Hlavní obsah
Hry

Nevyzpytatelní - hororová hra plná klamu a hrůz z vesmíru H. P. Lovecrafta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Spolu se svými spoluhráči se vydáváte na zaoceánskou plavbu, na které se část z vás spřáhne se zlem z hlubin. O tom, zda doplujete do cíle rozhodnete za pomoci karet a svého důvtipu.

Článek

Děj se v deskové hře Nevyzpytatelní odehrává v útrobách plovoucího korábu

Moře bylo odjakživa pro člověka místem vyvolávajícím kvůli své rozloze pocity děsu. Nikdy si totiž nemohl být jist tím, co se nachází na tom nejnižším bodu. Dost efektivně tuto myšlenku rozpracoval geniální autor hororových povídek H. P. Lovecraft. V deskové hře Nevyzpytatelní dostanete možnost střetnout se s tvory z hlubin, o nichž legendární spisovatel v některých dílech vypráví, nebo minimálně nastiňuje to, že jejich existence není zcela vyloučená. Na palubě korábu Atlantika se totiž vydáte na plavbu, která může být jeho poslední.

Foto: Ondřej Zeman

Nevyzpytatelní rozhodně není úplně malou hrou.

Počet hráčů: 3 – 6

Herní doba: 240 minut

Věk: 14+

H. P. Lovecraft ve svých dílech většinou pracuje s hrozbou, která je tajemná, a ne vždy na hrdiny vždy udeří. V případě Nevyzpytatelných je tomu stejně. Hráči však vidí pouze část svých nepřátel. Základní myšlenkou této hry totiž není nic jiného než střet s neznámem. To je tu zastoupeno posluhovači zlých sil, kteří se nachází ve vašich řadách. Ano, je to tak. Nikomu tu nelze zcela věřit, protože přestože na první pohled působí jako člověk, v jeho útrobách se probouzí hybrid, nebo ještě hůře může jednat o podporovatele kultu, což je vlastně fakticky důvodem, proč tahle hra dostala dané jméno.

Foto: Ondřej Zeman

Nevyzpytatelní pracují s opravu pestrou škálou událostí.

Nevyzpytatelní jsou zkrátka všichni. A ve výsledku ani ti, kteří mají zpočátku v ruce lidskou kartu nemusí lidmi zůstat navždy. Stačí když jim ve fázi Probuzení přistane kartička Hybrida a mají o zábavu postaráno. Hybrid je totiž spřažený s monstry z hlubin a měl by se snažit jim co nejvíce pomoci v jejich snažení dostat Atlantiku ke dnu. Svou roli však může odhalit, avšak nemusí. Dost nebezpečné je, když se zrádcem stane kapitán. Aktivně totiž může sabotovat zkoušky a také pracovat neefektivně s kartami.

Foto: Ondřej Zeman

Tlak je během partie vždy patrný.

Jak už bylo řečeno, tato role se dá hrát jak skrytě, tak i odhaleně. Když však hrajete odhaleně, automaticky musíte počítat s tím, že se můžete stát obětí útoků hráčů, nebudete si moci brát vybrané karty a celkově budete pociťovat i jiné limitace. Jak se však z obyčejného člověka může stát Hybrid? Takový moment nastává v půli cesty. Nevyzpytatelní pasažéři si totiž po dosažení tohoto bodu musí vzít do ruky další kartu loajality. No a když jim štěstíčko nepřeje do srdce se jim vkrade temnota. Zloduch se tím pádem na palubě objeví dříve, či později vždy, a navíc může tuto „nákazu“ rozšířit mezi ostatní.

Foto: Ondřej Zeman

Každá z postav má v Nevyzpytatelní svůj vlastní důvod, proč je na lodi.

Na cestu se lze vypravit v kůži odlišných hrdinů

Role, která vám bude během hraní deskové hry Nevyzpyvatelní dána není tím jediným, s čím tu můžete počítat. K dispozici v tomto díle dostanete také deset unikátních postav, které na scénu vstupují se specificky napsanými příběhy, díky čemuž si k nim vytvoříte určitý vztah. Všechny pak mají dvě speciální dovednosti. Jedna může pomáhat cestujícím, zatímco v případě druhé jí aktivujete v rámci pomoci tvorům z hlubin toužícím stáhnout Atlantiku ke dnu. Jednotliví hrdinové jsou tu napsáni skutečně zajímavě.

Foto: Ondřej Zeman

Nevyzpytatelní pracují s řadou zajímavých postav.

První důstojník Arjun Singh se kupříkladu dokáže posouvat libovolně po palubě a následně provést během jednoho tahu jim zvolenou akci. Když však podlehne zrádcovským tendencím, dovede po odhalení vynulovat stupnici cestování, což může být v momentu, kdy jste třeba takřka u cíle dost nepříjemné. Lékařka Světlana Gedroits pak dokáže zabránit poražení určité postavy. V případě zrady ovšem zabije jednoho cestujícího, čímž píchne zlu. Všichni pak disponují určitým počtem karet dovedností. Škála schopností je pestrá, takže zatímco učedník Bowleg disponuje třemi kartami vědomostí a dvojicí karet vůle, tak první důstojník má dva kusy zaměřené na vliv, jeden na postřeh a dva na sílu.

Foto: Ondřej Zeman

Nevyzpytatelní před postavičky staví různé testy.

Celkem na kartách můžete nalézt jeden ze symbolů dovednosti s jasně danou hodnotou a také dodatečný popisek prezentující nějakou tu akci. Některé karty vám například dají možnost přesunout nepřátele z jednoho pole na druhé, zatímco jiné dodají vašim společníkům akci navíc. Tyto karty tak využíváte také k absolvování zkoušek dovedností, které můžete nalézt na kartách Mýtu stavících před vás také různé situace spojené s možností volby. Zatímco obyčejní lidé chtějí uspět, zrádci mohou dávat díky nutnosti následného promíchání karet nesprávné symboly, a tak snižovat šanci na zdárné splnění výzvy.

Foto: Ondřej Zeman

Zrádci jsou v Nevyzpytatelní nebezpečnou složkou.

Jakmile máte otočenou kartu Mýtu aktivujete symboly umístěné na spodním rohu. Pohnout tak můžete stupnicí cestování nebo rituálu schopného poslat temné síly zpět kam patří. Monstra se při partii pomaličku objevují na palubě. Zabijí cestující, útočí na lidi ve svém dosahu, nebo rovnou poškozují loď, kterou se snaží spolu s dvojicí impozantních netvorů poslat ke dnu. Přestože budete po celou dobu běhat po korábu a kostkou bojovat s hrozbami, vaše protivníky není možné zcela porazit, vždy se vrací. Jedinou vaší nadějí je urazit minimální hodnotu dvanáct a dorazit do cílového bodu dříve, než se kocábka potopí.

Foto: Ondřej Zeman

Nevyzpytatelní vám do party dají vždy vedle lidí i někoho s temným dědictvím.

Nevyzpytatelní vám ukáží, že věřit nelze nikomu

Plavba za dobrodružstvím vás během partie deskové hry Nevyzpytatelní naučí, že se nedá věřit nikomu. Tahle stolní lahůdka před vás totiž staví plavbu plnou nejistot, při níž může být prakticky kdokoliv z vás agentem zrůd z hlubin. Škála postav je zajímavá, tempo adekvátní a samotná obtížnost akceptovatelná. Dost záleží na tom, jak moc budete schopni kooperovat. Když se to ale naučíte můžete se těšit na opravdu napínavou partii plnou zrad, nástrah a boje s tvory z hlubin.

Za poskytnutí kopie hry Nevyzpytatelní děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz