Hlavní obsah
Hry

Masivní desková hra Střet civilizací je splněným snem fanoušků série Civilization

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Vždy jste si představovali, jak by asi vypadalo, kdyby se legendární značka Civilization přesunula na desku stolu? Tak už nemusíte, vaše fantazie se staly realitou, která je lepší, než šlo očekávat.

Článek

První krůčky ve Střetu civilizací vám připomenou počátek každé partie Civilization

Každá hra v sérii Civilization startovala vždy výběrem mapy. Stejně započne vaše dobrodružství i zde. To, jak rozsáhlá mapa bude, je definováno tím, kolik hráčů se partie účastní. Pokud se rozhodnete hrát ve dvou bude mít i s počátečními žetony mapy svět s rozsahem deseti bodů, zatímco v maximálním počtu můžete počítat s osmnácti díly, které jsou vždy tvořeny čtveřicí pozic.

Foto: Ondřej Zeman

Střet civilizací: Monumentální vydání není ani ve verzi pro dva hráče malou hrou.

Počet hráčů: 2 – 4

Herní doba: 180 minut

Věk: 14+

Jakmile je svět ve Střetu civilizací: Monumentální vydání připraven, můžete si náhodně vzít jednu z desek národů. V nabídce lze nalézt patnáct unikátních frakcí. K dispozici jsou vám dáni třeba Aztékové, Egypťané, Japonci, Hunové nebo Římané. Škála je to vskutku pestrá. Všechny pak mají po ruce specifické technologie, které dostanete vždy v momentu, kdy vynaleznete verzi, která je společná pro všechny. Peršané mohou kupříkladu po zpřístupnění tažných zvířat verbovat slony ve městech sousedících s pustinou, zatímco Keltové po vynalezení Taktiky těží v boji z nedaleko stojících měst.

Foto: Ondřej Zeman

O frakce ve Střetu civilizací Monumentální vydání není nouze.

Vedle technologií vám všechny frakce ve Střetu civilizací: Monumentální vydání nabídnou trojici unikátních vůdců. Ti tu nejsou pouze fiktivními figurkami, ale skutečně je verbujete a umisťujete na herní plán. Za Řím je možné sáhnout po Caesarovi, Sullovi nebo Augustovi. Caesar kupříkladu může zlepšit náladu ve městě, do nějž aktuálně zavítal. Po obsazení města pak může za určitý obnos na jeho pole nasadit pěšáka. Sulla pak těží při boji proti barbarům, zatímco Augustus dostává při válce mimo svá „teritoria“ +2 k celkové hodnotě.

Foto: Ondřej Zeman

Střet civilizací: Monumentální vydání vám nabídne hromadu vůdčích osobností.

Vůdci jsou zásadními postavami. Když náhodou nepřátelského velitele porazíte, tak si vezmete k sobě jeho kartu a na konci za ní dostanete vítězné bodíky. Na jejich přepočítání je však ještě dost času, takže se podíváme na jednotlivé akce, které se dají během hraní udělat. Každý hráč během svého tahu může realizovat 3 hlavní akce a neomezený počet volných kroků. Základní paleta nabízí šest možností.

Foto: Ondřej Zeman

Střet civilizací vás oproti jiným titulům nechá budovat řádná města.

Vyvinout lze technologii, založit město, aktivovat metropoli, pohybovat až se třemi jednotkami, zlepšit náladu, nebo šířit kulturní vliv. Pestrá nabídka, že? V rámci vývoje se lze zaměřit různými směry. K dispozici je devět stromů, do nichž je možné investovat a otevřít si tak různé benefity nebo formu státního zřízení. Založení měst ve Střetu civilizací funguje na stejném principu jako v Civilization. S naverbovaným osadníkem se vydáte do světa a na odpovídajícím políčku postavíte město.

Foto: Ondřej Zeman

Střet civilizací: Monumentální vydání

Postavené město je možné v rámci vašeho tahu aktivovat a získat suroviny z jeho okolí. Když ho využijete pouze jednou tak se nic neděje, další aktivace však snižují náladu. Forem aktivace je více, jednou z nich budování, s jehož pomocí expandujete rozsah města, které pak může brát větší objem surovin v momentu, kdy dochází na těžbu. Výstavba nových částí je tu zpracována velmi pěkně. Všechny struktury vám pak přinášejí různé benefity. Neschází zde dokonce ani sedm divů světa.

Foto: Ondřej Zeman

Střet civilizací: Monumentální vydání obsahuje i sedm divů světa.

Bez vojska se žádný řádný střet civilizací neobejde

Poslední alternativou spojenou s městy je pak verbování jednotek. Vedle hrdinů je možné povolat na herní plán ještě dalších šest typů jednotek. Základní jsou osadníci, kteří nebojují a jsou zaměření na průzkum mapy a zakládání měst. Lodě užíváte k převozu přes vodu, námořním bitvám nebo putování okolo herní plochy. Pěchota a jízda pak slouží k vedení bitev na souši a dobývání měst. K obléhání či boji dojde za předpokladu, že se s vojáky přesunete na pozici, kde je nepřítel. Přesunout lze takto až čtyři figury z jednoho pole.

Foto: Ondřej Zeman

Někdy se není ve Střetu civilizací Monumentální vydání špatné stáhnout do města

Když dojde ke střetu civilizací, tak používáte akční karty dávající vám různé bonusy. Primárně však během bitvy pracujete s kostkami. Nejdříve vždy aktivujete vámi vybranou akční kartu, načež hodíte kostkami. Počet je definován počtem nasazených jednotek. Poté hodnotu sečtete a vyhodnotíte, zda se vám podařilo v rámci útoku uspět či nikoliv. Vedle číselných hodnot je vám také nabídnuto několik speciálních symbolů, jež vyhodnocujete.

Foto: Ondřej Zeman

Hanibal může ve Střetu civilizací Monumentální vydání přejít Alpy.

Na konci kola zhodnotíte ztráty vydělením získaných hodnot pětkou, načež vám daný počet jednotek padne. V případě, že útočník po tomto kroku neustoupí, boj pokračuje až do úplného vyvraždění jeho nebo soupeřových sil. Pokud dobudete město, získáte zlato a následně můžete používat efekty jednotlivých budov bez ohledu na vaši technologickou pokročilost. Bitvy jsou ve Střetu civilizací zábavné, jistou roli v nich ovšem hraje náhoda. Štěstí ovšem definovalo každou historickou bitvu.

Foto: Ondřej Zeman

Akční akrty je možné ve Střetu civilizací Monumentální vydání použít v boji i mimo něj.

V obsazených městech vždy můžete počítat s negativní náladou. Tu lze vylepšit za pomoci jedné ze tří realizovatelných akcí. V libovolném počtu metropolí můžete skrze žetony nálady zlepšit situaci, a tak z nich udělat fungující metropole schopné produkce a expanze. Poslední aktivitou, kterou jde provést v rámci hlavních akcí je šíření kulturního vlivu. Tímto krokem můžete vyměnit budovu v soupeřově městě za vaši a následně za ní získat ve finální fázi hry body. Když je ve vašem městě nepřítelem kontrolovaná budova, nemůžete sami šířit vliv do okolí, ale pouze „doma“.

Foto: Ondřej Zeman

Střet civilizací: Monumentální vydání vás nechá zatočit s barbary.

Po vyloženě akční fázi vždy nastává administrativní etapa, během níž vyhodnotíte, zda se vám podařilo splnit karty úkolů, vyvinete zdarma jednu technologii, doberete si do ruky jednu kartu akce a jeden kus karet úkolů. Změnit lze v této části hry také státní zřízení své země či zbořit vlastní základní město. Zajímavé je, že bezplatný i „placený“ vývoj technologií je spojen vždy po získání tří technologií s vytažením karty událostí, která může mít různý vliv na svět kolem vás. Vliv má mimo jiné také na barbary což je síla, která jde po všech.

Foto: Ondřej Zeman

Úkoly vás ve Střetu civilizací Monumentální vydání různě testují

Jak sami vidíte, udělat toho lze během hraní partie Střet civilizací opravdu hodně. Hra samotná pak končí v po absolvování šesti věků složených vždy ze tří kol, během nichž hráč vykonává tři hlavní akce. Jakmile je hra na konci dochází na přepočet bodů. Započítávány jsou osady, budovy, vyvinuté technologie, splněné úkoly, postavené divy světa nebo poražené vůdce cizí frakce. Faktorů je hodně. Vítězem je pak ten, který má bodů nejvíce.

Foto: Ondřej Zeman

Střet civilizací: Monumentální vydání disponuje výborným insertem.

Svou cenovku si Střet civilizací: Monumentální vydání hravě obhájí

Střet civilizací představuje ve verzi Monumentální vydání perfektní adaptaci videoherní série Civilization. V praxi to znamená, že tu máte v rámci každé partie možnost znovu objevovat herní svět, budovat města, vynalézat a také bojovat v impozantních bitvách, jichž se neúčastní vlaječky ale jednotky prezentované specifickými figurkami. Komplet stojí na velmi silných základech nabízejících stratégům v rámci možností hotovo orgie. Celkový dojem je pak podpořený přítomností pestré škály zajímavých miniatur.

Pro někoho se v případě hry Střet civilizací: Monumentální vydání může stát problémem cenovka. Uznávám, že není úplně malá. Musíte si však uvědomit, že obsah, který v krabici najdete vám nabídne zábavu na desítky a možná i stovky hodin. Tedy za předpokladu, že patříte mezi fanoušky tahových strategií. Přesně na tyhle hráče je totiž tento kousek zacílen, což si je třeba při uvědomit. Pokud vás ale právě tento žánr baví, tak není třeba příliš váhat.

Za poskytnutí kopie hry Střet civilizací: Monumentální vydání děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz