Hlavní obsah
Hry

Podělaná smůla: Zábavná karetní hra plná katastrofických situací

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Štěstí je pouze muška zlatá a ne vždy je k vám otočeno čelem. V této karetní hře máte možnost čelit různým nepříjemným situacím. Vítězem je ten, komu se podaří vyhnout těm nejhorším.

Článek

Během partie hry Podělaná smůla nikdy nevíte, co na vás karty chystají

Občas člověk zažívá situace, kdy přemýšlí nad tím, co mu osud postaví do cesty příště. Podělaná smůla je zábavná party hra, která staví hráče před opravdu divoké momenty. S těmi se zde vyloženě nevypořádáváte, nýbrž se můžete pokusit jim zcela vyhnout, protože některé situace jsou zkrátka neřešitelné. Hráči v úvodu hry obdrží určitý počet žetonů, který se odvíjí od počtu hráčů. Čím více hráčů, tím méně žetonů každý dostane.

Foto: Ondřej Zeman

Podělaná smůla si zahrajete takřka kdekoliv.

Počet hráčů: 3-7

Herní doba: 15 - 20 minut

Věk: 8+

Žetony jsou ve hře Podělaná smůla primárně proto, aby vám pomohly vyhnout se špatným věcem. I když to zní zajímavě, skutečně tuto funkci mají. Partie probíhá tak, že na začátku z připraveného dobíracího balíčku vezmete kartu, na níž je popsaná určitá situace. Ten, komu připadne čest kartu obrátit, má možnost vyhnout se jejím následkům tím, že na ni položí žeton, čímž problém přehodí na dalšího hráče, který může udělat to samé. Takto karta krouží po stole, dokud ji někdo nepřijme jako svůj osud.

Foto: Ondřej Zeman

Podělaná smůla vám ukáže různé podoby neštěstí.

Ten, kdo kartu přijme, nezíská jen kartu, ale také všechny žetony utracené ostatními hráči. Je proto důležité s tímto faktorem aktivně pracovat a snažit se, aby odměna za přijetí karty byla dostatečně zajímavá, pokud už vám má karta přistát do ruky. Jakmile si kartu vezmete, obrátíte další a koloběh hry Podělaná smůla začíná znovu. Situace zobrazené na kartách jsou skutečně úsměvné. Díky nim můžete šlápnout do lejna, sednout na čerstvě natřenou lavičku, vletět mezi kaktusy nebo zažít některou z dalších nepříjemných situací.

Foto: Ondřej Zeman

Když kartu nechcete, občas se nadřete.

I když obrázky vypadají občas nepříjemně, nejsou pro vás důležité samotné momenty, ale spíše čísla s nimi spojená. Každá karta má totiž určitou hodnotu. Čím vyšší je, tím méně ji chcete získat do své ruky, protože číslo zde představuje záporné body, které ve snaze zvítězit nechcete sbírat. Počet záporných bodů můžete při hraní hry Podělaná smůla snížit tím, že budete mít karty v nepřerušené řadě. Taková řada totiž nepředstavuje součet, jako je tomu za normálních okolností. Namísto toho pracujete s nejnižší možnou hodnotou, což vám často zachrání body potřebné k vítězství.

Foto: Ondřej Zeman

Podělaná smůla vám dá do rukou hromadu žetonů

Cestou k vítězství je také sbírání žetonů, které se používají k tomu, aby se člověk zbavil karty. Ty totiž představují zdroj pozitivních bodů. Po většinu času proto budete přemýšlet nad tím, na jaké karty je použijete a z jakých je naopak vezmete ve chvíli, kdy si je dáte před sebe. Taktizování je důležitým faktorem, stejně jako schopnost správně vyhodnotit situaci. Hra končí v momentě, kdy si jeden z hráčů vezme poslední kartu. Jakmile je hotovo, můžete se pustit do počítání bodů. Počítáte body u jednotlivých karet i řad, které se vám podaří nasbírat, a k výsledku přičtete i již zmíněné žetony. Vítězem je v Podělané smůle ten, komu se podařilo nasbírat co nejméně záporných bodů. Realita je totiž po většinu partií taková, že kladných moc nenasbíráte.

Foto: Ondřej Zeman

Podělaná smůla insert nevede.

Podělaná smůla je určená pro malé i staré

V posledních měsících se aktivně věnuji přinášení deskových her mezi starší hráče, díky čemuž se mi podařilo zahrát s nimi opravdu leccos. Podělaná smůla je přesně tou hrou, kterou v budoucnu rozhodně budu na setkání se seniory nosit. A vlastně nejen s nimi. Jedná se totiž o velmi povedenou party deskovku, v níž zažíváte situace, které v běžném životě zažít nechcete. Zásadním benefitem je vysoká míra přenosnosti. Vzít si ji můžete kamkoliv.

Foto: Ondřej Zeman

Podělaná smůla

Podělaná smůla je zábavnou party hrou, ve které máte za úkol vytrpět co nejméně smůly. Pokud máte rádi karetní hry, které pracují s jistou mírou strategie, je právě tato hra skvělou volbou pro vás a vaše přátele.

Za poskytnutí kopie hry Podělaná smůla na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz