Hlavní obsah
Hry

LAMA Kadabara: Napínavá karetní hra, kde vám žetony mizí pod rukama!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Máte rádi hry plné karet a také se vám líbí magické show? Tak to by vám mohl sednout tento kousek, v němž jsou karty a žetony, jichž se chcete zbavit dříve, než hra skončí.

Článek

Ve hře LAMA Kadabara musíte maximálně pracovat s nabídnutými kartami

Asi každý z nás měl někdy možnost být svědkem kouzelnického vystoupení. Ve hře LAMA Kadabara máte příležitost dát se do práce kartami ve snaze zbavit se trojice žetonů, jež jsou vám dány pěkně ze startu hry. Tempo partií je rychlé. Komplet bych se vlastně kvůli tomu nebál označit za nenáročný. Samotná partie se hraje na několik kol, během nichž vás čeká tah, který vás nechá udělat jednu ze tří akcí.

Foto: Ondřej Zeman

Lama Kadabara je tradiční karetka, takže si jí můžete vzít kamkoliv.

Počet hráčů: 2 - 6

Herní doba: 20 minut

Věk: 8+

Tou úplně první možností je ve hře LAMA Kadabara vynesení karty. Tu vynášíte primárně dle toho, jaká je na herní desce situace. Vynést totiž nemůžete cokoliv, co se vám zlíbí, ale potřebujete mít stejnou, nebo vyšší hodnotu než má karta na odhazovacím balíčku. Výjimkou je v tomto případě karta lamy, protože tu jde vynést, jak na 6, tak na lamu. Pokud jde pak o lamu na ní lze hodit další lamu…ehm, nebo jedničku. Fakticky by se dalo říct, že lama představuje zdejší verzi nuly i sedmičky, takže je počátkem i koncem.

Když náhodou nemáte kartu, kterou by bylo možné vyhodit, můžete si kartu dobrat. Bez ohledu na to, jaký kus se vám po této akci dostane do rukou, už nadále nemůžete hrát, takže rozhodně nepočítejte s tím, že získaný poklad ihned vynesete. Tak to tu zkrátka nefunguje. Pokud si nechcete dobrat kartu, ani aktuálně nemáte co zahrát, dává vám LAMA Kadabara ještě alternativu v podobě odstoupení z kola, což může pro některé hráče představovat logický krok, avšak, když jej učiníte kolo je pro vás u konce. Má to ovšem i jednu výhodu a tou je skutečnost, že se nemůžete stát terčem speciálních karet.

Foto: Ondřej Zeman

V Lama Kadabara na vás čekají různé karty.

Je to skutečně tak! Přestože LAMA Kadabara na první pohled vypadá jako relativně primitivní záležitost, realita je taková, že tu máte celkem pět magických karet, z čehož dvě patří do skupiny kousku s dvojitou hodnotou, což v praxi znamená, že je můžete užít v situacích, kdy by karta s jedním číslem neobstála. Vedle těch je tu pak též jednička, která po vynesení dává svému majiteli možnost předat jeden ze svých žetonů libovolnému soupeři, takže můžete odměnit „nejoblíbenějšího“ soka. Když se vám naopak dostane do ruky dvojka obdržíte magický žeton. Trojka pak představuje kartu, skrze níž pošlete následujícímu hráči novou kartu v případě, že už všichni neodstoupili. To pak odměníte kartičkou pouze sami sebe.

Jistě vás zaujalo, že jsou tu přítomné magické žetony. Ty fungují na myšlence toho, že se s jejich pomocí dá přeskočit tah, nebo dokonce i LAMAgická show, která je spojená s vynesením karty lamy. Když ji dáte na hromádku umístíte následně žeton na kartu jeviště, kde se může nacházet pouze pět žetonů. Jakmile se na scéně objeví v LAMA Kadabara pět kousků, automaticky to vede k show, kdy musíte vynést lamu, vrátit už zmíněný magický žeton, nebo si vzít všechny žetony z jeviště, což je dost nepříjemné.

Foto: Ondřej Zeman

Lama Kadabara vám nabídne karty různých hodnot.

Kolo pak končí v LAMA Kadabara, jakmile všichni odstoupí z kola, nebo hráč vynese svou poslední kartu s tím, že na startu jich má celkem šest. Kolo je obodováno tak, že každá karta, která vám zůstala představuje trestný bod. Jestliže pak máte magický žeton obdržíte další odečet. Samotných žetonů se během partie zbavujete tak, že se vám podaří vynést všechny karty z ruky. Hra pak končí momentem, kdy má některý z vás více než čtyřicet minusových bodů.

Foto: Ondřej Zeman

Lama Kadabara má obyčejný uložný prostor.

LAMA Kadabara je slušnou záležitostí plnou lam

Karetní hra LAMA Kadabara je ošidnou záležitostí, v jejímž rámci se k vám občas štěstíčko obrátí zády a hodí vám do rukou nemalý objem herních žetonů, což ovšem neubírá celku na zábavnosti. Řekl bych, že komplet stojí na slušných základech, které dokáží zabavit. Je zde však také prvek, který bych LAMA Kadabara vytkl, a to je zpracování karet. V poslední době jsem měl v ruce řadu projektů orientovaných na karty a pouze v tomto případě mi nepřišla práce s nimi příjemná. Obalení je tím pádem nutností.

Foto: Ondřej Zeman

Lama Kadabara

Pokud se však budeme o LAMA Kadabara bavit jako o celku, jedná se o slušný titul, který má co nabídnout. Nelze od něj ale očekávat zázraky, protože tohle není jedna z těch her píšících historii herního průmyslu, Jestli máte ale rádi hry, karty a lamy je tohle jasná volba.

Za poskytnutí kopie hry LAMA Kadabra na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Lama alpaka
Lama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz