Hlavní obsah
Hry

Kutná Hora: Město stříbra – Výjimečná česká hra z dob Přemyslovců

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Jedno z nejvýraznějších měst naší historie se do ní zapsalo roku 1260, kdy v něm odstartovala stříbrná horečka. Vy se jí máte možnost zúčastnit v kůži těch, jimž dala možnost žít lepší život.

Článek

Kutná Hora: Město stříbra stojí na solidních základech

Hlavní myšlenka této hry stojí na tom, že v ní kopete stříbro a budujete ve velkém legendární metropoli. K jakým budovám se během partie Kutná Hora: Město stříbra dostanete definuje především to, který z cechů je vám přidělen na začátku hry. Vždy máte tři alternativy. V nabídce jsou hutníci, stavitelé, horníci, šenkýři, řezníci a písaři. To jakou kombinaci tří dostanete si můžete zvolit sami, nebo to nechat na kartě cechů, která každému hráči dá určitý výběr. Ve hře pro dva je pak nezbytné zakomponovat ještě do hraní karty ekonomiky, které mají vliv na každé kolo jiným způsobem. Někdy ekonomice mohou pomoci, zatímco jindy jí spíše umrtví.

Foto: Ondřej Zeman

Kutná Hora Město stříbra roste s počtem hráčů.

Počet hráčů: 2 - 4

Herní doba: 90 - 120 minut

Věk: 13+

Jakmile máte jasno za koho svou výpravu do historie ve hře Kutná Hora: Město stříbra vlastně absolvujete rozložíte si herní desku a také dvojici ukazatelů. Jeden z nich pracuje s počtem obyvatel, který jak narůstá zvyšuje ceny, zatímco druhý pracuje s těžbou rudy, která jak stoupá snižuje cenovku rudy, avšak zvyšuje cenu stříbra a také zápisů spojených s novými pozemky. Ekonomika je tu dosti proměnlivým faktorem, což se mi na této hře skutečně líbí.

Foto: Ondřej Zeman

Peníze ve hře Kutná Hora Město stříbra tečou proudem.

Samotná partie je v Kutná Hora: Město stříbra rozložena do několika kol, během nichž hráč vždy odehraje tři tahy, které jsou pevně spojeny s kartami, které máte po ruce. Jak už bylo řečeno, k dispozici máte celkem šest kousků majících na každé polovině vždy odlišnou akci. Nabídka akcí samotných vám dává k dispozici celkem šest možných alternativ základních alternativ a žolíka, který vám dává možnost realizovat akci, jaká se vám aktuálně hodí s tím, že budete penalizováni. Během prvních dvou tahů můžete vynést dvě karty, poslední pak nechává hráče zahrát pouze jednu, takže si ze zbývajících dvou kousků musí zvolit, ten který jejich taktice bude sedět nejvíce.

Foto: Ondřej Zeman

Herní deska hráče je pěkně zpracovaná.

Jak už bylo řečeno, akcí je šest. Tou základní není nic jiného než kutání, které stojí na myšlence toho, že svého havíře musíte umístit do dolu. Na prvních úrovních postavení šachty mnoho nestojí. Jak však kopáte níže, kde jsou zajímavější benefity roste samozřejmě také nákladnost celého podniku. Zajímavé je, že doly můžete stavět pouze dolů a do stran, takže se z druhého patra do prvního ani naopak nedostanete. Samotný důl produkuje určitý objem rudy a mimo to má v Kutná Hora: Město stříbra další efekty na partii.

Foto: Ondřej Zeman

Důl vám ve hře Kutná Hora Město stříbra dává různé možnosti.

Druhou proveditelnou akcí jest akce práva, což je aktivita v jejímž rámci si kupujete výhradní právo na určitou budovu. Na radnici si vyberete jednu z budov, zaplatíte jeho cenu. V základu je to jeden groš, jakmile ale kupujete kusy umístěné na odlehlejších místech už je to dražší. Poté si dílek dáte k sobě na jedno ze tří míst, která nesmí být zaplněná. Sloupeček, z něhož byl kus vzat musíte přesunout na konec řady. Třetí alternativou pak je akce parcely, skrze níž můžete zabrat libovolnou parcelu za pět grošů.

Foto: Ondřej Zeman

Budování je ve hře Kutná Hora Město stříbra spojeno s expanzí města.

Když jsou ve městě už budovy musíte další parcely zabírat pouze v jejich okolí, čímž je definována i cena, kterou musíte zaplatit. Výjimkou pak je moment, kdy jsou všechny body okolo postavených budov obsazené. No a pak je v Kutná Hora: Město stříbra samozřejmě výstavba, kterou realizujete na vámi vlastněnou parcelu. Struktury jsou tu rozděleny na cechovní a veřejné s tím, že ty cechovní vám přinášejí vždy nějaké ty bonusy a navyšují produkci určitých komodit. Pokud jde o budovy cechovní ty sice nepřináší přímé bonusy, avšak pozitivně ovlivňují vaše budovy. Navíc mohou zvyšovat vaši pověst.

Foto: Ondřej Zeman

Herní mince v tomto případě můžete nahradit i těmito kovovými kousky, které mohou zlepšit celkový dojem.

Další akcí je akce přijmu, skrze níž získáváte peníze rovné vaši produkci dle cen komodit. Peníze můžete pak využít třeba na poslání městského patricije do městské rady, kde odměňuje každé kolo všechny ty, kteří plní jím žádané podmínky. Poslední akcí, po níž jde v Kutná Hora: Město stříbra sáhnout je akce Sv.Barbora, jež je pevně spojena s žetony bratrstva, kterými aktivujete dílky a získáváte z nich bonusy, zatímco pro ostatní je uzavíráte. Jakmile máte odehráno je tu čas daní a s nimi zaplacení určitého počtu penízů, načež startuje další kolo. Po 5 až šesti kolech dle počtu hrajících pak hra končí a dochází k závěrečnému bodování spojenému s počtem postavených budov, doly, příjmem vaší pověstí a také zbytky parcel a budov. Tak nějak logicky vítězí ten, jemuž se podaří získat největší objem bodů.

Foto: Ondřej Zeman

Kutná Hora Město stříbra by si zasloužila insert.

Každá partie může mít ve hře Kutná Hora: Město stříbra jiný průběh

Všechno stříbro je vykopáno, takže nyní nastává čas hodnocení. Kutná Hora: Město stříbra je jedním z těch kousků, v nichž budujete ve velkém a snažíte se co nejefektivněji využít podmínek, které před vás hra staví. Někdy to jde lépe, jindy hůře. Vždy ale máte možnosti jak případné selhání ještě zvrátit a dovést vaši rodinu k vítězství. Hodně se mi líbí zpracování komponentů i hra samotné. Kompletu bych pak vytkl absenci nějakého akceptovatelného insertu.

Foto: Ondřej Zeman

Kutná Hora Město stříbra

Kutná Hora: Město stříbra je zajímavou záležitostí pro milovníky kompetitivního budování, v jehož rámci se snažíte co nejvíce využít potenciál středověké metropole. Pokud máte rádi středověk, těšíte se na Kingdom Come Deliverence II odehrávající se v Kutné Hoře, nebo zkrátka milujete strategie tohle je jasná volba.

Za poskytnutí kopie hry Kutná Hora: Město stříbra na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz