Hlavní obsah
Hry

Kudy? Tudy! – kooperace v nitru velkoměst, v níž najdete vždy více cest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Paříž, Londýn, Tokio ani New York rozhodně nejsou malá města a ztratit se v nich není náročné. V této hře se pustíte do jejich průzkumu ve snaze získat jakožto tým co nejvíce bodů. Povede se vám to?

Článek

Kooperace Kudy? Tudy! z vás udělá cestovatele a všetečné místní

Patříte mezi fanoušky cestování? V kooperační hře Kudy? Tudy! se s kamarády podíváte do jedné ze čtyř světových metropolí, ve které máte 48 hodin na poznání krás daného velkoměsta. Každý z vás má ale trošku jiné plány, protože hned na startu dostanete do rukou tajnou mapu míst, která chcete navštívit, zatímco pro ostatní jsou důležité jiné destinace. A aby těch háčků nebylo málo, máte k dispozici pouze pár slov, které v cizím jazyce ovládáte.

Foto: Ondřej Zeman

Kudy? Tudy! je středně velkým kouskem.

Počet hráčů: 2 - 5

Herní doba: 30 - 45 minut

Věk: 10+

V úvodu hry dostanete deset kartiček se slovy. Na jedné straně karty vždy najdete slovo mající dané místo vystihovat, zatímco na černé straně je naopak to, čím dané místo rozhodně není. Paleta těchto karet je nebývale pestrá, takže v Kudy? Tudy! dostane vaše představivost nebývalý prostor. Druhým prvkem, který dostanete hned na startu do rukou jsou pak šipky, z nichž v rámci prvního dne využijete pouze tři, zatímco v rámci druhého dne průzkumu použijete všech pět šipek.

Foto: Ondřej Zeman

Vaše cesty v Kudy? Tudy! vedou různými směry.

Jakmile máte připraveny šipky a prošlá dostupná slova, můžete si umístit svou kartu mapy do pasu, kde vyčká do druhé fáze prvního dne. Ta stojí na myšlence plánování, které realizují všichni současně. V úvodu otočíte přesýpací hodiny a začnete plánovat trasu. Jakmile máte trošku jasno, položíte vedle mapy šipku směrem, jakým chcete zamířit. To ovšem ještě není vše. Pod tuto šipku je v Kudy? Tudy! dobré umístit karty mající prezentovat místo, kde se chcete zastavit. Když kupříkladu v New Yorku toužíte dostat se do parku s pejsky, není špatné umístit pod šipku kartu Aktivní, Rušné a Ne Ráj, protože přestože pro někoho jsou pejsci hodně fajn, kartu spojenou s daným slovem si spojíte spíše s jinými prvky.

Foto: Ondřej Zeman

Obyvatelům musíte v Kudy? Tudy! pomoci.

Po prvním pohybu následují v úvodní den další dva, které opět pevně spojujete s kartami. Jednotlivé přesuny na sebe navazují, hráč je navíc prezentuje pěkně postupně tak, aby dal jeho obyvatelům města (ostatním hráčům) dostatečné množství tipů na to, aby jim bylo umožněno přesně odhadnout, kam by rád vyrazil, protože právě to je oč tu běží.

Foto: Ondřej Zeman

Každá z map je v Kudy? Tudy! jiná.

Hráči umisťují celkem tři až pět žetonů stop podle toho, v jaké fázi se partie Kudy? Tudy! nachází. Nebál bych se říci, že už první umístěný žeton může značně ovlivnit to, zda skupina obyvatel města uspěje při hádání, či nikoliv, protože už v úvodu se dá hravě ztratit. Sám jsem to během partie párkrát zažil. Když obyvatelé města neuhodnou, kam měl cestovatel zamířeno, má možnost jim po odhalení všech bodů vysvětlit, kam se ubíral a proč si vybral právě daná slova, což se mi hodně líbilo, protože popsání některých situací bylo velmi úsměvné.

Foto: Ondřej Zeman

Každé město má v Kudy? Tudy! svého průvodce.

Tah hráče v roli cestovatele však končí na jeho poslední pozici, načež po něm roli přebere další hráč, který před sebou má svou figurku, tajnou mapu a úkoly. Jakmile mají pak takto odehráno úplně všichni, den končí a všichni si vezmou deset nových karet se slovy, připraví pět šipek a především otočí kartu mapy na novou stranu. Ta postaví před cestovatele nová místa, jejichž navštívením může přinést svým přátelům další bodíky. Každé městské dobrodružství se v Kudy? Tudy! může vyvíjet zcela odlišným způsobem, protože ne vždy dostanete do ruky totožné karty. Čím víc hráčů navíc ve hře je, tím zajímavěji se může transformovat. Dost k tomu pak přispívá přítomnost většího počtu map nutících vás k zamyšlení, jak vaše přátele směřovat.

Foto: Ondřej Zeman

Kudy? Tudy! má velmi pěkně zpracovaný insert.

Ztratit cestovatele je občas v Kudy? Tudy! nadmíru snadné

Ve všech městech se mi spolu se skupinou žáků podařilo prozkoumat každý kout, je tím pádem čas zhodnotit, jak na tom kooperační hra Kudy? Tudy! je. Moc jsem od této novinky nečekal, ale nakonec musím uznat, že putování skrze města, prezentování různých karet a následné sledování cesty jednotlivých cestovatelů stálo za pozornost.

Foto: Ondřej Zeman

Kudy? Tudy!

Na tomto díle si cením primárně pestré škály možností v rámci map, zpracování herních komponentů a také toho, jakým způsobem je zpracován insert, z něhož hru kdykoliv vytáhnete a hned hrajete. Pokud si ceníte slušné znovuhratelnosti a kooperace, nemusíte se vůbec po hře Kudy? Tudy! bát sáhnout. Jedná se totiž o ve všech ohledech osobitý kus.

Za poskytnutí kopie hry Kudy? Tudy! na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz