Hlavní obsah
Hry

Karetní hra Na křídlech je báječnou rodinnou exkurzí do ptačí říše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Milujete zdejší ptactvo, ale v zimě se vám příliš nechce vydávat se ho do přírody sledovat? Tak to tady pro vás dnes mám tip na hru, která by teoreticky mohla upoutat vaši pozornost do příchodu jara.

Článek

Tvůrci hry Na křídlech z vás udělají natěšené ornitology

Vždy jsem byl fascinován ptactvem všeho druhu. Na křídlech mě proto zaujalo v momentu, kdy jsem ho poprvé spatřil. Základním komponentem celé hry se tu stala Voliéra, nebo lépe řečeno voliéry. Každý hráč má totiž během partie k dispozici jednu takovou desku, kde dochází k vykládání karet ptáků a výběru akcí. V případě, že chcete hrát ve větším počtu hráčů, je rozloha tohoto díla relativně velká. Při dvou až třech hráčích se ale ke středně velkému stolu vejdete.

Foto: Ondřej Zeman

Hra Na křídlech si při třech hráčích vyžádá středně velký stůl.

Počet hráčů: 1 – 5

Herní doba: 45 - 60 minut

Věk: 10+

Jakmile budete mít rozházené desky můžete si vzít z balíčku karet ptáků pět z nich, osm kousků akčních kostek a pětici žetonů potravy. To, kolik žetonů jídla vám zůstane, tu určíte vy sami. Ano, čtete správně. Jejich počet je totiž definován tím, kolik si necháte na startu karet ptáků. Čím více si necháte u sebe, tím více jídla za ně ve hře Na křídlech musíte vynaložit. Poté si můžete ještě vybrat z dvojice nabízených kartu osobního úkolu. Nabídnuty jsou vám „zakázky“ zaměřené na sběr karet ptáků s barvou ve jméně, žijících v určitém biomu, nebo konzumujících specifickou stravu. Za určité počty karet následně dostáváte bodíky.

Foto: Ondřej Zeman

Hra Na křídlech disponuje krásnou budkou.

V momentu, kdy máte vybráno se lze vrhnout do hraní. Celkem je tu partie rozdělena do čtyřech kol, během nichž můžete vždy provést jednu ze čtyř nabízených akcí. To, jakou si zvolíte, je pouze na vás. Abyste ale prezentovali svůj tah, musíte vámi vlastněnou akční kostku vždy položit na příslušný bod ve voliéře. Počet akčních kostek vám bude kvůli této skutečnosti aktivně klesat, protože v každém tahu jich budete mít o jednu méně. Pojďme ale k samotné podobě akcí, které je možné provést. Úplně první možností je vyložení nové karty.

Foto: Ondřej Zeman

Hra Na křídlech vám poskytne různé druhy ptáků.

Ptáci tu rozhodně nejsou jednoduchá stvoření

Tato hra vás nechává vykládat ptáky, takže si zvolíte jeden kus, jenž máte v ruce, načež ho umístíte do své voliéry. Ptáky však nemůžete hodit, kam se vám zlíbí. Na kartě mají prezentován biotop v němž žijí. Stejně tak si žádají specifický druh potravy a počet vajec podle toho, do jakého z nabízených sloupců ptáka umísťujete. Jak už to tak u tohoto formátu her bývá, i ve hře Na křídlech pracujete s tím, že čím dále ptáčka dáte, tím větší počet vajíček za to musíte zaplatit. Při vykládání si je třeba počínat strategicky.

Foto: Ondřej Zeman

Každý pták ve hře Na křídlech disponuje detailně zpracovaným obrázkem i zajímavým detailem.

Pokud přemýšlíte nad tím, kde vezmete vajíčka, tak se k nim dostanete podobně jako k novým ptákům za pomoci akcí. Jednou z možností je totiž právě snesení vajec. Když akční kostku umístíte vedle karty ptáka můžete si vzít takový počet vajíček, kolik je na daném poli vyznačen. Když máte ptáků více nic vám nebrání si snesená vajíčka rozdělit mezi ně. Ne vždy totiž budou schopni snůšku „unést“. K potravě se pak dostáváte tak, že dáte akční kostku na volné pole, a tak získáte určitý objem kostek z krmítka symbolizujících specifické formy jídla.

Foto: Ondřej Zeman

Každý pták má ve hře Na křídlech unikátní schopnosti.

Jakmile jsou všechny kostky pryč, znovu je musíte hodit všechny do krmítka. Svým protivníkům touto cestou můžete slušně znepříjemnit, život, protože skrze ní lze stáhnout minimálně na jedno kolo z oběhu kostky s daným symbolem jídla. Poslední akcí, kterou je možné v Na křídlech udělat je dobrání karet do ruky. Ano, v případě, že chcete expandovat škálu svého ptactva, je to jedna z možností. Vzít si můžete kartu z víka nebo rovnou z balíčku. To však není jediná alternativa.

Foto: Ondřej Zeman

Hra Na křídlech má velmi pěkné komponenty.

I vynášení karet je totiž cestou, jak se dostat k dalšímu jídlu, ptákům a nejen k nim. Někteří ptáci vám dávají možnost těžit z určitých kroků ve svém tahu, při vyložení nebo v cizím tahu. Škála schopností je ve hře Na křídlech nebývale pestrá, takže vám hra dává možnosti velmi efektivně pracovat s tím co máte. Do jisté míry bych se nebál říci, že když máte trochu štěstíčka jste schopni pracovat s prvkem strategie. Stačí jen zaměřit se určitým směrem a následně plnit nejlépe jeden úkol za druhým. Trošku to přeháním, ale prostor pro kreativní hraní tu rozhodně je.

Foto: Ondřej Zeman

Na křídlech jde slušně uložit.

Hra Na křídlech dokáže překvapit svou lehkostí a přístupností

Většina děl od společnosti Mindok vyniká v tom, že hráči zkrátka nabídnout nebývale přístupný zážitek bez toho, že by u nich musel přistoupit k výrazným kompromisům. Je to tak i v případě hry Na křídlech. Tahle karetní hra totiž perfektně pracuje s myšlenkou ptačí říše a cílové skupině bezpochyby udělá nemalou radost. Oslovit dokáže jak hratelností, tak komponenty.

Pokud máte rádi ptáky, nebo zkrátka jen milujete přírodu, tak bych se vůbec nebál po tomto kousku díky jeho plynulé hratelnosti, vizuálními zpracování a také relativní nenáročnosti sáhnout.

Za poskytnutí kopie hry Na křídlech děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz