Hlavní obsah
Hry

Klofni rybku je zábavná rodinná hra, v níž s tučňáky pokoušíte štěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Život tučňáků rozhodně není lehký. Ryb je málo a vody jsou plné predátorů. Když se chce jeden uživit, nezbývá mu nic jiného než zkoušet štěstí. A přesně to je, oč v této povedené deskové hře běží.

Článek

Během partie Klofni rybku se ujmete rodiny tučňáků

Tučňák je tvorem, který se živí primárně rybami. Ve vodách, v nichž loví však nejsou nikdy sami. Desková hra Klofni rybku je kouskem, ve kterém každý dostanete do rukou trojici tučňáků. Ti se potápí a snaží se získat co nejvíce potravy. Protože jen tak přežijí následující týdny. Ve vodách však vedle chutných rybek čekají také smrtící predátoři, kteří si rádi pošmáknou na neopatrném opeřenci.

Foto: Ondřej Zeman

Klofni rybku vám dá do rukou hromadu dílků.

Počet hráčů: 1-6

Herní doba: 15 - 20 minut

Věk: 10+

Na svůj stůl tu vyskládáte hromadu žetonů. Celkem jich před vámi může být až 160, což je opravdu slušný počet. Rozděleny jsou do pěti na sebe navazujících skupin prezentujících různé hloubky, v nichž na vás čekají různé odměny. Jak už to však tak ve hrách bývá, čím hlouběji se ve Klofni rybku potopíte, tím zajímavější kousky budete mít možnost vylovit. V prvním patře na vás čekají kupříkladu pouze krevetky, zatímco poslední vašim miláčkům nabídne olihně, které jsou v rámci výživové hodnoty (bodové) daleko zajímavější než růžovoučké pochutiny dávající pouze jeden až dva bodíky.

Foto: Ondřej Zeman

Klofni rybku z vás udělá hladové lovce.

Vaše cesta ve Klofni rybku startuje vždy tak, že tučňák skočí do vody a musí otočit žeton, který před ním leží. V případě, že se mu podaří objevit bublinky nebo rybky, můžete pokračovat do dalšího patra mořské říše. Horší je to ovšem v momentu, kdy narazíte na predátory, protože ti rozhodně nemají s potenciální kořistí žádné slitování. Když něco takového nastane, váš panáček je pryč a vy nemáte jinou možnost než se pustit do průzkumu s dalším tučňákem.

Foto: Ondřej Zeman

Čím hlouběji ve Klofni rybku jdete, tím větší je šance, že neuspějete.

Je však nutno říci, že taková situace na vás nemá vyloženě negativní vliv. V případě, že má predátor něco v ústech, nic vám nebrání s vaším dalším ptáčkem danou část hlubiny přeskočit a zamířit do následujícího patra. Vyloženě výjimečným kouskem jsou pak kameny. Za předpokladu, že je aktivujete, máte možnost pokračovat na další bod, nebo zamířit do libovolné úrovně oceánu. Ano, je to tak. Vlastně se jedná o lístek do výtahu, který vás vezme kamkoliv si usmyslíte. Klidně i do finálního patra.

Foto: Ondřej Zeman

Klofni rybku vás nechá sestoupit skutečně hluboko.

V každé úrovni vám Klofni rybku nabídne určitý počet neutrálních prvků a ryb. Čím blíže jste hladině, tím menší je šance na to, že narazíte na predátora. První level kupříkladu disponuje pouze šesti žetony nebezpečí, zatímco zbývajících osmatřicet je prakticky neškodných, nebo vyloženě prospěšných. Jak sestupujete, potenciál na setkání s monstry z temnot je vyšší. Výprava do úplně poslední představuje čistý hazard, protože tam je pouze dvanáct žetonů potravy a jedenáct žraloků, kvůli čemuž je pravděpodobné, že se tučňák z daného bodu nikdy nevrátí. Když ale uspěje naopak si přinese velmi pěknou kořist.

Foto: Ondřej Zeman

Klofni rybku lovce odmění bodíky.

Ponor probíhá vždy až do momentu, než je tučňák uloven, nebo sám uloví rybu. Získaný kus následně dáte do jednoho ze sloupců podle barvy. V případě, že se vám povede vyplnit celý řádek přepočtu, pak sčítáte všechny dostupné kusy potravy. Za předpokladu, že nikoliv, získáte pouze zaokrouhlenou polovinu bodů, což nepotěší, avšak když budete mít smůlu, mnoho s tím nenaděláte. Hru pak vyhrává ten, komu se podařilo sehnat nejvíce potravy. Když náhodou dojde k tomu, že je situace nerozhodná, tak si trofej odnese hráč disponující největším počtem sad.

Foto: Ondřej Zeman

Občas to ve Klofni rybku nejde, jak si představujete.

Za zajímavou pak považuji skutečnost, že Klofni rybku obsahuje také režim pro jednoho hráče, což není u tohoto žánru úplně obvyklé. Proti sobě máte virtuálního protivníka. Ten ignoruje predátory a při jejich odhalení „neumírá“, avšak si bere žeton potravy. Obtížnost partie pak definuje to, kolik automat dostane za jednotlivé ulovené kusy a také kameny. Tento formát mi osobně nepřišel vůbec špatný.

Foto: Ondřej Zeman

Tahle parta se ve Klofni rybku hlubin nebojí.

Každý ponor je v Klofni rybku zábavným hazardem

Klofni rybku je zábavnou rodinnou hrou, která sází na vysoké tempo a také nenáročnou hratelnost. Přestože je tento kousek doporučen hráčům od 10 let a více, vůbec bych se nebál jej přinést i mezi hráče, kteří jsou mladší (6+). Nenachází se tu totiž nic vyloženě komplexního, co by je odrazovalo od hraní. Zkrátka se potápíte pro ryby a sázíte na štěstí, načež přichází konec hry a přepočet bodů.

Za poskytnutí kopie hry Klofni rybku děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz