Hlavní obsah
Hry

LEGO Monkey Palace – Opičí palác: Brilantní spojení kreativity a strategie pro celou rodinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Máte rádi LEGO a deskové hry? Tak to tu pro vás dnes mám tip na výbornou záležitost kombinující jak oblíbené kostičky, tak deskovky. Zda to funguje, zjistíte v následujících odstavcích.

Článek

LEGO Monkey Palace – Opičí palác vás nechá budovat z kostek impozantní palác

Opičkám se podařilo rozbít legendární Opičí palác. Stačilo vzít jen jednu nesprávnou kostku a o katastrofu bylo zaděláno. Vaším úkolem je za pomoci kostek vytvořit komplex, který svou podstatou bere dech. Celá partie hry LEGO Monkey Palace – Opičí palác se odehrává na zelené podložce, kterou zná snad každý fanoušek LEGO kostiček. Budovat na ní však nebudete, jak se vám zlíbí, protože hned v úvodu dostanete mapu terénu, která určuje, kam máte umístit první kostku se dvěma oblouky, představujícími základní kameny celého paláce. Následně rozložíte bonusové a opičí karty, načež vám už nic nebrání ve hraní.

Foto: Ondřej Zeman

Rozměry hry LEGO Monkey Palace – Opičí palác nejsou nikterak impozantní.

Počet hráčů: 2– 4

Herní doba: 45 minut

Věk: 10+

Startuje hráč, který jako poslední jedl banán. Ten si vezme desku hráče, která prezentuje startovní stavební dílky dle výběru barvy. Jakmile takto učiní všichni, budování může začít naplno. Hráči musí v LEGO Monkey Palace – Opičí palác provádět pestrou škálu různých akcí. Tou počáteční je ovšem výstavba schodiště. Na schodišti, které budujete, musí být každý oblouk výše než ten předchozí. Trasa navíc musí stále stoupat, takže na možnost zamířit se schody dolů klidně zapomeňte. Během realizace schodiště můžete vedle pilířů užívat také jedničkové kostky. V samém úvodu toho ale moc nevybudujete, protože počet dostupných kousků je omezen.

Foto: Ondřej Zeman

Palác vám ve hře LEGO Monkey Palace – Opičí palác pomaličku roste.

Poté, co máte dostavěno, vám LEGO Monkey Palace – Opičí palác umožní přidat na vámi vystavěné schodiště dekorační dílek, který musíte umístit na jeho konec. Jakmile máte postaveno a zároveň umístěnou dekoraci, nastává čas těžit ze svých akcí. Za každý umístěný oblouk na aktuálním schodišti dostanete jeden dukát. Penízek navíc lze získat, pokud má dekorační dílek stejnou barvu jako schodiště, které je momentálně nejvýše. Dukáty slouží k nakupování. Pokud se nebojíte sáhnout do měšce, budou vám nabídnuty různé opičí karty. Ty musí mít stejnou barvu jako vámi umístěný dekorační dílek.

Foto: Ondřej Zeman

LEGO Monkey Palace – Opičí palác vás odměnuje různě.

Vícebarevné varianty na danou barvu vázány nejsou. Ve svém tahu můžete koupit více karet. LEGO Monkey Palace – Opičí palác vás však nutí brát vždy vrchní kartu z nabízených hromádek. Jednotlivé karty mají určitou hodnotu, počet vítězných bodů, které za ně dostanete, a také nějaký efekt. Efekt může být jednorázový nebo pravidelný. Pravidelné karty máte k dispozici až čtyři. Pokud dostanete další, musíte nahradit stávající kus novým. Dlouhodobě si s jejich pomocí zajistíte příjem oblouků, jedničkových dílků a pilířů.

Foto: Ondřej Zeman

LEGO Monkey Palace – Opičí palác dává každému hráči jiný objem kostiček.

Během svého tahu můžete na jeho konci získat i bonusové karty. Ty jsou dány hráčům, kterým se podaří v jejich kole vybudovat schodiště o výšce alespoň pěti kostek. V každém tahu si můžete vzít pouze jednu bonusovou kartu, která vám dá čtyři vítězné body. Partie v LEGO Monkey Palace – Opičí palác končí ve chvíli, kdy si některý z hráčů už nemůže vzít další stavební dílek. Jakmile už není možné dále hrát, sečtete si hodnoty banánů (vítězných bodů) z jednotlivých karet. Vítězem se stává ten, kdo získá nejvíce bodů.

Foto: Ondřej Zeman

LEGO Monkey Palace – Opičí palác vám dává různé cesty, jak získat kostičky.

Rozhodujícím kritériem při remíze je trofej opice, kterou drží hráč, jenž umístil poslední zlatý dílek. Kromě této trofeje jsou ve hře ještě motýl a žába. LEGO Monkey Palace – Opičí palác vám umožňuje tyto prvky do hry zapojit dle vlastní volby. Osobně se mi tento formát expanzí líbí a vůbec bych se nezlobil, kdyby zde bylo alternativ více, protože tato dvojice pěkně rozšiřuje hratelnost.

Foto: Ondřej Zeman

LEGO Monkey Palace – Opičí palác má pěkný insert.

LEGO Monkey Palace – Opičí palác je překvapivě vydařenou LEGO záležitostí

Když dochází k propojení značek, ne vždy je to úplně šťastné. Ne každá kombinace zkrátka funguje. V případě LEGO Monkey Palace – Opičí palác je třeba konstatovat, že jde o jeden z opravdu povedených mixů. Džungle, ve které budujete opičí palác, je zajímavou volbou prostředí. S kostkami lze provádět opravdu povedené kousky, takže kreativitě se zde meze nekladou. Líbí se mi také přítomnost volitelných rozšíření, která jsou skutečně miniaturními expanzemi s reálným dopadem.

Foto: Ondřej Zeman

LEGO Monkey Palace – Opičí palác

LEGO Monkey Palace – Opičí palác je povedenou kostičkovou deskovkou, ve které se snažíte co nejefektivněji budovat. Za sebe bych řekl, že se jedná o výbornou záležitost pro rodinné hraní, ke kterému si díky kostičkovému formátu najdou cestu mladší hráči i dospělí. Nebál bych se ji proto doporučit do rodin, které fandí LEGO, a navíc touží po nějaké deskovce pracující s oblíbenou stavebnicí. Ve výsledku pro ni nemám problém zvednout palec – hraní jsem si užil i s dětmi mladšího věku.

Za poskytnutí recenzentské kopie hry LEGO Monkey Palace – Opičí palác na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire. Hra oficiálně vychází 3.10.2024.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz