Hlavní obsah
Hry

Kultovní karetní hra Bang! s rozšířením Legendy je trefou do černého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Tahle karetní hra z vás udělá jednu z postav Divokého západu mající před sebou úkol přežít a ještě při tom realizovat přesné zadání. Hlavní však je dát si pozor, aby vás kamarád nestřelil do zad.

Článek

Bang! pracuje s tradiční formulí tohoto divokého koutu Ameriky

Karetní hra Bang!, v níž parta hráčů bojuje o přežití, je kultovním kouskem. Co si ale budeme povídat, i legendy člověku občas zázrakem či vůlí osudu uniknou a je rád, že je po čase objeví. Proto jsem se rozhodl rozpitvat vedle nově vypuštěného rozšíření také tento kousek stojící na oblíbeném westernovém principu.

Foto: Ondřej Zeman

Rozměr Bang! dost určuje počet hráčů.

Na jedné straně máme šerifa s jeho pomocníkem, zatímco na té druhé je parta banditů. Že je to vše? Nikoliv, ještě je tu odpadlík, jehož cíle jsou o kapku komplexnější než zájmy většiny. Samotná postava šerifa je všem ve hře Bang! od počátku známá. V případě ostatních však pracujete s myšlenkou, že každý může být prakticky v rámci své role kýmkoliv. Prací šerifa je eliminace všech hrozeb. Během operace postřílej všechny bandity a desperáty se mu ovšem může nejednou stát, že přibere i svého zástupce.

Foto: Ondřej Zeman

Základní aktéři jsou v Bang! vždy stejní

Ten je totiž stejně jako ostatní skryt a musí bránit šerifa za každou cenu. Splést si ho ovšem můžete s odpadlíkem, protože jeho úkolem je udržet šerifa naživu a následně ho odprásknout a zůstat na kolbišti zcela sám. Proto ho nejednou není snadné odlišit od šerifova přítelíčka. Zájmem banditů pak je oddělání šerifa. Při maximálním počtu hrajících je v partii hry Bang! jeden šerif, jeden odpadlík, tři bandité a dvojice pomocníků, což je za šerifa slušná škála postav k „roztřídění“.

Foto: Ondřej Zeman

Škála postav je v Bang! nebývale pestrá.

Následně dostanete náhodně jednu z šestnácti karet postav. Tedy za předpokladu, že už nemáte něco nahráno, protože když jste zkušenější, nic vám nebrání vybrat si jednoho ze dvou pistolníků. Škála postav je opravdu rozsáhlá. Všechny mají daný počet životů a především schopností, skrze níž se liší od zbytku osazenstva. Oblíbený Willy the Kid kupříkladu dokáže zahrát (vystřelit) kolik karet Bang! chce, čímž dokáže během kola odrovnat svého soupeře. Pedro Ramiréz si pak může brát jednu kartu z odhazovacího balíčku, což se počítá.

Foto: Ondřej Zeman

Výbava vám může v Bang! dost pomoci.

Tah je ve hře Bang! rozložen na tři fáze. V té první si líznete dvě karty z dobíracího balíčku. Ten vám nabídne zbraně, barel na krytí, karty výstřelu, vyhnutí se, léčivé pivo nebo řadu dalších karet formujících podobu zápasu. Osobně jsem si nejvíce zamiloval kartičku Kulomet, skrze níž lze zaútočit na všechny přítomné. Špatní nejsou ani Indiáni, jejichž výpad je možné zastavit pouze výstřelem (užitím karty Bang!), když se vám to nepovede tak vám vezmou jeden život.

Foto: Ondřej Zeman

Některé karty jsou v Bang! nesmlouvavé.

Po této fázi startuje druhá fáze, během níž hrajete libovolný počet karet. Touto cestou je možné získat další karty, zaštítit se barelem, zregenerovat ztracené životy, nebo zaútočit. Až na výjimky můžete vystřelit kartou Bang! za kolo pouze jednou. Je však nutno dodat, že na koho dostřelíte, je definováno tím, zda máte zbraň, či nikoliv. Bez ní dosáhnete pouze na své sousedy. Jakmile ale chcete rozstřílet nepřátele ve větší vzdálenosti, už musíte mít před sebou vyložený kvér navyšující váš dostřel do stran.

Foto: Ondřej Zeman

Své protivníky můžete v Bang! uvěznit.

Poslední fází ve hře Bang! je etapa odhození nadbytečných karet, při níž musíte dát z ruky pryč karty, které máte navíc. Kolik karet můžete mít v ruce definuje počet životů, jimiž disponujete. V případě, že je během hraní zabit bandita, tak kdokoliv, kdo jej zabije, dostane tři karty z dobíracího balíčku. Když naopak šerif odpráskne svého pomocníka musí odhodit všechny karty, které má. Hra končí smrtí šerifa, nebo banditů. V případě, že se do finále dostane odpadlík a šerif musí první zabít pro vítězství druhého.

Foto: Ondřej Zeman

Bang! je krásně přenosný.

Bang! Legendy přináší do hry nové výzvy a inovace

Stejně řada jiných titulů, které tu s námi už jsou delší dobu, má i Bang! řadu rozšíření. Vedle základní hry vám tu dnes představím to nejnovější z nich, Legendy. Jeho myšlenka je založená na tom, že každý z pistolníků prezentovaných v základní hře má možnost stát se legendou se vším, co to obnáší. Aby se do ní však transformoval musí se zbavit speciálních žetonů, které jsou mu na startu přiděleny.

Foto: Ondřej Zeman

Bang! Legendy

Těch se zbavujete tak, že plníte určité podmínky. Položeny jsou před vás totiž hrdinské činy, které můžete jednou splnit. Někdy stojí za tom, že získáte určitý předmět, uškodit danému hráči, nebo třeba ztratit život. Když se vám to podaří, dáte na kartu dva vaše žetonky. Za předpokladu, že žádný čin během svého kola neuděláte, můžete se jím sprostě chlubit. Tato akce probíhá tak, že vyložíte novou kartu činu, odhodíte tu s největším počtem žetonů a dáte jeden žeton slávy dle vašeho výběru. Chlubit se můžete danou akcí pouze jednou.

Foto: Ondřej Zeman

Těchto krásných žetonů se chcete co nejdříve zbavit.

Poté, co jsou všechny vaše žetony odhozeny, můžete svou kartu postavy otočit na její druhou stranu, kde vás čeká její silnější verze. Dost drsně mi v rozšíření Bang! Legendy přijde zpracován Vulture Sam. Ten totiž po transformace do legendární podoby stále získává čtyři karty za každého zemřelého, avšak sám po eliminaci v této podobě neumře. Ano, čtete správně. Když ho sundáte, pouze se opět transformuje do své původní podoby, kde už ho čeká po dalším nášupu projektilů už jen finální rozsudek.

Foto: Ondřej Zeman

Bang! Legendy expanduje potenciál základních postav.

Nejvíce jsem si ale oblíbil Sida Ketchuma, jehož schopnost se léčit odhazováním karet mu v nové verzi přináší možnost vystřelit bez zahrání karty Bang!. Celkově musím říct, že legendární verze postav jsou zpracované v Bang! Legendy opravdu zajímavě a do jisté míry posouvají celkovou herní dynamiku opět na vyšší úroveň. Realizace hrdinských činů je sice občas nebezpečná, avšak jejich splnění je pak po zásluze odměněno, takže za mě rozhodně toto rozšíření není zbytečným kouskem, nýbrž něčím, co stojí za to.

Foto: Ondřej Zeman

Některé hrdinské skutky jsou snazší než jiné.

Bang! je spolu s rozšířením Legendy sázkou na jistotu

Bang! dlouhodobě patří mezi jedny z nejvýraznějších titulů se skrytou identitou, které je na trhu možné nalézt. Koncept karet pracující s myšlenkou souboje šerifa, zástupce, banditů a na všechny strany hrajícího odpadlíka i po letech funguje na jedničku. Hra má výbornou dynamiku, během níž si nejednou nemůžete být jistí tím, kdo vlastně na jaké straně stojí.

Foto: Ondřej Zeman

Bang! + Legendy

Pokud jde pak o rozšíření Bang! Legendy, dá se říci, že se jedná o „balíček“, který přináší myšlenku slavných skutků a především šestnáct legendárních postaviček nahrazujících hrdiny základní hry. Elementární koncept to velmi slušně obohacuje a do jisté míry navyšuje jeho znovuhratelnost. Pokud nad hrou Bang! uvažujete, tak bych se asi nebál ho vzít spolu s touto expanzí, u níž se mi dost líbí efekty slavných pistolníků.

Za poskytnutí kopie hry Bang! a Bang! Legendy na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz