Hlavní obsah
Hry

Marvel Dice Throne: Intenzivní souboj hrdinů plný kostek a karet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Vždy vás fascinovaly souboje slavných hrdinů z vesmíru Marvel? Ujměte se jedné ze slavných postav, chopte se jejich kostek odstartujte bitvy, v nichž neschází karty ani spolupráce s ostatními.

Článek

Souboj hrdinů má v Marvel Dice Throne šťávu

Nečekejte žádný velký příběh ani dějová pozadí. Každá partie tu startuje tak, že se ujmete jedné z postav a pustíte se do hraní. Nabídka je pestrá. Máme tu třeba na lsti sázejícího Lokiho, který svým nepřátelům i spojencům může dát speciální dárečky. Když vám nesedí tento formát a raději volíte sílu, neschází zde ani Thor se svým kladivem. S obratností pracuje pak Black Widow nebo Spider-Man Miles Morales. Škála je pestrá, avšak už od počátku limitovaná tím, zda máte první či druhý set Marvel Dice Throne, protože každý vám dává čtyři hrdiny.

Foto: Ondřej Zeman

Střety jsou v Marvel Dice Throne brutální.

Počet hráčů: 2–6

Herní doba: 60-120 minut

Věk: 10+

Každá z postav má po ruce svůj vlastní balíček karet, unikátní kostky, velkou kartu stavů a především desku hrdiny, která vám naplno ukazuje škálu akcí. Ty může hrdina užívat na základě toho, jak se mu podaří hodit kostkami, protože právě na kostkách Marvel Dice Throne zkrátka stojí. Tedy, abych nemlžil, stojí na kostkách a také kartách, protože v rámci tahů ještě před samotným hodem, a také po něm, je tu Hlavní fáze spojená pevně s kartami, které můžete prodávat za bojové body, hrát, vylepšovat skrze ně schopnosti vašeho hrdiny a také jimi formovat následující fázi, během níž dochází k hodu kostek.

Foto: Ondřej Zeman

V Marvel Dice Throne na vás čeká hromada kostek.

Jakmile máte hozeno, přidělujete kostky k jedné schopnosti, kterou si vyberete. Každá postava má základní dovednosti, které mají určité požadavky. Ve specifických případech se při vylepšení dovednosti transformuje potřeba kostek, což se vám vždy nemusí vyplatit. Jednou jsem kupříkladu hrál proti Spider-Manovi, který si vylepšil svůj základní útok, díky čemuž jej posílil, avšak změnil požadavek a namísto opravdu přístupných kousků ho mohl realizovat pouze skrze náročnější kostky, na což nakonec doplatil, protože mu zkrátka štěstíčko nepřálo a sám si snížil šance.

Foto: Ondřej Zeman

Každý z hrdinů je v Marvel Dice Throne jinak náročný.

Dost si můžete pomoci už výše zmíněnými kartami, které jsou opravdu zajímavé. Třeba takový Loki může kupříkladu hodit po vynesení určité karty čtyřmi kostkami s tím, že každá správně hozená představuje zranění. Když využijete danou kartu, můžete následně použít ještě jednu, která je na ni pevně napojená, a nepříteli tak způsobit vyšší zranění než za předpokladu, že by byla vynesena sama o sobě.

Foto: Ondřej Zeman

Každý hrdina je v Marvel Dice Throne unikátem.

Zajímavé je, že Hlavní fáze tu není pouze jedna, nýbrž rovnou dvě s tím, že druhá nastává poté, co si napadený hráč hodí na obranu, v jejímž rámci má možnost užít určitý počet kostek. Stejně jako v případě škály schopností je i obranný tah v Marvel Dice Throne unikátní pro každého hrdinu. Black Panther kupříkladu dělá z obrany prakticky útok, protože každý symbol drápů je vyhodnocen jako poškození pro útočníka, zatímco jiní si redukují zranění nebo mají některé další možnosti, které jim ve výsledku mohou zachránit život při napadení.

Foto: Ondřej Zeman

Karty definují určitou část partie Marvel Dice Throne

Jakmile je hotovo, je tu už zmíněná Hlavní fáze číslo dva, během níž prodáváte, hrajete nebo vylepšujete karty. Poté, co máte v Marvel Dice Throne hotovo, je zde Odkládací fáze během níž prodáváte karty do momentu, než máte šest a méně kousků. Za tyto karty získáte bojové body, které užíváte k aktivaci karet a vylepšování. Poté, co je hotovo, je na řadě další hráč, který vyhodnotí efekty minulého kola, obdrží jeden bod a kartu svého hrdiny, načež se pustí do Hlavní fáze. Partie končí v momentu, kdy porazíte všechny své nepřátele, či v případě dua naproti sedícího protivníka startujícího s 50 životy, o něž ho musíte připravit.

Foto: Ondřej Zeman

Oba sety Marvel Dice Throne vám nabídnou opravdu pestrou škálu možností.

Oba sety hry Marvel Dice Throne jsou po stránce zábavnosti sázkou na jistotu

Nejsem úplně fanouškem Marvelu, protože hry s ním spojené jsou často průšvihem, který pouze těží ze známé značky. V případě Marvel Dice Throne se podle mého názoru povedlo jeho tvůrcům vytvořit zajímavý mix kostek a karet, do něhož se dostanete během pár minut, načež proti sobě můžete stavět různě navržené hrdiny s vlastními herními komponenty, jejichž zpracování je povedené. Tempo je obstojné, takže je hraní opravdu zábavné.

Foto: Ondřej Zeman

Marvel Dice Throne Set 2

K dispozici je Marvel Dice Throne ve dvou setech. V jednom se nachází Captain Marvel, Doctor Strange, Black Panther a Black Widow. Ve druhém pak najdete Lokiho, Thora, Milese Moralese a Scarlet Witch. Každý ze setů má něco do sebe, pokud ale budete uvažovat nad koupí, tak dává smysl jít rovnou do obou. Primárním důvodem je navýšení počtu hráčů o dva hrající a samozřejmě také expanze škály hrdinů, protože ne každý si vystačí s nabídkou jednoho setu. Celkově bych ale tento podařený kousek doporučil, rozhodně stojí za pozornost.

Za poskytnutí kopie hry Marvel Dice Throne na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz