Hlavní obsah
Hry

Kočkombat: Jednoduchá hra do kapsy, kde kočky bojují a psi číhají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Hledáte hru plnou koček, jejíž vysvětlení trvá pár minut, takže si můžete rychle sednout a hrát? Tak to tu dnes mám tip v podobě malé rychlovky, kterou si můžete vzít, kam se vám zlíbí.

Článek

Kočkombat pochopíte během chvíle, dokáže však překvapit

Asi každý z nás měl někdy možnost hrát hru, která byla ve své podstatě relativně jednoduchá. A přesně do této kategorie patří i Kočkombat. Hráči v něm dostanou tým koček, s nimiž se snaží získat co nejlepší pozici na herní ploše, zatímco se svět kolem jejich čičinek neustále mění. Před vámi je pole tvořené 25 žetony. Mezi nimi můžete nalézt své kočky, kočičí bojovníky protivníka, zvířátka, která chcete lovit, a také pejsky. Ti, jak už to ve zvířecím světě bývá, kočičky úplně nemilují, takže dříve či později musíte počítat s reakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Kočkombat je třeba mít správně obráceny tlapky, protože když uděláte chybu, může pes mířit špatným směrem.

Počet hráčů: 2

Herní doba: 15 minut

Věk: 8+

V rámci svého tahu vždy otočíte jeden žeton, načež jej určitým způsobem posunete po herní ploše. To, jak jej přesunete, definuje ve hře Kočkombat to, do jaké kategorie otočené políčko patří. Kořist si například může vyměnit místo s jakoukoliv kartičkou, která leží vedle ní. Je tím pádem jedno, zda je vodorovná, nebo šikmá. Výběr je v daný moment pouze na vás. Oproti tomu s kočkou či psem máte směr jasně definován. Obě role mají výrazně větší dosah. V případě psů si navíc můžete vybrat libovolnou destičku v rámci sloupce, což je dost zásadní výhoda. Kočky jsou po této stránce více limitovány, jejich pohyblivost je ovšem větší než u kořisti.

Foto: Ondřej Zeman

Kořist je třeba v Kočkombat lovit ve velkém.

Každý hráč má možnost pohnout se všemi žetony. Můžete tak realizovat opravdu zajímavé přesuny. Dost zásadní je dostat své kočky do takových pozic, aby byly co nejblíže kořisti. Její získání je totiž to, oč tu běží, takže se po většinu času opravdu nebudete vyhýbat lovu. Když se pak u jedné kořisti sejde více koček, je třeba zjistit, který tým má převahu v rámci síly. Ten si na konci pochoutku vezme. Opravdu zásadně mohou vaše plány v Kočkombat narušit pejsci, protože, jak už bylo řečeno, nemají rádi kočky a navíc mají velký potenciál v rámci přesunu. Když se navíc objeví na poli, automaticky začnou ohrožovat místa, na něž míří jejich čumák.

Foto: Ondřej Zeman

Někteří kočičí šéfové jsou skuteční siláci.

Jejich hněv se ale aktivuje až po obrácení všech žetonů, takže se jim při troše štěstí dá za pomoci aktivního manévrování vyhnout. Kdo ovšem zůstane v jejich dosahu na konci hry, ihned vypadává. Jakmile tato situace nastane, počítáte kořist koček majících ve své blízkosti nějakou tu myšku, ptáka či mouchu. Zásadní je pak samozřejmě to, aby měla vaše strana silovou převahu. Vítězem je ten, komu se podaří získat nejvíce bodů z uloveného zvířectva. Jak sami vidíte, v elementární formě není Kočkombat vůbec náročnou hrou. Je tu ovšem nadstavba v podobě speciálních schopností.

Foto: Ondřej Zeman

Každý tým je v Kočkombat trochu jiný.

Vzhledem k tomu, že tu máme klany, asi nikoho nepřekvapí, že každý z nich má něco specifického. Celkem si na startu partie v Kočkombatu můžete vybrat jeden ze sedmi klanů, které disponují vždy unikátními schopnostmi. Labužníci například těží na konci z úlovků body navíc. Jejich velitel pak může brát potraviny i z šikmých pozic. Superkočky mají speciální schopnost, díky níž mohou namísto klasického prohození prohodit libovolnou desku do vzdálenosti dvou bodů, což není málo. Na konci hry pak jejich velitel zamíří do středu herní plochy, na což musejí dlouhodobě myslet.

Foto: Ondřej Zeman

Některý klany mají v Kočkombat zajímavější schopnosti než ostatní.

Osobně jsem si nejvíce oblíbil Chaotikočky, protože jejich síla rostla podle toho, čím méně jich bylo ve hře. Jejich vedoucí kočka navíc může týmu získat kořist zdarma, v případě, že uloví jednu desku a druhá zůstane mimo dosah ostatních. Nástavba v podobě specifických schopností je pro Kočkombat hodně zásadní. Nutí vás přemýšlet daleko intenzivněji o tom, jak se k daným situacím postavíte.

Foto: Ondřej Zeman

Kočkombat si sebou můžete vzít na výlet.

Kočkombat je duel, který nadchne jednoduchostí i možnostmi

Po první partii hry Kočkombat vám bude připadat možná příliš jednoduchá. Ona ve své podstatě až tak náročná není, i když samozřejmě hráči nabízí řadu strategií. Jakmile ale zakomponujete do hraní také schopnosti jednotlivých herních frakcí, dostanete napínavý duel, jehož hlavním esem je to, kolik možností vám díky přítomnosti různých klanů nabízí. Při první partii vlastně jen spatříte špičku ledovce zábavy, která na vás čeká.

Foto: Ondřej Zeman

Kočkombat

Takže, stojí Kočkombat za pozornost? Samozřejmě, že ano! Jedná se totiž přesně o jednu z těch nenápadných her, které první partií neohromí, avšak jakmile jim dáte šanci, nabídnou vám nepřebernou paletu možností, jak zvítězit. Samotná hratelnost je ale ve své podstatě nenáročná, takže si hraní užijete i s mladšími hráči. Tedy do zakomponování frakcí, u těch už to chce schopnost číst a chápat text. Pokud ale vaše dítko zvládá i to, není problém se pustit do hraní v rámci celé rodiny. Za sebe proto komplet doporučuji.

Za poskytnutí kopie hry Kočkombat na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz