Hlavní obsah
Hry

Mars Teraformace: Expedice Ares vás nechá kartami kolonizovat Mars

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Budoucnost lidstva není ve vládách, nýbrž ve stále expandujících korporacích, pro něž nejsou peníze ani lidé problém. Zde se stanete šéfem jedné z těch, které mají před sebou osidlování samotného Marsu.

Článek

Boje o planetu se v Mars Teraformace: Expedice Ares účastní více frakcí

Některé predikce budoucnosti pracují s myšlenkou, že Mars i samotnou Zemi ovládnou korporace, které zkrátka budou mít daleko větší potenciál než státy zatížené byrokracií. v Mars Teraformace: Expedice Ares vás přesně do takové formy budoucnosti vezme, kvůli čemuž si hned na začátku vyberete jednu z dvanácti unikátně navržených korporací.

Foto: Ondřej Zeman

Mars Teraformace: Expedice Ares vám oproti původní hře nezabere tolik místa.

Počet hráčů: 1 – 4

Herní doba: 60 minut

Věk: 12+

Uskupení PohoboLog kupříkladu startuje s dvaceti megakredity. To však není vše. Během hraní karet se symbolem vesmíru za ně platí o tři penízky méně než konkurence. A aby toho nebylo málo ještě disponuje slevou za titan u všech karet se symbolem vesmíru. Těmhle hochům se povrchu Marsu zřejmě nezamlouvá. Mining Guild naopak začíná s 27 megakredity a slevou dvou penízů během hraní karet se symbolem stavby. Při hraní se slevou spojených s nářadím pak navyšuje svou teraformační rating. Celkově disponují jednotlivá uskupení v Mars Teraformace: Expedice Ares zajímavými bonusy.

Foto: Ondřej Zeman

Jednu akci nelze v následujícím kole udělat znovu.

Jakmile si jedno vyberete, nic vám nebrání pustit se do hraní, v jehož rámci je vám nabídnuto pět fází. Pěkné číslo, že? Realita je však taková, že během kola klidně může nastat pouze jedna, protože spolu s ostatními hráči si náhodně vybíráte ty, které chcete. Odehrají se pak ty, pro něž hlasoval alespoň jeden hráč, což v praxi znamená, že když v Mars Teraformace: Expedice Ares pro určitou etapu nehlasujete, zkrátka k ní nedojde.

Foto: Ondřej Zeman

Voda je pro vás důležitá.

Dojde tu na budování, výzkum, rozvoj i produkci

Za ideálních podmínek při hře pěti hráčů však může dojít na všechny. Tou úplně první, jíž je možné v Mars Teraformace: Expedice Ares provést je Rozvoj. Ta vás nechá vyložit jednu zelenou kartu projektu, který samozřejmě musíte uhradit. Realizovat lze takto třeba elektrárnu na biomasu, která sice sníží úroveň rostlin, avšak vaše produkce tepla se zvýší o pěkných pět bodíků, což není vůbec málo.

Foto: Ondřej Zeman

Škála staveb je skutečně zajímavá.

Jednou z akcí, které je možno učinit je také produkce, v jejímž rámci obdržíte suroviny ze všech svých zdrojů. Čím víc postaveno tím lepší je váš příjem. Dost pak záleží také na teraformačním ratingu, s níž pracujete v momentu, kdy si definujete příjem. Další alternativou, po níž se dá v Mars Teraformace: Expedice Ares sáhnout, je budování. Jeden by si řekl, že právě tam patří realizace elektráren, avšak tak tomu není.

Foto: Ondřej Zeman

Každá frakce tu má své vlastní benefity.

Během této fáze můžete zahrát modrou, nebo červenou kartu. Vynesením červené karty Speciální konstrukce kupříkladu můžete ihned zahrát další modrou či červenou kartu u níž si do jisté míry lze upravit podmínku vynesení. Farmářské trhy vám pak během fáze akcí dají za jeden penízek dvě rostliny. Nejednou se během této fáze stane, že se změní vaše situace v rámci surovin, protože karty často disponují efektem, jenž aplikujete při vynesení.

Foto: Ondřej Zeman

Své statistiky si tu stabilně můžete zvyšovat.

Nejvíce však ke změnám minimálně dle mého docházelo v Mars Teraformace: Expedice Ares během fáze akcí, kdy užíváte modré karty k transformaci určitých surovin v jiné. Vedle těchto akcí pak ještě můžete udělat standartní akce, v jejichž rámci vytváříte z rostlin lesy, zvyšujete teplotu, nebo měníte jiné parametry. Poslední krok, jenž je možné udělat je pak výzkum, který vám umožní si vzít dvě karty z dostupných balíčků a jednu si nechat.

Foto: Ondřej Zeman

Realizace některých projektů je relativně náročná.

Jak sami vidíte, akcí je možné udělat opravdu hodně. Cílem vaší cesty je dosáhnout jendé ze tří podmínek. Teplota musí stoupnout na 8 stupňů celsia, obsah kyslíku se zvedne na 14 %, nebo v případě že je otočeno devět destiček oceánu. Jakmile se tak stane partie v Mars Teraformace: Expedice Ares spěje k úplnému konci. V závěrečném hodnocení pak pracujete s teraformačním ratingem, vítěznými body za získané žetony lesů a také vítěznými body prezentovanými na kartách. Vítězem je ten, kdo má nejvyšší hodnotu celého součtu.

Foto: Ondřej Zeman

Mars Teraformace Expedice Ares disponuje slušným insertem.

Mars Teraformace: Expedice Ares si získá zkušené i nováčky

Mars se konečně změnil v místo přístupnější k životu. Nastává tím pádem čas na zhodnocení. Musím říct, že práce s kartami mi tu přišla intuitivní, díky čemuž byla každá kolonizace příjemným zážitkem. Dost se mi na Mars Teraformace: Expedice Ares líbí skutečnost, že tento kousek není nutné hrát pouze v kompetitivním formátu, ale lze se do něj pustit také ve formátu pro jednoho hráče či kooperaci, kdy hra dostává úplně jiné grády.

Pokud máte rádi hry, ve kterých je spousta karet spojených s pomalou expanzí vašeho komplexu, tak by mohl být právě Mars Teraformace: Expedice Ares kouskem, u něhož strávíte nejeden večer. Své si v něm podle mého názoru najdou jak zkušení hráči, tak i nováčci. Velkou výhodou pak je bezesporu fakt, že vám hraní nezabere příliš mnoho času.

Za poskytnutí kopie hry Mars Teraformace: Expedice Ares na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz