Hlavní obsah
Hry

Ptačí napětí: hra plná roztomilých opeřenců, která vaše děti nadchne

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Znáte to, jak vám nad barákem posedávají hordy ptáků? I ti mají podle všeho své touhy a sny. V této hře s nimi budete na natažených drátech manipulovat ve jménu vytváření co nejzajímavějších selfie.

Článek

Krabice se ve hře Ptačí napětí stane vašim herním polem

Jen málokdy je krabice hlavním aktérem partie. V případě hry Ptačí napětí je do této role transformována, protože na ní položíte trojici telegrafních sloupů, po nichž vedou dráty. Dva z nich nemají žádné výrazné prvky, třetí však obsahuje dodatečné zářezy. Ty na něm nejsou jen tak pro okrasu, ale mají jasný účel. Definujete s jejich pomocí obtížnost celé partie. Ano, zní to zvláštně. Skutečně tomu tak ovšem je. Na natažené dráty následně dáte čtyři ptáčky různých barev.

Foto: Ondřej Zeman

Ptačí napětí patří mezi vizuálně velmi pěkně zpracované deskovky.

Počet hráčů: 2 - 4

Herní doba: 30 minut

Věk: 6+

Opeřenců je však v krabici více. Zbytek ptačí armády umístíte na okraje krabice, kde čeká na začátek partie. Ptačí napětí vás nechá v rámci svého tahu realizovat jednu ze dvou akcí. Tou úplně nejzákladnější není nic jiného než přesunutí některého z opeřenců. Ti se mohou přenést z prostoru mimo dráty, avšak lze s nimi pracovat také v rámci samotných drátů, nebo dokonce místa, kde se dosud nacházel jejich drápek. Když vám totiž s určitým ptákem nevyhovuje daná pozice, můžete přeletět o kousek dále, ale neopustit původně obývaný prostor.

Foto: Ondřej Zeman

Ptačí napětí pracuje s myšlenkou jasného počátečného rozmístění ptáků. Nic vám však nebrání částečně je usadit dle svého

Jak už to tak v ptačím světě bývá, dráty se pomaličku plní opeřenci generujícími biologické bomby, takže je občas čím dál náročnější vecpat vámi vybraného ptáčka na místo, které vyhovuje vašim záměrům. Když si s ptákem budete dělat místo a někdo spadne, „ztrestá“ vás Ptačí napětí tak, že za každého spadlého získají vaši soci jedno vejce, jenž se dá použít při přesouvání opeřenců jakožto žeton. Pokud ho použijete, budete moci udělat další přesun.

Foto: Ondřej Zeman

Co koukáš?

Samotné braní vajíčka je pak druhou potenciální akcí ve hře Ptačí napětí. Když si jí zvolíte, dostanete jedno vejce a jako bonus můžete odhodit jednu kartu z ruky a vzít si jinou. Karty selfíček jsou jasně spojeny s rozmístěním ptáků, takže je třeba jejich počet dle toho optimalizovat popřípadě se zbavovat těch, které nevyhovují vaší potenciální strategii. Někdy potřebujete opeřence různých barev, jindy zase karta pracuje s jasným počtem ptáků nutným ke splnění, či jejich velikostí. Jakmile máte hotovo v rámci akcí a kompozice před vámi odpovídá požadavkům, řeknete „Selfíčko!“ a kartu vyložíte. Následně mohou stejný tah udělat i další hráči. Takto se střídáte až do momentu než jsou dobrány všechny selfie karty nebo na drát nedosedne poslední pták. To ovšem není konec hry.

Foto: Ondřej Zeman

Ptačí napětí vám dá do rukou hromadu vajec.

Ptačí napětí má totiž dvě fáze a po příletu musí vždy následovat odlet. Ten se týká primárně ptáků namačkaných ve větších chumlech. Zcela opuštění ptáci jsou proto ihned odstraněni. V této fázi si vždy vyberete ptáka na jednom z drátů a opatrně zatáhnete za jeho ocasní pera a pustíte, což vzhledem k natažení drátů vede k jedinému. Většina opeřenců se proletí a popadá jako pecky do krabice, či jejího okolí. Vašim cílem je v této etapě zanechat na drátě pouze jednoho opeřence. Když se vám to povede můžete vyložit jakoukoliv kartu selfíčka ze své ruky, což se vám vyplatí v momentu, kdy nemáte potenciální šanci na její realizování.

Foto: Ondřej Zeman

Kooperace je jednou z cest jak si hraní užít.

Hra končí poté co všichni ptáci odlétnou. Logické, že? Body se počítají za splněné karty a také za vajíčka, která se vám podařilo během hraní získat. Tak nějak logicky vyhrává ten, komu se podařilo získat nejvíce bodů. Osobně se mi zde líbí dost myšlenka vizuálně odlišených druhů a také faktor, různého stáří ptáků. Pro hráče netoužící po konfliktu je tu pak kooperační varianta, která je taktéž hodně dobrá, protože v ní pospolu realizujete jednotlivé motivy.

Foto: Ondřej Zeman

Ptačí napětí disponuje velmi povedeně zpracovanou krabicí a komponenty

Ptačí napětí je tu pro malé i velké

Všichni opeřenci jsou pryč, nastává tím pádem čas zhodnotit jak na tom vlastně Ptačí napětí je. Ve výsledku se jedná o zajímavou nenáročnou záležitost, která zaujme především svým zpracováním. Ptáci, telegrafní dráty i samotná podložka rozhodně zvládnou oslovit vaše oko. Hratelnost samotná pak stojí na jednoduchých základech, v jejichž rámci se snažíte kombinovat barvy ptáků ve jménu splnění podmínek vašich karet. Přítomnost kooperace pak odstraňuje pro někoho problematický prvek střetu.

Foto: Ondřej Zeman

Ptačí napětí

Ptačí napětí jako takové představuje zajímavou volbu, která však dle mého nemusí cílit vyloženě na školáky. Má osobní zkušenost ukazuje, že lze do hraní zakomponovat i mladší hráče, takže jestli máte rádi ptačí říši a chcete s dětmi zažít nějakou tu zábavu, tohle by nemusela být špatná alternativa.

Za poskytnutí kopie hry Ptačí napětí na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz