hlavní obsah
Hry

Karetní hra Lorcana Disney proti sobě vrhá legendární pohádkové hrdiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Lorcana je karetní hrou, ve které budujete svůj balíček a následně se s pomocí nasbíraných karet pouštíte do bitev, v nichž používáte záblesky slavných předmětů, písniček a postav, ve snaze zvítězit.

Článek

V Lorcana Disney se vrháte za dobrodružstvím se svým balíčkem

Jakožto správná TCG (Trading card game) karetka vám i Lorcana Disney dává možnost si na startu vytvořit balíček. Vlastně se jedná o základní myšlenku celé hratelnosti. Zformovat ho můžete za pomoci víceméně náhodně postavených balíčků čítajících několik karet, nebo jasně definovaného startovacího balíčku, v němž najdete vše potřebné k tomu, abyste se mohli vrhnout hned do víru hraní.

Foto: Ondřej Zeman

Lorcana Disney příliš místa nezabere. V lepší variantě vám ovšem nabídne vizuálně velmi pěknou úložnou plochu.

Počet hráčů: 2 - 6

Herní doba: partie může mít dosti flexibilní herní dobu dle schopností hrajících

Věk: 8+ (je zde třeba znalost angličtiny)

Sáhnout je možné po různých kombinacích startovních balíčků, Lorcana Disney totiž hráči nabízí rovnou šest typů inkoustů, které jsou prezentované různými barvami. Aktuálně jsou dostupné jantarové, ametystové, smaragdové, rubínové, safírové a ocelové karty. Každý ze směru vám prezentuje jiný formát karet a pracuje s trošku odlišnou formou hratelnosti. Váš balíček tu skládáte z šedesáti karet s tím, že každý kus v něm může být zastoupen pouze a jedině čtyřikrát.

Foto: Ondřej Zeman

Tyto balíčky vám nabídnou vše, co potřebujete pro odstartování vaší cesty v TGC hře Lorcana Disney.

Limitací pro vás není v Lorcana Disney pouze počet karet, které si můžete do balíčku dát. Dalším faktorem, jenž je jasně dán je skladba inkoustů. Rozhodně nelze mít sestavu složenou ze všech šesti směrů, to rozhodně nejde. Váš balíček může být tvořen pouze dvojicí barev. Nikdo vám pak nebrání ho navrhnout tak, aby obsahoval pouze jednu variantu inkoustu. Hra vám takto znemožňuje dělat absurdní kombinace, které by rozum jen těžko obhájil. Osobně mi to ovšem nevadí, protože v rámci žánru je to dost častý postup.

Foto: Ondřej Zeman

Některé postavy mají v Lorcana Disney více podob.

Když chcete mít v balíčku kupříkladu Moanu a Srdcovou královnu, je třeba sáhnout po kombinaci rubínové a jantarové. Rubín a safír vás pak nechá zkombinovat zlou královnu a Petra Pana, což je smrtící kombinace. Karet je v nabídce opravdu hodně, takže lze vytvořit různé funkční mixy, s nimiž můžete vyhrát v Lorcana Disney nejednu partii. Je třeba pak zmínit to, že každá barva má nějakou orientaci, třeba ocelová patří mezi ty s vyšší obranyschopností, zatímco červená je agresivního rázu.

Foto: Ondřej Zeman

Čekají tu na vás rozliční hrdinové.

Váš balíček tu tvoříte celkem z pěti typů. Tím úplně nejzákladnějším jsou postavy, jejichž škála je tvořena v Lorcana Disney slavnými hrdiny, padouchy i vedlejšími postavami dělajícími během velkých akcí pouze křoví. Hrdinové mají vždy hodnotu, jíž je třeba zaplatit, speciální schopnosti a také sílu, kterou vynakládají v momentu, když se střetávají s jinými postavami. Druhým typem jsou pak předměty s jejichž pomocí můžete třeba léčit své hrdiny nebo poškozovat konkurenty.

Foto: Ondřej Zeman

Předměty vám mohou pomoci.

Třetí verzí karet jsou akce, které mají často jednorázový efekt. Ten může být posilující, nebo naopak poškozující (dost se mi líbil kousek, který přesouval zranění z vaší karty na sokovu). Čtvrtou možnost, které se může objevit ve vašem balíčku jsou písně, kterými můžete dělat různé kousky s kartami. Většinou je tato akce spojená s postavami.

Foto: Ondřej Zeman

Různé lokace vám nabídnou odlišné benefity.

Poslední forma karet jsou lokace. Ty do Lorcana Disney přidávají známá místa z tohoto univerza. Když tyto karty hrajete, můžete do nich následně posílat hrdiny a těžit tak z benefitů, které daná místa přinášejí. Myšlenka je to zajímavá a když se s ní naučíte pracovat, dokáže vám nabídnout zajímavé možnosti. Jakmile máte vybráno, můžete se vrhnout do hraní.

Foto: Ondřej Zeman

Některé karty akcí jsou brutální

Každý hráč pak partii začíná se sedmi kartami v ruce, které můžete na startu jednorázově vyměnit. Kolik si necháte a kolik vyměníte je na vás. Ve hře pak karty pořizujete za inkoust, který získáváte primárně tak, že na začátku kola odložíte kartu do kalamáře, kde je pomaličku hromadíte. Následný tah díky tomu máte o něco více inkoustu než ten předchozí, což v praxi znamená, že můžete zahrát více karet, nebo sáhnout po silnějších kusech, protože výraznější hrdinové, předměty i schopnosti samozřejmě stojí v Lorcana Disney více inkoustu než ty slabší.

Foto: Ondřej Zeman

Pro vaše nepřátele je tato akce dosti nepříjemná.

Jakmile vynesete postavu, nemůže až na výjimky nic zásadního dělat. V momentu kdy inkoust zaschne, můžete s postavou udělat jednu akci. Charakter lze vyslat za dobrodružstvím, jehož absolvování vás pomaličku vede k vítězství. Ne všichni jsou však specialisté na sběr částí příběhu. Někteří sází spíše na boj a přesně s těmi hrajete akci Vyzvat, se kterou jde zaútočit na konkurenční hrdiny, jež takto lze zapudit. Stačí je jen porazit.

Foto: Ondřej Zeman

U písní můžete očekávat jiné efekty.

U jednotlivých postav pak můžete nalézt často speciální schopnosti, jimiž můžete protivníka zbavit předmětů, nebo také postav. Třeba takový Meč pravdy dokáže zapudit nepřátelského zloducha, zatímco Bestie může za určitých okolností vyřadit vybraný předmět. Jak už bylo řečeno výše, škála možností je neskutečně pestrá.

Foto: Ondřej Zeman

Zpívání stojí vždy za to.

Vítězem celé partie je v  Lorcana Disney ten, komu se jakožto prvnímu podaří získat 20 příběhových kusů, což je s některými sestavami relativně jednoduché, zatímco s jinými to představuje pomalou, avšak jistou cestu, kdy hrajete více na sílu než na snahu sehnat co nejvíce kusů příběhů. Za sebe musím říct, že partie jsou rychlé, takže hra má velmi slušné tempo.

Foto: Ondřej Zeman

Malé balíčky jsou jednou z cest, jak si rozšířit škálu karet ve hře Lorcana Disney.

Karetní hra Lorcana Disney má potenciál, je tu však konkurence

V rámci psaní této recenze jsem si měl možnost otestovat základní sety Lorcana Disney pracující s Emerald / Amber a Ruby / Sapphire inkousty a musím říct, že to nebyl špatný zážitek, vlastně naopak. Dost jsem si to vychutnal. Zpracování karet bylo nadmíru povedené. Balance startovních balíčku mi přišla odladěná, takže zde nebyl prostor pro stížnosti. Jeho podobu navíc bylo možné díky dodatečným kartám ještě upravit a tak se připravit na bitvu.

Lorcana Disney podle mého má na poli TCG her potenciál. Je však otázkou, zda se mu ho na zdejším prostoru podaří realizovat, protože v našich luzích a hájích mají pevně zapuštěny kořeny Pokémoni, zatímco Disney, přestože je oblíben, kvůli určitým krokům u lokálního publika, ztrácí dech. Jak ovšem píši, není vyloučené, že nakonec přeci jen prorazí, popřípadě zapustí kořeny a většího úspěch dosáhne v následujících letech.

Za poskytnutí kopie hry Lorcana Disney na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Ravensburger.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz