Hlavní obsah
Hry

Kraken zuří!: Vydejte se v kooperační hře s dětmi na moře a porazte Krakena

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Vyplujte s pirátskou posádkou na moře, kde na vás čeká střet s pořádně naštvaným Krakenem. Postavit se mu musíte za pomoci děl, pistolí, šavlí a především spolupráce, protože to je oč tu běží.

Článek

Bez spolupráce během partie Kraken zuří! neuspějete

Ačkoli se deskové hry často obejdou bez děje, není vůbec špatné ho tam v jisté míře vložit. Příběh hry Kraken zuří! vás vezme na moře. Přesněji řečeno, na vlnách už chvíli jste. Dokonce máte plány, kam s vaší posádkou poplujete. Jenže je tu ještě Kraken, jehož hněv poznáte na vlastní kůži, protože se nyní vynořil z hlubin a chce váš koráb poslat zpět ke dnu. Tomu je samozřejmě nutné zabránit, jelikož břeh je daleko a vaše posádka není zrovna přehlídkou zdatných plavců.

Foto: Ondřej Zeman

Kraken zuří lze slušně rozložit.

Počet hráčů: 1-4

Herní doba: 25 minut

Věk: 7+

Základní myšlenkou je tu kooperace, protože jste zkrátka všichni na jedné lodi, od které je nutné Krakena odehnat dříve, než do ní udělá dostatek děr na to, aby bylo nevyhnutelné její potopení. Hra je tradičně rozdělená na tahy, během nichž musí hráč vždy absolvovat dvě fáze. První etapou je ve hře Kraken zuří! posunutí chapadel. To funguje na principu hodu kostkami. Do ruky vezmete všechny dostupné kousky a vrhnete jimi.

Foto: Ondřej Zeman

Práce s kartami je pro vítězství nezbytná.

Podle symbolů, které padnou, následně posouváte jednotlivá chapadla. Kostky jsou v této deskovce zpracovány velmi pěkně, takže je radost s nimi házet. Po většinu času si ovšem budete přát, aby padala jejich prázdná strana, protože díky tomu chapadly nebudete muset posouvat. Pokud ale budete mít smůlu, jedno chapadlo se může posunout klidně více než jednou za tah.

Foto: Ondřej Zeman

Všichni hráči startují na své pozici.

Chapadlo, jemuž se podaří dostat až k lodi, nejdříve zlikviduje zábradlí, načež se můžete těšit na proražení díry do lodi. Dá se něčemu takovému zabránit? Samozřejmě, že ano. Ve druhé fázi svého tahu má totiž hráč možnost vždy zahrát kartu. Hráč má k dispozici řadu karet, před sebou má ovšem vždy jen dvě, z nichž si musí vybrat. Každá z karet vám nabídne několik symbolů představujících akce, které lze v daném pořadí realizovat. Celkem se vám může na kartách objevit šest symbolů prezentujících odlišné aktivity. Pomyslnou formou žolíka je tu obrázek pirátské vlajky, která představuje možnost provést jakoukoli z akcí, kterou si vyberete.

Foto: Ondřej Zeman

Chapadla na vás ve hře Kraken zuří stále tlačí.

V nabídce naleznete přesun, výstřel z děla, pistoli, seknutí šavlí nebo opravování lodi. S pomocí těchto útoků můžete zahnat chapadla až na počáteční bod, takže vám nezbude nic jiného než běhat po lodi a snažit se zatlačit netvora dále od lodi. Vedle uvedených je tu ještě akce legračního obličeje, s jejíž pomocí Krakena naštvete natolik, že se přiblíží k lodi, kde do něj můžete začít sekat. Zajímavé je, že postavy tu mají specifické schopnosti. Někteří členové posádky jsou specialisté na střelbu z děl, jiní zase vynikají v provádění akcí napříč spektrem. Partie Kraken zuří!končí ve chvíli, kdy Kraken utrpí tři zranění nebo udělá čtyři díry do lodi.

Foto: Ondřej Zeman

Bez kostek to ve hře Kraken zuří nejde.

Hru Kraken zuří! nemusíte hrát pouze v základní variantě. Je tu také forma pro mladší děti. V té nemají hrdinové speciální schopnosti a Kraken je také snazší cíl. Pokud si chcete přitopit pod kotlem, je možné do hry vložit žetony víru, s jejichž pomocí se Kraken fakticky teleportuje a tak navyšuje celkové tempo hry. Tvůrci myslí také na samotáře, pro něž je zde varianta schopná uspokojit jejich požadavky.

Foto: Ondřej Zeman

Kraken zuří má slušný prostor k uložení

Kraken zuří! patří mezi atraktivní záležitosti pro malé hráče

Vizuální zpracování některých her zaujme na první pohled. Vlastně je to faktor, který minimálně u mě hraje při vybírání dětských her prim. Kraken zuří! v tomto ohledu exceluje, protože grafický návrh této deskovky patří mezi skutečně povedené. Hratelnost je pak ve své podstatě velmi jednoduchá, takže se do hraní dá dostat až překvapivě rychle. Cením si i přítomnosti režimu pro jednoho hráče, protože ne vždy chtějí děti hrát ve větší skupině.

Foto: Ondřej Zeman

Kraken zuří

Kraken zuří! je vyvedenou deskovkou pro malé hráče, která má prvky, jimiž dokáže oslovit. Rozhodně je to ten kousek, jenž se hodí klidně i do školní družiny. Doporučil bych ho primárně nezkušeným hráčům, jimž může nabídnout zajímavý zážitek podpořený pěkným vizuálem.

Za poskytnutí kopie hry Kraken zuří! na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz