Hlavní obsah
Hry

Loupež: Evropa – Duel pro dva hráče, v němž můžete uloupit celou partii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Evropa je místem plným muzeí, bank a míst, která skrývají různé poklady. V tomto díle se máte možnost dát na dráhu zločinu, v jejímž rámci se snažíte provést lepší loupež než váš sok.

Článek

Loupež: Evropa vás nechá stát se tím nejslavnějším lupičem na světě

V duelech jste často na opačné straně barikády. Na jedné je dobro, zatímco druhou drsně brání zlo, či něco, co bojuje určitým způsobem proti morálce. V případě duelu Loupež: Evropa je situace trošku jiná, protože na obou stranách je možné nalézt padouchy. Ano, čtete správně! Každý ze zúčastněných je lupičem, usilujícím o to stát se tím nejlepším skrze efektivně zorganizovaná vloupání po celé Evropě.

Foto: Ondřej Zeman

Loupež Evropa má jasně dané rozměry.

Počet hráčů: 2

Herní doba: 15 - 30 minut

Věk: 10+

Celkem na svou práci máte šest kol, během nichž se pokoušíte získat co nejvíce bodů skrze své akce. Na začátku každého kola se musíte ujistit, jaké aktuálně probíhá, protože to definuje balíček, z něhož budete rozdávat karty, počet rozdaných karet a také toho, kdo bude v daném kole hrát jako první. Nikdy totiž není pořadí permanentně dáno. Jakmile máte jasno, zda si budete brát karty z balíčku lupičů, nebo nakupovat vybavení směle se můžete v Loupež: Evropa dát do práce.

Foto: Ondřej Zeman

Ve hře Loupež Evropa na vás čeká různorodá výbava.

Hned v prvním kole kupříkladu začínající vynese jednu kartu lupiče, načež jeho sok udělá totéž. Po tomto kroku ovšem nenastává další vynesení karet nýbrž přichází na řadu draft, v jehož rámci si vyměníte své balíčky a uděláte totožný krok jako v úvodu. A takto akce opakujete až do momentu, než máte pouze jeden kus, který pak hodíte do svého úkrytu. Během fáze najímaní lupičů je přikládáte na zvolené lokace. Ty jsou tři a je v podstatě pouze na vás, kam své hochy ve hře Loupež: Evropa přiložíte. Vždy ale musíte počítat s tím, že na daný bod může být položena pouze trojice vašich lupičů, stejně to však má i váš sok.

Foto: Ondřej Zeman

Loupež Evropa vám nabídne řadu padouchů.

Lupiči po nasazení vašemu gangu přinášejí peníze a často disponují také nějakou tou speciální schopností. Obdobně jako ve hře Kacíř: Zkáza Roanoke, i tady jsou postavičky s větším finančním obnosem méně zajímavé po stránce schopností a naopak. Mince však potřebujete na další fázi, čímž vás tato hra staví před opravdu náročná rozhodnutí. Jakmile máte nabrány vaše ostré hochy je tu část kola zaměřená na nákup vybavení, ve které můžete nakupovat karty vybavení a pokládat je na své ostré hochy, nebo je odhazovat a získávat tak mince. Ano, čtete správně. Nepřátelům můžete v Loupež: Evropa zavařit tak, že jim vezmete to, co právě chtějí.

Foto: Ondřej Zeman

Řím je ve hře Loupež Evropa fajn místo na návštěvu.

Celkem může být na lupiče umístěna až trojice předmětů. Zajímavé pak je, že přikládané karty mají vliv na všechny symboly v dané lokaci, takže když přikládáte nemusíte příliš řešit to, na jakého z lupičů je položíte. Loupež: Evropa nabízí pět barevných odstínů, které ukazují, nač se orientují dané karty. Fialová třeba navyšuje šanci, že danou lokaci získáte skrze posouvání ukazatele úspěchu. Žluté zase generují peníze na další nákupy, zatímco červené dovednou odhazovat vyložené karty nepřátel. Nabídka je pestrá, takže toho lze zahrát opravdu hodně. Dost se mi vyplatilo třeba nikam nespěchat a zaměřit se na pozdější fáze hry, avšak možná to bylo pouhé štěstí.

Foto: Ondřej Zeman

Na navštívení v Loupeži Evropa čekají různá místa.

Vedle barvy karet pak řešíte také symboly. Celkem je tu čtveřice symbolů opět spojených s financemi, pálením karet, práci s ukazatelem úspěchu nebo braním kořisti. Správné oblečení vám například dokáže slušně zvednout úroveň úspěchu. Někdy jsou pak karty postavené na myšlence toho, že za každou barvu se třeba posune ukazatel úspěchu. Loupež: Evropa vás tímto nutí opravdu aktivně přemýšlet, jaké karty na daného padoucha dáte, protože efektivně těžit dokáží z určitých bonusů jen někteří.

Foto: Ondřej Zeman

Když do Paříže ve hře Loupež Evropa, tak se šéfkuchařem.

Hlavně tedy je na to nezbytné myslet při boji o lokace. Protože i ty mají své efekty, s nimiž pracujete. Vaší prioritou je ve hře Loupež: Evropa dostat ukazatel úspěchu v dané lokaci co nejvíce na vaší stranu, protože když zůstane někde na půli cesty nevyhraje nikdo. Je tím pádem dobré se vždy orientovat na určité destinace a jiné třeba nechat nepříteli napospas. Dost vám pak mohou píchnout karty pálení, jimiž máte možnost uškodit sokovi a tak mu třeba snížit jeho sílu.

Kola tu probíhají pěkně plynule a na konci toho posledního dochází ke spočtení vítězných bodů. Ty získáte za získané lokace, lupiče, vybavení a také získanou kořist, kterou je ideální získávat v sadách. Vyrazit můžete za lupem ve hře Loupež: Evropa do Paříže, Barcelony, Říma nebo Londýna, díky čemuž se lze těšit na opravdu zajímavé destinace, stavící před vás odlišná místa k vyloupení.

Foto: Ondřej Zeman

Jen málo her od Albi má tak povedený insert jako Loupež Evropa

Duel Loupež: Evropa stojí na silných základech a slušném tempu

Dva soupeřící supermozky zločinu mají v Loupež: Evropa prostor vytvořit svůj ideální gang. Nic však není jisté, protože lupiči se vám do ruky dostávají primárně skrze draft, takže nejednou se vám stane, že protivník vás ochudí o vašeho vyvoleného. Naštěstí je ve hře řada alternativ, na něž se dá vsadit, takže váš život se ve hře Loupež: Evropa rozhodně nezhroutí tím, že vám je uzmuta jediná karta. Samotné tempo je pak slušné, vizuální zpracování obstojné a komponenty ve výsledku také mají své kouzlo.

Mezi duely patří Loupež: Evropa do kategorie obstojných projektů majících své kouzlo. Jestliže máte rádi téma zločinců a loupení, tak bych řekl, že tato deskovka nemusí být špatnou volbou pro většinu, která hledá titul pro dva hráče za přijatelnou cenu.

Za poskytnutí kopie hry Loupež: Evropa na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz