Hlavní obsah
Hry

Projekt A.R.T.: Zachraňte umění – kooperace v níž se dáte do boje s Bílou rukou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

V této jedinečné kooperaci se dáte do putování světem. Co se stane vaším úkolem? Prim tu hraje spolupráce při nalezení uměleckých děl, která byla ukradena zlovolnou organizací jejich majitelům.

Článek

Ve hře Projekt A.R.T.: Zachraňte umění táhnete za jeden provaz

Příběh kooperační deskové hry Projekt A.R.T.: Zachraňte umění z vás udělá specialisty, kteří se pouští do hledání a navracení ukradených uměleckých předmětů. Spolu se svými spoluhráči putujete herním světem a snažíte se ve jménu spravedlnosti dostat všechny relikvie k těm, kterým náleží.

Foto: Ondřej Zeman

Projekt A.R.T. Zachraňte umění si žádá tolik prostoru, co herní deska.

Počet hráčů: 1–6

Herní doba: 40 minut

Věk: 12+

Hned před startem celé výpravy si můžete zvolit obtížnost, která definuje primárně to, kolik žetonů zdraví budete mít po ruce. Na té nejvyšší máte realisticky pouze jediný život, zatímco snadná vám dá žetony zdraví rovnou čtyři. Jakmile je vybrána mise nic vám nebrání se pustit v Projekt A.R.T.: Zachraňte umění do partie, v níž má kolo vždy čtyři jasně definované fáze. V úvodu je tu fáze Mise rozložená do dvou kroků. V prvním si vezmete dvě karty v libovolném pořadí i počtu.

Foto: Ondřej Zeman

Je libo Egypt?

Jakmile máte nabráno můžete začít s ostatními diskutovat nad taktikou. Nesmíte jim ale ukázat karty. Tedy přesněji řečeno jejich líc. Rub je k nahlédnutí přítomen, aby prezentoval informace o stopách. Komunikace je v této fázi Projekt A.R.T.: Zachraňte umění hodně důležitá. Poté co vše prodebatujete každý z vás zahraje jednu ze svých karet. Vynesený kus následně vyhodnocujete pěkně odshora dolů. Hned po vynesení musíte zaplatit zdroj prezentovaný v prvním řádku, načež umístíte agenty do měst prezentovaných určitým symbolem. Není ovšem výjimkou, že do jedné destinace dorazí více nepřátel.

Foto: Ondřej Zeman

Čeká tu na vás hromada karet.

Ve třetím řádku na vás pak čekají zdroje nebo životy. Nabídka je v tomto ohledu pestrá. Ve čtvrtém řádku vám pak Projekt A.R.T.: Zachraňte umění nabízí stopy, jimiž vytváříte stupnici stop, na které najdete různé symboly. Když se vám podaří sehnat tři stejné symboly umístíte do města s totožným symbolem umělecké dílo. Zajímavé na této situaci jest to, že předmět musíte do destinace umístit bez ohledu, zda je to pro vás výhodné, či nikoliv. Děl se dá pak objevit více.

Foto: Ondřej Zeman

Kostky jsou vrženy.

Poté, co jsou karty mise vyhodnoceny, je zde fáze pohybu, před níž se dá opět probrat to, kam kdo půjde. Cestování světem vás stojí kanystry paliva. Pohnout se ovšem není nutné, takže když nechcete nikdo vás k tomu nenutí. Pokud zůstanete na pozici a ve městě se nacházejí agenti můžete se s nimi dát do boje. Opět je to v Projekt A.R.T.: Zachraňte umění dobrovolná aktivita. Střety tu stojí na kostkách. Při hodu spojeném s posilováním hodnoty skrze vysílačky je vašim cílem dosáhnout vyšší hodnoty, než je úroveň hrozby a počet agentů v daném městě. Síle se dá zvýšit skrze žeton zbraně. Jestliže je pak vaše síla nižší velitel skupiny prohrává a přichází o žeton zdraví.

Foto: Ondřej Zeman

Projekt A.R.T. Zachraňte umění pracuje s hromadou surovin.

Boj je zásadní převážně proto, že se s jeho pomocí zbavujete agentů, kteří dokáží obsadit město. Stačí jen aby jich bylo v dané destinaci dostatek a město je ztraceno. Když se v takovém městě nacházíte musíte z něj co nejdříve pryč. Jakmile pak není kam uniknout automaticky prohráváte hru. Ta může skočit tak, že přijdete o všechny životy, je odhalena destička konce, nebo se vám podaří nalézt všechna díla, což je jediná cesta, jak můžete vyhrát. Mapy lze až na tu startovní různě měnit, jejich škála je dostatečná, takže znovuhratelnost není úplně malá.

Foto: Ondřej Zeman

Projekt A.R.T. Zachraňte umění si slušně uložíte.

Spolupráce hraje v Projekt A.R.T.: Zachraňte umění prim

Hledání uměleckých děl jest v deskové kooperaci Projekt A.R.T.: Zachraňte umění zajímavou záležitostí, která hráče bere napříč světem. Čeká na vás Egypt, USA nebo Skandinávie. Míst k navštívení je dostatek a je pouze na vás, jak efektivně jimi dokážete projít, protože plán a spolupráce tu hrají prim. Za sebe bych do popředí dal zpracování komponentů a také celkovou hratelnost.

Projekt A.R.T.: Zachraňte umění je kooperací, která není náročná, avšak dává hráči možnost si výzvu definovat. V případě, že máte rádi hry orientované na spolupráci nepatří tento kousek mezi vůbec špatné volby. Cenovka je přístupná a znovuhratelnost není vůbec zlá, takže jestliže toužíte po titulu zastupujícím tento žánr s pěknými komponenty, klidně do tohoto výtvoru zainvestujte.

Za poskytnutí kopie hry Projekt A.R.T.: Zachraňte umění na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz