Hlavní obsah
Hry

Multivesmír dokážete ve Marvel United: Spider Geddon zachránit jen vy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Spider-mani napříč vesmíry se musí spojit. Na scéně se totiž objevují drsní nepřátelé, jejichž porážka je jedinou cestou k tomu, aby univerza a jejich obyvatelé mohli dál existovat své životy.

Článek

Vyberte si v Marvel United: Spider Geddon svého hrdinu a dejte se do boje

Film Spider-Man: Paralelní světy méně znalým fanouškům pavoučího muže ukázal, že existuje něco jako multiversum, ve kterém není jediným koho kousl radioaktivní pavouk Peter Parker. Hrdinů vzniklo daleko více. Celá série se stala natolik oblíbenou, že se nyní dočkala také deskové hry Marvel United: Spider Geddon, ve které na hráče čeká nejen záporák z filmu Spider-Man: Napříč paralelními světy, ale také pár dalších padouchů.

Foto: Ondřej Zeman

Marvel United: Spider Geddon není úplně malou hrou.

V základu si totiž můžete vybrat jednoho ze čtyř padouchů. Ano, čtete správně. Marvel United: Spider Geddon vám umožní si vybrat rovnou ze čtyř záporných postav. Zatímco u dvou je zlá stránka zvýrazněna tím, že jsou jejich postavičky červené, u zbývající dvojice se jedná o kousky, které mohou být jak hrdiny tak padouchy. Zajímavé, avšak skutečně tomu tak zde je. V nabídce je flíčky rozmísťující Flek, Morlun, Anti-venom a Superior Spider-man.

Foto: Ondřej Zeman

Svého padoucha si můžete ve Marvel United: Spider Geddon vybrat.

Každý z padouchů má svou desku, která definuje to, kolik má životů, jakými útoky disponuje a zda má po ruce nějaký ten plán, jehož realizace vše „zničí“. Některé faktory tu definuje počet hráčů. Anti-venom má kupříkladu při maximálním počtu hrajících osm životů. Odhazování či obracení hrdinských karet mu pak pomáhá postupovat na jeho stupnici ničemného plánu, která má při dvou hráčích pouze šest stupínků, zatímco při čtyřech rovných osm. Jedná se zkrátka o boj s časem, který hrdinové musí vyhrát, jinak je to jejich konec.

Foto: Ondřej Zeman

Každý hrdina má v Marvel United: Spider Geddon své karty.

Padouch pak v každém kole vezme automaticky kartu ze svého balíčku spiknutí a rovnou jí vyloží. Karty mají v Marvel United: Spider Geddon různé efekty, takže směr jakým se příběh formuje nikdy není totožný. Nejdříve se pohne o určitý počet polí. Pokud dorazí na „cílové“ políčko vyhodnotí efekt karty, načež na místa ležící v jeho okolí počty civilistů a zločinců, které jsou prezentovány na kartě. Když je náhodou na políčku plno nezbývá vám nic jiného než vyhodnotit efekt přelidněný specifický pro každého padoucha.

Foto: Ondřej Zeman

Marvel United: Spider Geddon vás nechá vyrazit do různých míst.

Jak sami vidíte, každé kolo pro hrdiny startuje dosti neslavně. Nesmíte však klesat na mysli, protože pouze stateční bojovníci dobra dokáží v Marvel United: Spider Geddon zvítězit nad všemi hrozbami. Každý hráč během svého tahu realizuje celkem čtyři kroky. V úvodu si ze svého balíčku vezme karty. Všechny postavičky disponují unikátními balíčky z nichž si všichni na startu vezmete tři kousky. Samotný počet karet pak není nikterak limitován.

Foto: Ondřej Zeman

Marvel United: Spider Geddon disponuje vizuálně velmi pěkně zpracovanými figurkami.

Ve druhé části svého tahu zahrajete jednu kartu, kterou si vyberete. Karty umísťujete v Marvel United: Spider Geddon do řady, čím formujete podobu příběhu. Váš protivník však v tomto ohledu nezaostává a po vyložení určitého počtu hrdinských karet také přidává svůj kousek do mlýna. Spider-mani spolu v rámci výpadů mohou kooperovat, takže nově vypuštěný hrdina vždy těží z akcí svého předchůdce umístěných na spodní části karty.

Foto: Ondřej Zeman

Vizuální zpracování karet je v Marvel United: Spider Geddon povedené

V nabídce máte tři základní symboly. Můžete se pohnout, zaútočit na padouchy, nebo realizovat hrdinskou akci a tak zachránit civilisty či umístit symbol a tak zredukovat hrozbu, která v dané lokaci hrozí. Mezi symboly je pak možné nalézt ještě žolíky představujícího univerzální možnost. V případě, že máte v ruce akční žeton, nic vám nebrání si ho schovat a použít v některém z příštích tahů.

Foto: Ondřej Zeman

V Marvel United: Spider Geddon na vás čeká hromada žetonů.

Během hraní se snažíte v Marvel United: Spider Geddon realizovat mise, které vedou k padouchovu „srdci“. Celkem na vás vždy čekají tři úkoly, u nichž si sami můžete zvolit pořadí. Na kartičky máte možnost umísťovat zachráněné civilisty, poražené zločince nebo žetony hrozeb. Jakmile jednu odhodíte, padouch se dostává pod tlak, takže do hraní vstupuje aktivněji než v první fázi hraní. Zranitelným se však stává až po splnění druhého úkolu. Jakmile ho pak zbavíte všech životů vítězství je vaše.

Foto: Ondřej Zeman

Marvel United: Spider Geddon vás umožní při kombinaci krabic postavit se Deadpoolovi.

Vedle kooperační verze pro jednoho hráče, v níž spoléháte na podpůrné hrdiny od nichž si vezmete speciální karty, je v Marvel United: Spider Geddon možné nalézt také variantu Super padouch, v níž se jeden z vás ujme zlé postavy a dá se naplno do boje proti svým kolegům. Koncept je to zábavný a minimálně dle mého názoru překvapivě funkční.

Foto: Ondřej Zeman

Marvel United: Spider Geddon má velmi pěkný box.

Marvel United: Spider Geddon maximálně těží z potenciálu tohoto tématu

Do vydání výborného filmu Spider-Man: Paralelní světy mě tenhle hrdina příliš nezajímal. Ano, je to skutečně tak. Nejsem zrovna fanouškem normálních filmů od Marvelu, ale tenhle příběh stál za to. A možná i pro tento faktor jsem si Marvel United: Spider Geddon velmi oblíbil. Střetnul jsem se v něm se zajímavými padouchy a nejednou absolvoval střety, u nichž jsem nedoufal v to, že je vyhraju.

Za velké plus Marvel United: Spider Geddon považuji mimo jiné skutečnost, že hru lze kombinovat s dalšími tituly ze série Marvel United, díky čemuž se dají zdejší hrdinové a padouši postavit proti pestré plejádě protivníků. Znovuhratelnost je kvůli této skutečnosti opravdu vysoká.

Za poskytnutí kopie hry Marvel United: Spider Geddon použité pro tuto recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Film Spider-Man: Paralelní světy
Film Spider-Man: Napříč paralelními světy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz