Hlavní obsah
Hry

Labilní jednorožci spolu s rozšířeními představují ideální volbu na party

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Znáte karetní party hru Labilní jednorožci? Jestli jste si odpověděli záporně, rozhodně se dejte do čtení. Tahle karetní hra spolu s rozšířeními Noční můry a Vánoční speciál má co nabídnout všem.

Článek

Labilní jednorožci

Karetní hra Labilní jednorožci stojí na myšlence budování stáje. Ano, čtete správně. Základním aspektem hratelnosti je to, že budujete stáj jednorožců, která musí pro vítězství obsahovat sedm unikátních jednorožců mezi nimiž bude jedno miminko tohoto roztomilého živočišného druhu. Základní jednorožci jsou pak „obyčejnými“ kartami bez většího efektu. Jakmile se vám ale dostane do rukou kouzelný jednorožec, tak už můžete počítat se speciálními schopnostmi. Jednorožec nekromant po vynesení kupříkladu dokáže po odhození dvou karet přivést z odhazovací hromádky jednoho jednorožce do vaší stáje, zatímco Duhový jednorožec vás při vstupu nechá vyložit jednoho základního jednorožce z vaší ruky.

Foto: Ondřej Zeman

Labilní jednorožci

Karty jednorožců jsou však pouze jedněmi z pěti druhů, jež se vám mohou dostat do rukou. Karty vylepšení vám dávají možnost zdokonalit schopnosti vašeho setu. Jupí například znemožní znegování vašich karet. Dvojité švihadlo vás pak nechá za jistých okolností vynést rovnou dvě karty, takže se slušně zrychlí vaše herní tempo. Dost zajímavé jsou pak karty kouzel, ty nabízí třeba variantu přesměrovat k nepříteli kartu zhoršení či zlepšení, takže můžete svému kamarádu pomoci, zatímco nepřítele poškodit. Kartičky okamžitého efektu pak dokáží zastavit některé akce.

Foto: Ondřej Zeman

Labilní jednorožci disponuje v základu zajímavými kartami.

Zajímavé jsou pak rozhodně karty zhoršení dávající do rukou negativní efekty. Partie mají tempo a dá se u nich hodně přemýšlet. Labilní jednorožci je ve všech ohledech výbornou karetní hrou, která si bezpochyby zaslouží místo na nejednom stole. Sice nemají takové tempo jako Výbušná koťátka, ale rozhodně se u nich hodně nasmějete kvůli hratelnosti a také grafickému zpracování karet, které je excelentní.

Foto: Ondřej Zeman

Labilní jednorožci vám nabídne slušnou škálu možností.

Labilní jednorožci – Vánoční speciál

Vánoce se blíží, a tak se vedle základní verze Labilní jednorožci podíváme také na variantu Vánoční speciál. Ta přináší hromadu nových karet včetně tematicky laděných základních jednorožců, mezi nimiž nyní najdete třeba také Cukrožrouta nebo Mariah Karaokerožce, díky němuž si ihned vzpomenete jistě na písničku All I Want for Christmas Is You. Přidána byla také nová jednorožčata, která jsou roztomilejší než kdy dříve.

Foto: Ondřej Zeman

Labilní jednorožci - Vánoční speciál

Škála kouzelných jednorožců byla v Labilní jednorožci – Vánoční speciál podobně jako spektrum základních „koníků“ a jednorožčích miminek slušně expandována. Na scéně se objevil dokonce i Santa. Tedy on je to Santarožec, ale stejně jako slavný stařík v rudém i on přináší dárky vám a jednomu z dalších hráčů, kterého si vyberete. Prokrastinující jednorožec po vstupu do stáje může odhodit jednu kartu a podívat se na tři vrchní karty balíčku. Jednu si následně vezme a dvě odhodí. Je otázkou, zda se takový krok vyplatí. Dost drsný je pak Létající čertorožec, ten totiž po vstupu do stáje může ukrást kartu jednorožčího miminka. Sám navíc po obětování či zničení opět skočí do vaší ruky, a to se vyplatí.

Foto: Ondřej Zeman

Labilní jednorožci vás nechá postavit si stáj z perníku.

Jelikož jsou v této verzi svátky tak i dodatečná kouzla, vylepšení a zhoršení se nesou v tomto duchu. Kvalitu dárků dokáže v Labilní jednorožci – Vánoční speciál posoudit Dárkový inspektor, který vás nechá nakouknout do balíčku a zjistit jaké karty na vás čekají, načež je můžete postavit za sebe dle své volby. Seznam zlobivců vás pak penalizuje za každé obětování nebo zničení karty tak, že musíte vždy odhodit kartu. Perníková stáj vám za každého nového koníka dá možnost si dobrat kartu. Pokud jde o rozšíření jakožto komplet je opravdu vydatné a rozhodně dokáže navodit vánoční atmosféru.

Foto: Ondřej Zeman

Labilní jednorožci dokáží slavit i svátky.

Labilní jednorožci – Noční můry

Zatímco základní hra i expanze Labilní jednorožci – Vánoční speciál jsou určeny pro hráče od 8 let a výš, v tomto případě je věková hranice stanovena od 14 let. Ano, čtete správně. Labilní jednorožci – Noční můry je o něco brutálnější než ostatní hry zastupující tuto značku. Pokud přemýšlíte čím to je, může za to primárně hororová tématika s níž tato karetka pracuje. Základní jednorožci z této edice v podstatě představují přeživší v hororových filmech, takže tu máme školačku ve fialovém, hráče baseballu nebo jednorožce navlečeného do žluté pláštěnky, za nímž se plaví lodička. Kdo někdy viděl film či četl knihu To od Stephena Kinga jistě ví oč běží.

Foto: Ondřej Zeman

Labilní jednorožci - Noční můry

Vedle už dobře známých základních jednorožců se v Labilní jednorožci – Noční můry nachází také kouzelní jednorožci. Většina z nich je ale spíše než kouzelná děsivá. Třeba takový Tancující klaunorožec je právě klanem z legendárního To, což je možná důvodem proč může hráč, který jej vynese odhodit dvě karty a následně všem protihráčům vrátit do rukou kartu z jejich stáje. Jack Rozparožec vám po vstupu do vaší stáje dává možnost si dobrat kartu, když je to íhaha karta, tak si následně můžete dobrat ještě jeden kousek. Jediný kdo mi z nabídky přišel roztomilý byla Milá Babirožkyně, která se počítala rovnou za dva jednorožce.

Foto: Ondřej Zeman

Labilní jednorožci vám dá zavzpomínat na horory.

Labilní jednorožci – Noční můry nepřináší do hry pouze nové postavy. Dost brutálně je tu navržena magie. Použít je možné třeba kouzlo Bodlák je tady! v jehož rámci odstraníte kartu z cizí stáje. Dost drastické je pak zaříkadlo Nadpřirozený výběr, které zničí všechny základní jednorožce ve stáji vybraného hráče. A to už se nebavím o podobě Zhoršení a Vylepšení, ty jsou také dost krutá. Tedy především jejich grafické zpracování. Celkově jsou Labilní jednorožci – Noční můry slušnou expanzí, mladším hráčům bych jí ale do rukou rozhodně nedával.

Foto: Ondřej Zeman

Labilní jednorožci skrze některá rozšíření přináší do hry dost brutální postavy.

Labilní jednorožci v kombinaci s expanzemi Noční můry a Vánoční speciál představují slušnou porci zábavy

Už základní verze karetní hry Labilní jednorožci je výbornou volbou v případě, že se chce člověk bavit u deskové hry, která není náročná na pochopení. Stačí jen vzít do rukou karty a dát se do hraní. Jakmile máte už ale něco nahráno, není špatné si celkový zážitek okořenit. A právě od toho jsou tu rozšíření Noční můry a Vánoční speciál.

Obě samozřejmě vynikají v něčem jiném. V obou případech bych se však nebál říci, že se jedná o výborné expanze elementární myšlenky, díky čemuž si po jejich zavedení do hry budete užívat hraní možná více než dříve. Noční můry bych ale doporučil až pro trošku starší děti, protože některé výjevy na kartách nejsou hezké. Když ale sáhnete po celém trojlístku, rozhodně chybu neuděláte.

Za poskytnutí kopie hry Labilní jednorožci a rozšíření Noční můry a Vánoční speciál děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz