Hlavní obsah
Hry

Pokémon TCG Battle Academy 2024: Vstupte zábavně do světa Pokémonů s českým průvodcem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Vždy jste toužili zakusit, jak se hraje legendární karetní hra Pokémon, avšak absence češtiny pro vás byla překážkou? Tento kus může být vaším prvním krůčkem k pochopení této lahůdky.

Článek

Pokémon TCG Battle Academy 2024 vám může pomoci se vstupem do oblíbené karetní hry

Pokémony zná snad každý – někteří díky seriálu, jiní zase díky hrám na konzoli Nintendo. Vedle nich se tu ale nachází také karetní hra Pokémon TCG, která dostala novou výukovou variaci Pokémon TCG Battle Academy 2024. Ta pracuje s myšlenkou trojice balíčků, z nichž dva jsou vyloženě výukového ražení, díky čemuž máte navíc jasně očíslované karty a také návody. Do rukou se vám hned v úvodu dostane Pikachu a Armarouge, tedy elektrický a ohnivý pokémon, kteří mají ve svých balíčcích vše potřebné k uspokojivému pochopení základů zápasu. Zápas se odehrává na vizuálně velmi povedené herní ploše. Jestli bych jí něco vytkl, je to skutečnost, že není lokalizována, avšak je to pochopitelné, protože samotná deska je určena na dlouhodobé hraní, nikoliv pouze na „český“ formát.

Foto: Ondřej Zeman

Pokémon TCG Battle Academy 2024 je jednou z nejlepších cest jak se dát do hraní Pokémonu. První partie jsou o kapku jednodušší než normální formát.

Počet hráčů: 2

Herní doba: délka partie je definována schopnostmi hráčů a pravidly v rámci zápasu

Věk: 6+

V samém úvodu partie Pokémon TCG Battle Academy 2024 si v nevýukovém formátu musíte hodit pěkně zpracovanou mincí, čímž se určí, kdo bude začínajícím hráčem, jemuž je v prvním tahu znemožněno útočit i vykládat karty pomocníků. Jakmile je vybrán startující, zamícháte si každý svůj balíček, vezmete si z něj do ruky 7 karet a zjistíte, zda se v nabídce nachází minimálně jeden základní pokémon. Pokud tam je, vše je v pořádku. Jestliže však není, ukážete karty protivníkovi a vezmete si sedm nových.

Foto: Ondřej Zeman

Vytvořit si vztah k některým pokémonům není vůbec náročné.

Jakmile máte v ruce minimálně jednoho základního pokémona, nic vám nebrání si jej vzít a položit ho lícem dolů na aktivní pozici (Active Spot). Na lavičku (Bench) je pak možné vyložit až 5 dalších základních pokémonů, opět otočených lícem dolů. Po tomto kroku dáte bokem šest vrchních karet ze svého balíčku, z nichž se stanou karty odměny. Ty se vám dostávají do ruky po porážce nepřátelského pokémona a ten, kdo je získá všechny, vyhrává.

Foto: Ondřej Zeman

Pikachu to dokáže v Pokémon TCG Battle Academy 2024 slušně roztočit.

Během partie můžete ve svém tahu vždy zásobovat některého z pokémonů specifickou kartou energie. Určité schopnosti si žádají daný druh, zatímco jiné akceptují jakoukoliv formu. Energie pokémonům většinou zůstává dlouhodobě a mohou s její pomocí provádět útoky a různé další akce. Napadený vždy obdrží určitý objem zranění, který je definován tím, zda má proti danému útoku odolnost, nebo naopak jeho účinek hůře snáší. To je třeba případ Houndoura, jehož slabinou je voda, takže od ní dostává větší poškození než z jiných útoků. U některých výpadů pak pracujete i s mincí, jež může výsledný efekt klidně znásobit.

Foto: Ondřej Zeman

Žeton je pro hráče Pokémon TCG Battle Academy 2024 dost důležitý.

Někteří pokémoni pak mají možnost projít vývojem. Ten však nemůžete nastartovat hned po vyložení karty, nýbrž až v dalším tahu. Jakmile tak učiníte, tvor v Pokémon TCG Battle Academy 2024 přijde o původní schopnosti a ztratí speciální stavy, avšak případné poškození i energie mu zůstane, takže lze skrze tento krok realizovat různé strategie. Když třeba z Crocalora uděláte Skeledirge a už na sobě má tři ohnivé energie, nic vám nebrání realizovat útok Blazing Shout, jímž dovedete nejednoho protivníka hravě odpravit.

Foto: Ondřej Zeman

Bez energie to v Pokémon TCG Battle Academy 2024 nejde.

Během partie Pokémon TCG Battle Academy 2024 neposíláte pouze pokémony do boje, ale také na ně aplikujete karty nástrojů, jimiž dodáte daným kusům specifické efekty. V rámci tahu pak můžete zahrát také karty pomocníků nebo stadionu, jimiž ovlivňujete hru pro oba zúčastněné. Během tahu je možné vyložit tolik trenérských karet, kolik jen chcete, s limitem na pomocníka a stadion. Omezení je při vynášení spjato také s kartami energie, kterou přiřazujete jednou za tah. Jedinkrát je též možné provést útok, v jehož rámci může dojít k vyřazení nepřátelského pokémona. Hra končí, když dojde k poražení všech rozmístěných pokémonů z lavičky, získání už zmíněných bonusových karet nebo vyčerpáním všech karet z balíčku.

Foto: Ondřej Zeman

Úložný prostor je v Pokémon TCG Battle Academy 2024 velmi slušný.

První krůčky jsou díky Pokémon TCG Battle Academy 2024 hračkou

Do hraní jsem se tentokrát nepustil s nikým ve svém věku ani s hráčem, který by se mu nacházel blízko. Pro partie Pokémon TCG Battle Academy 2024 jsem si vybral soupeře, pro něhož by mohla být tato hra relativně nepřístupná. Jak jsem však velmi rychle zjistil, hraní s nezkušeným hráčem, neovládajícím jazyk, jej motivovalo k tomu, aby se aktivně učil jednotlivé prvky skrze výukové partie. Následný střet po zapojení třetího balíčku byl úctyhodným soubojem, po němž soupeř zatoužil sáhnout po dalších kartách a objevovat nové strategie.

Foto: Ondřej Zeman

Pokémon TCG Battle Academy 2024 vám nabídne tři balíky.

Pokémon TCG Battle Academy 2024 je výbornou duelovou záležitostí, s jejíž pomocí máte možnost otevřít vrata do světa plného zajímavých bitev, magických tvorů a různě postavených strategií. Čeština může začátečníkům dosti pomoci. Cizímu jazyku se však nakonec zcela vyhnout nelze, protože, jak už to tak u karetních TCG her bývá, bojující pokémoni i předměty mají často specifické schopnosti, jež během boje aplikujete.

Foto: Ondřej Zeman

Pokémon TCG Battle Academy 2024

Použitá angličtina ovšem není nikterak náročná, takže nepředstavuje pro mladšího hráče problém. Jestliže tedy toužíte naskočit do tohoto vesmíru, nebál bych se po této záležitosti sáhnout. Bonusem je pak to, že si můžete balíček aktivovat také online, čímž dostanete možnost hrát nejen na stole, ale také se přesunout do online prostoru, kde můžete trénovat proti lidem z celého světa.

Za poskytnutí kopie hry Pokémon TCG Battle Academy 2024 na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz