Hlavní obsah
Hry

Mycelia: Strategický souboj s kapkami rosy v kouzelném lese

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Mycelia je deckbuildingová hra, ve které pomocí hub přesouváte kapky rosy, abyste získali přízeň bohyně života. Ponořte se do strategické deskovky plné napětí a originálních mechanik.

Článek

Máte rádi houby? Tak to tu pro vás dnes mám titul, jenž je jich plný. Jedná se o deckbuildingovou záležitost Mycelia, v níž se za pomoci hub zbavujete kapek rosy. Jak je na tom po stránce hratelnosti a zda stojí za pozornost, vám poví následující řádky tohoto textu.

Karty hub ve hře Mycelia zvládnou různé věci

Ve specifické deskové hře Mycelia zamíříte do hlubin lesa, kde se snažíte přesouvat kapky rosy ze svého lesa. Proč? Primárně kvůli tomu, aby právě vaše strana získala podporu bohyně života, která si vybere pouze jednoho z účastníků celého klání. Opravdu každý ze zúčastněných dostane svou vlastní herní desku, na níž následně rozmístíte kapky rosy podle jasného plánu, který mají všichni společný. Někomu se ale kapky objeví na vodních polích, jiným zase více rosy přistane na mechu či polích prezentujících listí. Dost zásadní pro všechny je prostor prezentující svatyni, protože do něj se budete snažit dostat kapky.

Foto: Ondřej Zeman

Mycelia nevypadá na stole vůbec zle

Počet hráčů: 1– 4

Herní doba: 45 minut

Věk: 9+

Koncept přesouvání kapek stojí v Mycelia na kartách. Jedná se totiž o jednoduchý deckbuilding, který vám ze začátku dá k dispozici šest základních karet, z nichž tři hned na úvod dostanete do ruky, zatímco zbytek skončí v odhazovacím balíčku. Ve svém tahu musíte vždy zahrát všechny tři karty ze své ruky. Jakmile kartu zahrajete, musíte ihned vyhodnotit její efekt. Můžete tak přemístit určitý počet kapek, odstranit je ze specifických políček, popřípadě se jich zbavit určitým počtem. Hra pracuje s hodnotami a barvami karet. Tímto způsobem je možné také získat lístečky, které slouží k nákupu nových karet.

Foto: Ondřej Zeman

Mycelia vám nabídne hromadu zajímavých karet.

Hrdiny najímáte během svého tahu. V nabídce jsou vám různé silné postavy. Zaplatit za ně můžete od dvou až po osm lístečků. Logicky je cena spojená s tím, jak silný daný hrdina je. Čím více tedy zaplatíte, tím zajímavější schopnost vám nabídne. Po nákupu nově pořízenou kartu neodkládáte do odhazovacího balíčku, jak to bývá u konkurence, nýbrž míří na vrcholek dobírací hromádky, což z ní dělá jasného kandidáta na postavu, kterou dostanete do ruky v následujícím tahu. Vedle hraní karet a nákupu nových postav jsou tu také akční kartičky. Ty vám za lístečky umožní změnit nabídku postav nebo posunout kapku rosy o políčko, čímž může dojít k jejímu odstranění.

Foto: Ondřej Zeman

Každý hráč před sebou ve hře Mycelia má odlišnou podložku.

Jakmile máte odehráno, váš tah končí. Následně doplníte výstavku karet tak, aby bylo v nabídce pět kousků. Dochází také k testu, zda je svatyně plná. Pokud ano, otočíte kolem a kapky zmizí v útrobách studnice spolu s kostkou. Kostka ve hře není náhodná – představuje prvek, který vrací kapky rosy zpět na pozice podle symbolů, které padnou na kostce. Mycelia vás tímto způsobem drží pod neustálým tlakem, protože kdykoliv se vám může na desku vrátit nová záplava tekutin.

Foto: Ondřej Zeman

Mycelia před vás pokaždé postaví jiné podmínky.

Jakmile odstraníte ze svého herního plánu všechny kapky, hra pomalu končí. Pokud jste jediní, kdo v rámci tahu dokáže odstranit kapky, automaticky vyhráváte. Když jsou ve hře další hráči, vyhrává ten, kdo má nejvíce listí. Hru můžete rozšířit o nové akční kartičky, a pokud chcete, můžete se pustit i do sólové partie, kde Mycelia nabízí možnost utkání s houbovým duchem, který má své vlastní karty, se kterými pracujete.

Foto: Ondřej Zeman

Mycelia má velmi jednoduchý úložný prostor.

Mycelia dokáže překvapit svými přednostmi

Deckbuildingová stolní hra Mycelia patří do kategorie skrytých lahůdek, které na první pohled nelákají ke hraní. Obal sice nevypadá vyloženě špatně, ale rozhodně nejde o žádné „wow“. Pokud však dáte hře šanci, nabídne vám velmi zajímavou hratelnost, která není až tak náročná, a v mnoha ohledech ji lze označit dokonce za originální. Líbí se mi zpracování jednotlivých komponentů a fungování karet. Celkově je to podle mě jedna z přístupnějších her, které mohou zaujmout širší publikum.

Foto: Ondřej Zeman

Mycelia

Mycelia je rodinný deckbuilding, který není příliš náročný. Do hraní se můžete pustit i s mladšími hráči, protože hra neklade vysoké nároky na čtení. Karty obsahují pouze symboly, které na začátku partie objasníte. Pokud hledáte přístupnou záležitost s houbami a kartami, tak je tohle jasná volba.

Za poskytnutí kopie hry Mycelia na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Ravensburger.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz