Hlavní obsah
Hry

Pomozte Robinsonovi přežít na pustém ostrově v kůži legendárního Pátka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Daniel Defoe je mezi většinou lidí v našich luzích a hájích znám především jako stvořitel díla Robinson Crusoe. Pokud vás vždy fascinovalo, nyní máte možnost prožit jej v kůži domorodého společníka.

Článek

Pátek je dobrodružstvím pro jednoho hráče

Co si budeme povídat, kdo někdy četl knihu Robinson Crusoe bezpochyby ví, že bez domorodce Pátka by slavný trosečník neměl příliš velké šance na přežití. A přesně tato myšlenka zřejmě vedla ke vzniku sólové záležitosti Pátek, v níž se stanete původním obyvatelem, před nímž stojí nelehký úkol v podobě zajištění přežití relativně neschopného Evropana, který toho moc neumí. Samotný koncept je vám navíc nabídnut ve čtyřech úrovních obtížnosti, takže když vám péče přijde příliš snadná, nic vám nebrání si náročnost navýšit.

Foto: Ondřej Zeman

Pátek mnoho místa nezabere.

Počet hráčů: 1

Herní doba: 25 minut

Věk: 10+

Koncept však stojí primárně na kartách. V každém kole se ve hře Pátek snažíte Robinsonovi pomoci vyhrát nad jednou hrozbou. Na začátku každého z nich si otočíte dvě karty z balíčku hrozeb. Objevit se před vámi může divoká zvěř, kanibalové, a i jiné hrůzy. Ze dvou nabízených kousků si vyberete jeden, zatímco druhý zamíří na odkládací hromadu. Jakmile máte hrozbu před sebou, nenastává nic jiného než boj. Přeci jen nenecháte takřka bezbranného trosečníka umřít, že?

Foto: Ondřej Zeman

Výzev před vás hra staví dostatek.

Jakmile taková situace nastane, startuje chvíle karet boje, které máte pečlivě zamíchány před sebou. Z těch si vezmete zdarma počet daný na kartě hrozby. Když chcete použít více bojových karet, nezbývá vám nic jiného, než si sáhnout na vlastní životy a získat tak za každý ztracený bodík životní energie další bojovou kartu. Zajímavé je, že Pátek vás nechá ztratit takový počet životů, jaký jen chcete, takže rozhodnutí, kolik toho obětujete pro zvládnutí dané bitvy, je pouze na vás. Na kartách navíc vždy nenajdete pouze pozitivní efekt.

Foto: Ondřej Zeman

Život je boj.

Když v boji zvítězíte, tak automaticky dostanete kartu hrozby a spolu se zahranými kartami ji odložíte na odkládající balíček, čímž se z ní stane nová karta boje. V případě, že vás hrozba ve hře Pátek porazí, automaticky to vede ke ztrátě životů. Přestože by prohra mohla působit jako něco negativního, lze ji brát i pozitivně, protože ztracené životy jde vynaložit na odstranění vašich karet, které už vám přijdou zbytečné nebo by dokonce mohly mít na vaše následující snažení negativní vliv. Formování „decku“ tu představuje hodně zásadní faktor. Bez toho, aby s ním člověk pracoval, vyhrát nelze.

Foto: Ondřej Zeman

Bez hrozeb by bylo hraní hry Pátek nuda.

Ničíte ale pouze karty odhalené v boji s aktuální hrozbou, takže občas zkrátka budete prohrávat úmyslně ve jménu eliminace špatných kusů. Jakmile je souboj vyřešen a karty zpracovány, opět si vezmete dvě karty hrozeb a vyberete tu, se kterou se chcete v aktuálním boji střetnout. Jestliže se náhodou stane, že už zbývá pouze jeden kus, můžete si vybrat, zda se s problémem vypořádáte, nebo ho budete ignorovat. Jakmile máte hotovo, startuje další fáze, kdy vyhodnocujete hrozby žluté barvy a poté také červené.

Foto: Ondřej Zeman

Některých karet se chcete zbavit

Velké finále, které ve hře Pátek nastává poté, co absolvujete všechny výpravy do džungle, je spojeno s hrozbou z moře. Musíte se v něm totiž střetnout s dvojicí náhodně vybraných pirátů. Střet tu funguje na stejném principu jako v případě, když čelíte hrozbám, takže opět můžete vynést určitý počet bojových karet, jimiž musíte dosáhnout určité hodnoty, popřípadě realizovat nějakou podmínku. Každá karta má samozřejmě své hodnoty a také podmínky.

Foto: Ondřej Zeman

Piráti dokáží maximálně otestovat vaše schopnosti.

Variací, s nimiž se můžete střetnout, je tím pádem opravdu hodně, což se mi skutečně zamlouvá, protože je tak navýšena celková znovuhratelnost. Vítězíte v momentu, kdy porazíte oba piráty. Jakmile máte hotovo, spočítáte své karty boje a k jejich síle přičtete body za poražené piráty a zbývající žetony zdraví. Odečtete si je naopak za karty stárnutí a neporažené hrozby.

Foto: Ondřej Zeman

Pátek je hrou, která se vám krásně vejde do krabičky.

Pátek je výborné sólo plné karet

Do rukou se člověku dostanou různé hry, jen málokdy však má možnost pustit se do něčeho, co si zahraje zcela sám bez nějaké té optimalizace. Pátek je právě tou záležitostí, kde si s nikým jiným než sami se sebou nepohrajete a osobně mi to nevadí, naopak mi to přijde jako zajímavý formát, který vám pomůže rozčísnout nudu v momentu, kdy máte čas a chcete se třeba dočasně oprostit od technologií. Záležitost je to velmi povedená.

Za sebe bych jí doporučil fandům karetních her, v nichž je práce na balíčku jedním z primárních faktorů. Jestliže patříte právě do této hráčské skupiny asi bych příliš neváhal a po této malé krabičce sáhl, protože s ní budete moci zažít hromadu legrace za pár korun.

Za poskytnutí kopie hry Pátek na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz