Hlavní obsah
Hry

Minecraft: Stavitelé a biomy – Neodolatelná rodinná hra plná stavění a průzkumu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Mají vaše děti rádi Minecraft a už vás nebaví, že stále koukají do počítače? Tahle desková hra vám nabídne legendární videohru ve velmi specifickém formátu, co dokáže nadchnout malé i velké.

Článek

Minecraft: Stavitelé a biomy stojí na budování a boji

Ty z vás, kteří jsou navyklí na to, že je před nich v Minecraftu postaven gigantický herní svět možná trošku v úvodu zklamu. Žádnou velkou herní plochu tu totiž nedostanou. Namísto toho se svými hrdiny budou putovat mezi čtverci a pomaličku objevovat to, co se skrývá v rozestaveném prostoru. Základní myšlenkou tohoto díla je totiž sbírat suroviny, bojovat a budovat. V rámci svého tahu můžete v Minecraft: Stavitelé a biomy vždy udělat dvě různé akce.

Foto: Ondřej Zeman

Minecraft: Stavitelé a biomy rozhodně není maličkou hrou.

Počet hráčů: 2-4

Herní doba: 30-60 minut

Věk: 10+

Úplně tou nejzákladnější aktivitou je v Minecraft: Stavitelé a biomy odebírání bloků z obrovské kostky. Vždy si musíte vzít dvě kostky nedotýkající se minimálně ze dvou stran žádných dalších kostek. Získat lze takto dřevo, písek, obsidian, kámen a smaragd, který představuje zdejší obdobu žolíka, užitelného při realizaci stavby namísto jiné kostky. Koncept braní kostiček se mi hodně líbí, protože dává hráči možnost taktizovat.

Foto: Ondřej Zeman

Škála budov je pestrá.

Aby však bylo v Minecraft: Stavitelé a biomy co stavět, je třeba vždy provést druhou akci, v jejímž rámci se vaše postava pohybuje po herním prostoru doslova mezi bloky, které odkrývá. Na odhalených kartách se mohou nacházet karty budov, nebo nepřátel. V obou případech je na vás, zda s nimi budete interagovat. Pokud se rozhodnete budovat, je třeba mít po ruce vždy dostatečný objem kostek. Postavenou strukturu následně dáte na svůj herní plánek. Kam jí umístíte je na vás. Když ale chcete z budování získat co nejvíce bodů je dobré umísťovat je vedle těch, k nimž mají způsobem blízko. Neschází tu ani možnost postavenou budovu nahradit novou kartou.

Foto: Ondřej Zeman

Bez dodatečné výstroje některé netvory neporazíte.

Když nechcete budovat je zde možnost bojovat. Boj v Minecraft: Stavitelé a biomy neprobíhá za pomoci kostek ani čistokrevných karet. Hráči tu pracují s počáteční nabídkou svých žetonů a popřípadě také těmi, jež jim štěstí přihrálo do ruky. Karty ovšem nevytahujete, jak se vám zlíbí, ale musíte je vždy promíchat a následně z hromádky vytáhnout tři karty. Háček je v tom, že v balíčku máte vedle užitečných předmětů, také otrávené brambory s nulovou hodnotou. Když vám štěstí nebude přát, klidně vytáhnete dvě brambory a prakticky tak prohrajete střet, což vás přinutí k ústupu.

Foto: Ondřej Zeman

Postavit lze v Minecraft: Stavitelé a biomy leccos.

Aby byly vaše šance na vítězství v Minecraft: Stavitelé a biomy co největší, je potřeba sbírat zbraně, a tak obohacovat škálu dostupných žetonů. Primární je totiž vždy disponovat takovou hodnotou, aby vyčerpala srdíčka vašeho nepřítele. Když se vám podaří jej eliminovat můžete dostat akci navíc, nebo také vítězné body k nimž se dostanete primárně budováním a co nejefektivnější prací s políčky.

Foto: Ondřej Zeman

Nepřátel není v Minecraft: Stavitelé a biomy málo.

Nejsložitější fází hry bude pro malé hráče zřejmě bude etapa orientovaná na bodování. Minecraft: Stavitelé a biomy. To probíhá ve třech etapách. Nejdříve hodnotíte biomy, načež budovy postavené z určitého materiálu. Třetí hodnocení je pak zaměřeno na typ postavených budov. Jakmile dojde ke třetímu hodnocení hra končí a je na čase vyhodnotit, kdo získá vavříny pro vítěze.

Foto: Ondřej Zeman

Insert v Minecraft: Stavitelé a biomy schází.

Minecraft: Stavitelé a biomy je snem nejednoho malého hráče

Je hodně her, které si po mě osazenstvo školní družiny dlouho žádalo. Ta s tématikou Minecraftu ovšem byla na jejich příčkách zájmu snad nejvýše. Trošku jsem se obával jejich kvalit, nakonec ale musím konstatovat, že se v případě Minecraft: Stavitelé a Biomy jedná o velmi výrazný kus, který svým založením cílí na malé hráče. Základní myšlenka hratelnosti je relativně nenáročná. Soubojový systém snadno pochopíte a stejně tak není náročné pobrat ani budování staveb.

Po stránce komponentů je Minecraft: Stavitelé a biomy zpracován slušně. Hlavně tedy kostky udělají mladším hráčům velkou radost. Lépe zpracován bych si dokázal představit insert, jenže jak už to tak u takto laděných děl bývá, ten je většinou mimo zájem výrobců. Jakožto celek dle mého tenhle Minecraft stojí za pozornost, takže bych se po něm nebál sáhnout i s mladšími dětmi.

Za poskytnutí kopie hry Minecraft: Stavitelé a biomy na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Ravensburger.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz