Hlavní obsah
Hry

Lapač snů: Desková hra, kterou si vaše tříleté děti ihned zamilují

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Každý měl jako malé dítě ošklivé sny. A přesně proti nim je Lapač snů, jenž vás ve stejnojmenné deskové hře nechá zakrývat stále se objevující noční můry plyšáky různých tvarů a velikostí.

Článek

Lapač snů vás nechá zahánět noční můry

Svět snů je plný nočních můr, které se člověku snaží dostat na kobylku. Ve hře Lapač snů vám dávají tvůrci možnost se jim postavit. Jak? Přeci za pomoci plyšových hraček, s nimiž zlo zcela vymažete ze své mysli. Základní myšlenka tohoto kousku stojí na tom, že před sebou máte pomalu se objevující noční můry na specifických kartách. Jediná možnost jak se jich zbavit jsou žetony plyšáků.

Foto: Ondřej Zeman

Děti si mohou v Lapači snů vybrat svého plyšáka.

Počet hráčů: 2 - 4

Herní doba: 15 minut

Věk: 4+ (V kooperaci od 3 let)

Tyto žetony mají ve hře Lapač snů jasně danou velikost. Některé jsou větší, jiné menší. S tím jak jsou velké je většinou spojené také to, kolik žetonů snů dostanete v případě, že se vám podaří s daným mazlíkem zcela zakrýt zlý sen. Každý z hráčů si po odhalení karty nočního přízraku má možnost vybrat. V nabídce najdete klasického medvěda, jednorožce, pandu nebo králíka. Medvídek patří mezi ty největší, zatímco králíček opravdu není žádný titán.

Foto: Ondřej Zeman

Každý žeton má v Lapači snů jinou velikost.

Jakmile máte vybráno, vámi zvolené plyšáky testujete na noční můře. Primární je, aby plyšák noční můry zcela zakryl. Když některá její část vyčnívá, stále představuje problém a tím pádem máte smůlu a body nedostanete. V případě medvídků je takřka jisté, že stín strašící vás ve snách zakryjete. U těch ostatních to už tak pravděpodobné není, protože jejich velikost je o poznání menší. Co však ztrácí na rozsahu vynahrazují hráči něčím odlišným. Když si je vyberete a podaří se vám s nimi zahnat můru, odmění vás za to Lapač snů větším počtem snových žetonů než ty, kteří odeženou zlo medvědem.

Foto: Ondřej Zeman

Příšer je před vámi ve hře Lapač snů hromada.

Snové žetony na vás čekají v magickém polštářku a jakmile je získáte, pokládáte je na svou herní desku. Ten komu se jí podaří zaplnit jakožto prvnímu, má ve hře Lapač snů vítězství v kapse. Vedle základní varianty jsou tu ještě dvě alternativy. Jedna cílí na mladší děti. Když máte tříleté dítko můžete hrát kooperační režim Sladké sny, jehož obtížnost definujete vždy tak, že si vyberete určité fáze měsíce.

Foto: Ondřej Zeman

Políčka na vaší desce je třeba zaplnit.

Čím blíže úplňku, tím bude náročnost vyšší. Plyšáka vybíráte společně, ve snaze uspět jako tým. Když selžete hra ihned končí. Tvůrcům Hry Lapač snů se podařilo vytvořit také variantu, která je pro děti od 6 let, která je více pohybového rázu, protože v ní musíte co nejrychleji popadnout žeton plyšáka ihned po odhalení noční můry, což by bylo pro menší hráče dosti nepříjemné.

Foto: Ondřej Zeman

Lapač snů má vizuálně velmi pěkně zpracovanou krabici.

Hledáte hru pro malé i velké? Odpovědí na vaše pátrání je Lapač snů

Tedy abych nadpis ještě korigoval, je to primárně kousek pro menší a předškoláky, což ovšem neznamená, že si hraní neužijete i v případě, že už máte něco za sebou. Logicky je ale třeba počítat s tím, že před sebou máte hru pro děti a tak jí brát. Malé hráče zaujme vizuálním zpracováním, nenáročnou hratelností i tím, jak jsou navrženy jednotlivé komponenty. Nebudu lhát, zpočátku jsem od této hry mnoho nečekal, protože moc působivě nevypadala. Když jsem se však s prckem dal do hraní, dostal jsem něco jednoduchého, avšak svým způsobem poutavého. Rozhodně to bylo velmi příjemné překvapení nejen pro mě, ale též pro ty s nimiž jsem hru následně porůznu testoval.

Foto: Ondřej Zeman

Lapač snů

Lapač snů je jednou z těch roztomilých záležitostí, které mají co nabídnout. Děti si během hraní mají možnost otestovat, jak na tom jsou po stránce s odhadováním velikostí monster, která na ně čekají ve snech. Celkově bych řekl, že hratelnost je velmi slušná a rychlá, takže jestli hledáte titul pro dítko jemuž jsou tři až čtyři a možná i méně asi bych se této hry vůbec nebál, noční můry z ní totiž rozhodně mít nebudete. Právě naopak s ní spíše můžete vyvolat dlouhodobý dojem, že na každé zlo tu číhá nějaký ten hodný plyšák.

Za poskytnutí kopie hry Lapač snů děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz