Hlavní obsah
Hry

Průzkumníci: Hra do kapsy, kterou si vezmete kamkoliv

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Průzkumníci jsou desková hra s unikátním přenosným boxem, ve které hráči budují turistické, cyklistické a kajakářské trasy. Ideální na cesty a plná zábavných strategických možností.

Článek

Průzkumníci jsou kousek, který zaujme na první pohled

Čím vás tato hra osloví prakticky ihned, jakmile ji spatříte? Primárně zvoleným úložným prostorem. Oproti jiným deskovkám totiž Průzkumníci nedisponují obyčejnou krabicí či krabičkou, ale přichází s unikátním boxem, který sám o sobě vybízí k tomu, aby si jej člověk přezkou připnul ke kalhotám nebo batohu a vyrazil s ním na túru. Jakmile se podíváte do útrob této „přenosky“, najdete v ní obsah, který není problém vyložit takřka kdekoliv. Ideální je samozřejmě mít po ruce nějaký ten stůl, ale reálně si dokážu představit i divočejší varianty.

Foto: Ondřej Zeman

Průzkumníci moc místa nezaberou.

Počet hráčů: 1-4

Herní doba: 30 minut

Věk: 8+

Na čem Průzkumníci stojí? Hlavním principem je budování. Nebudujete však jen tak ledacos, nýbrž pracujete s výstavbou stezek, po nichž se následně dá pochodovat. Před vámi stojí tři typy tras – turistické, cyklistické a kajakářské. Tyto trasy jsou zobrazeny na kartičkách v různých intenzitách, přičemž na začátku hry každý hráč obdrží osm karet. Než s nimi ale začnete pracovat, musíte pokaždé až do finálního kola nejdříve umístit jeden z vašich kempů, který patří do jedné ze tří kategorií. Existují totiž vyznavači turistiky, cyklistiky a kajakářství, kteří potřebují své místo k odpočinku.

Foto: Ondřej Zeman

Průzkumníci nabízí hráči bezpočet různě postavených karet.

Jakmile jeden z kempů najde své místo, můžete se pustit do práce. Během kola realizujete celkem tři tahy. V každém z nich si musíte vybrat dvě karty ze své ruky a následně je umístit. Není nutné karty pokládat tak, aby na sebe navazovaly podle druhu, což považuji za velmi zajímavé. Minimálně síla zvyku vede k tomu, že hráč po takovém propojení touží. Vždy ale musí sousedit s už položenými kartami. Navíc mohou některé trasy překrývat jiné, což může vést k různým taktickým situacím. Co ovšem nesmíte, je zakrýt některý z kempů – ty patří mezi „svatá“ nezakrytelná místa. Cesty také musí vždy sousedit s něčím již položeným.

Foto: Ondřej Zeman

Průzkumníci před vás staví různé výzvy.

Samotné budování je tu zábavné a umožňuje hráči realizovat skutečně impozantní výtvory. Během tahu použijete pouze dvě karty, ale co se zbytkem? Ty posíláte, podobně jako ve většině tradičních deckbuildingů, dál, aby je mohl využít někdo jiný. Načež do ruky dostanete dalších šest karet. Takto pokračujete až do konce kola, kdy odhodíte finální dvě karty a na další kolo si vezmete nových osm. Paleta karet ve vaší ruce se během hry Průzkumníci mění, co však zůstává stejné, jsou cíle, které jsou stanoveny hned na začátku hry.

Foto: Ondřej Zeman

Hratelnost si můžete okořenit zvířátky

Snažit se můžete například o vytvoření nejdelší turistické cesty, umístění dvou kempů tak, aby vedle nich nebylo prázdné místo, nebo o postavení trasy, jejíž počáteční i koncový bod sdílí stejnou stranu kempu jako druhá karta. Možností je dostatek a je jen na vás, na co zaměříte svou pozornost a jaké úkoly naopak necháte bez povšimnutí. Plnit můžete všechny, ale je to risk, protože větší objem bodů získají pouze ti, kterým se podaří úkol splnit jako prvním. Celá partie končí čtvrtým kolem, po němž zjistíte, kdo splnil nejvíce závěrečných cílů. Poté se spočítají body za dokončení okruhů. Vítězem se stává ten, kdo získal nejvíce bodů. Pokud dojde na remízu, rozhoduje o vítězi to, kdo je u více karet cílů. Skrze dodatečný modul „zvířátka“ lze navýšit počet taktických možností.

Foto: Ondřej Zeman

Průzkumníci mají dokonalý úložný prostor.

Leč jsou Průzkumníci hrou do kapsy, dokáží překvapit

Nenápadnost je vlastností mnoha nenáročných her a Průzkumníci patří do této kategorie. Na první pohled se může zdát nenápadná, ale snadno si vás získá. Hratelnost je přístupná, avšak pokud chcete, můžete si obtížnost navýšit skrze nový modul nebo hrát ve variantě pro jednoho hráče. Vizuální zpracování je povedené. Perfektní je přenosnost a zpracování boxu.

Foto: Ondřej Zeman

Průzkumníci

Průzkumníci jsou výbornou záležitostí na cesty. Ať už si je vytáhnete ve vlaku nebo v hospůdce, zažijete s nimi spoustu zábavy spojené s budováním tras. Vzhledem k celkové přístupnosti se tuto hru nebojím doporučit všem fandům takto laděných projektů. Jejím nákupem rozhodně chybu neuděláte. Za mě mají tvůrci palec nahoru.

Za poskytnutí kopie hry Průzkumníci na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Old Dawg.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz