Hlavní obsah
Hry

Při hraní perfektní deskovky Fort si zavzpomínáte na svá dětská léta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Pamatujete si, jak jste jako malý budovali bunkry, oslavovali narozeniny a páchali různé psí kusy? Tak přesně na toto období svého života si budete moci díky této výtečné karetní hře zavzpomínat.

Článek

Bez přátel se ve Fort neobdejte

Dětství „starší“ generace bylo spojeno s vytvářením partiček, v jejichž čele vždy stanul jeden, zatímco zbytek si vytvořil svou vlastní družinu, nebo zkrátka následoval vůdčí osobnost takřka ve všem, co dělala. Fort vám chce tuto éru připomenout, protože se v něm vždy v rámci svého tahu stanete vůdcem se vším, co tato role obnáší. V základu tu pracujete primárně s kartami, s jejichž pomocí následně realizujete akce. Nejsou to však karty ledajaké. Na každém listu je možné nalézt kamaráda s jedinečnou přezdívkou, jehož karta zastupuje určitý symbol potřebný k realizaci specifických karet, disponuje soukromou akcí, a také veřejnou akcí. Jak napovídá samotný název rozdíl mezi akcemi je takový, že jedna je vyloženě pro vás, zatímco druhou je možné následovat (napodobit).

Foto: Ondřej Zeman

Fort se na váš stůl jistě vejde.

Během svého tahu máte možnost buď provést obě z prezentovaných akcí. Nikdo vás ale nenutí k tomu, je udělat. Získat je touto cestou možné ve Fort suroviny, přesunout je do svého batohu, přidat další kartu, ukrást kartu souseda, nebo zničit nepřítelova kamaráda. Zajímavé je pak kupříkladu kopírování soupeřova batohu spojené s tím, že dostanete do svého batohu všechny suroviny, jimiž disponuje sok. V případě, že se jedná o soukromou akci, nikdo jí po vás nemůže napodobit. Jakmile ale je dostupné následování, mohou soupeři bez ohledu na to, zda jste akci sami provedli, či nikoliv. Aby jim byla dána možnost následovat protivníka musí odhodit kartu se symbolem na zahrané kartě. Kolik lidí budete následovat před svým tahem je pouze na vás, což vám dává slušné možnosti.

Foto: Ondřej Zeman

Kamarádů je ve Fort možné mít hromadu.

Jakmile máte odehráno, tak nastává čas k hledání nových přátel. Startuje totiž fáze Lanaření spojená s rozšiřování vašeho balíčku, která nesmí scházet v žádné deckbuildingové hře. Karty si lze opatřit rovnou třemi způsoby, vyloženě nenásilné jsou však pouze dvě cesty. V rámci první si máte možnost vzít jednu ze tří karet, které jsou vyloženě v základní nabídce. Ta je tvořena vždy tak, že vykládáte karty z balíčku. Druhou alternativou je pak sáhnutí přímo do balíčku a líznutí první karty z vrcholu hromádky, což je sice trošku risk, avšak můžete se tak vyhnout kamarádům, které nechcete. Poslední příležitostí, jak získat nové kámoše je ve Fort sáhnutí do dvorku libovolného hráče.

Foto: Ondřej Zeman

Švindlovat je ve Fort možné stylově.

Ignorovat kamarády se nevyplácí

Pokud se vám během vašeho tahu ve Fort nepodaří zahrát určitou postavičku, tak zkrátka můžete počítat s tím, že bude k mání. Tedy přesněji řečeno, kamarád se octne na vašem dvorku, kde po něm budou moci soupeři v rámci akce Lanaření sáhnout, a tak ho získat do své ruky. Pokud na dvorku zůstanou a nikdo je neuzme, můžete si je v rámci fáze Úklid dát do svého odhazovacího balíčku. Ještě předtím, než tento krok ale uděláte, je tu ještě etapa Dobírání, kdy si ze svého dobíracího balíčku vezmete pět karet. V případě, že je náhodou prázdný, je nutné zamíchat kousky na odhazovací hromádce a dobrat si z ní pět karet.

Foto: Ondřej Zeman

Každá skupina je ve Fort nějakým způsobem zastoupena.

Jednou z hlavních priorit je vedle získávání vítězných bodů především budování bunkru. Ten má zpočátku úroveň 0. Abyste mohli svůj bunkr vylepšit, potřebujete mít k dispozici vždy určitý objem surovin, který je prezentován mezi jednotlivými body. Důvodů proč zlepšovat vaší dětskou pevnost je ve Fort více. Expanduje se tak počet karet, které je možné dát na hlídku čímž budete mít záloze stabilně jednu surovinu spojenou s danou kartičkou. Dalším benefitem je karta švindlování, která je spjatá s koncem hry a bodováním, takže takto lze získat třeba body navíc za karty na hlídce. Na třetím stupínku se pak můžete těšit na kartu výhod s jejíž pomocí kupříkladu navýšíte objem svého batohu.

Foto: Ondřej Zeman

Výhody mají ve Fort různé podoby.

Důležité je pak páté vylepšení bunkru, které fakticky končí celou hru. Konec může přivést tento tah, vyčerpání karet kamarádů, nebo i moment, kdy některý z hráčů dosáhne 25 bodíků. Jakmile mají všichni odehraný stejný počet tahů je čas na přepočítání bodů spojeného se stupnicí vítězství, úrovní vámi postaveného bunkru, karet švindlu a také karty Hrad z kolínek, která vám dá taky nějaké ty bodíky k dobru. Jakmile máte spočítáno, jeden z vás je vítězem, zatímco ostatní s menším počtem bodíků zkrátka prohrávají partii. Samotnou hratelnost můžete ve Fort ozvláštnit za pomoci připravení pro pokročilou hru, nebo přidáním rozšíření Fort: Kočky a Psi.

Fandové zvířátek dostanou ve Fort: Kočky a Psi milované chlupáče

Základní paleta přátel je rozsáhlá, jsou však lidé, kterým více než kluci a holky vyhovují zvířátka. A přesně pro tuhle skupinu je tu Fort: Kočky a Psi. To vám umožní do hry implementovat pejsky a kočky. V případě, že se rozhodnete pouze pro psí expanzi, namísto osmi karet si budete brát pouze pět a přidáte k nim trojici pejsků, s nimiž se musíte dostat do boudy tak, že splníte jejich potřeby během fáze hraní karet. Pejsci nemohou jít na hlídku ani je nejde zničit. Hráč s největším počtem hlídačů pak na konci hry dostane 7 bodů.

Foto: Ondřej Zeman

Fort vám nabídne i pejsky.

Samozřejmě jsou tu také ti, kterým štěkající potvory moc nesedí a raději sází na kočky. Oproti chlupáčům nejsou kočky stále, avšak přesouvají se po herní ploše a je nutné je k vám vyloženě lákat tak, že splníte jejich tužby. Když je plnit přestanete přesunou se tam, kde jim bude lépe, kvůli čemuž je lze považovat za dost nestabilní faktor. Obě rozšíření mohou být do Fort přidána samostatně, nikdo vám však nebrání v tom si kočky i pejsky do hry přidat zároveň.

Foto: Ondřej Zeman

Kočky nejsou ve Fort nejvěrnější stvoření.

Svým zpracováním a tempem dokáže Fort zaujmout

Karetní deckbuilding Fort mou pozornost dokázal uchvátit prakticky v první moment, kdy jsem ho poprvé spatřil. Jedná se totiž o velmi zajímavě zpracovaný titul, jehož vizuální stránka je bezpochyby jedním ze silných prvků. Výrazně však nezaostává ani po stránce hratelnosti, v jejímž rámci velmi efektivně rozpracovává téma našeho dětství spojeného s divočením s kamarády napříč městskými parky a budováním bunkrů. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak Fort: Kočky a Psi rozšiřující škálu přátel o zvířátka. Pokud patříte mezi fandy deckbuilding her, tak je pro vás tento kus prakticky jasnou volbou.

Za poskytnutí kopie hry Fort děkuji českému distributorovi, společnosti Fox in the Box.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz