Hlavní obsah
Hry

Rodinná jednohubka Kapitán Flip vás vyšle na zábavný lov pokladů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Nastal čas naskočit na koráb. Sáhněte do balíčku a započněte verbování pirátské posádky. Koho si na svou palubu vezmete, je pouze na vás. Jen správně sestavená parta však dokáže uspět.

Článek

Každý se v Kapitán Flip stane vládcem svého korábu

Plavba po moři si vždy žádala, aby měl koráb kvalitní posádku. Když se sešla parta správných chlapů, žádná expedice nebyla problém. V momentu, kdy ale došlo na to, že se na palubě objevilo několik problémistů, šlo to vždy pěkně z kopce. Kapitán Flip je rodinnou deskovou hrou, v níž každý z hráčů dostane do rukou své vlastní plavidlo, s nímž se vydá za dobrodružstvím.

Foto: Ondřej Zeman

Kapitán Flip je možné v menším počtu hráčů umístit i na malý stůl.

Počet hráčů: 2 – 5

Herní doba: 20 minut

Věk: 8+

Tedy abych byl upřímný, ono se to až tak necestuje. Základní myšlenka hratelnosti je totiž spojená s formováním posádky samotné. V úvodu každého tahu si hráč, který je na řadě vytáhne z balíčku žeton postavy. Ty jsou tu oboustranné, takže když se vám nelíbí jedna strana, nic vám nebrání v tom v rámci svého tahu otočit žeton na druhou stranu, a tak získat jiného člena posádky než vám byl v Kapitán Flip původně nabízen.

Foto: Ondřej Zeman

Posádka je v Kapitán Flip obstojná.

Hlavním důvodem, proč se tu nebudete vždy chtít spokojit s postavičkou, kterou uvidíte vytaženém žetonu, je skutečnost, že každá z nich je ve své podstatě unikátní. Celkem jich tedy máte před sebou v Kapitán Flip devět. V nabídce neschází kartograf, navigátor, kuchař, hlídka nebo opičák. Nabídka postav je pestrá a ilustrace obstojné.

Foto: Ondřej Zeman

Tvůrci hry Kapitán Flip pro vás mají hromadu mincí.

Samotný vliv je však dosti zásadní. Kupříkladu takový navigátor vás odmění za každého kolegu dvěma penízky, takže se na tom dá slušně vydělat. Plavčíky je pak dobré nacpat do každého sloupce, protože co sloupeček to vyšší zisk mincí na konci hry. Kuchař pak generuje mince za každého člověka v řadě, takže není špatné ho umístit do prostoru, kde je patro nejdelší.

Foto: Ondřej Zeman

Klasickou lod zaplníte v Kapitán Flip snadno.

Ne všechny žetony mají však ve hře Kapitán Flip pouze pozitivní dopad na to, jakým způsobem váš koráb funguje. Třeba takový papoušek vás bude na konci hry stát jeden peníz. Nejnebezpečnější je pak střelec. Ten vám sice přinese pět penízků při svém příchodu, ale v momentu, kdy se na palubě objeví tři, prohráváte, protože váš koráb zkrátka pošlou ke dnu. Koncept postav je zajímavý a především funkční. Stabilně proto musíte přemýšlet, koho kam dáte.

Foto: Ondřej Zeman

Kraken je jedinou akcí, v níž spolu ve hře Kapitán Flip aktivně pracujete.

Vítězem je pak ten, komu se podařilo získat během hraní největší objem penízků. Pirátská loď však není jediným místem, kde můžete absolvovat své dobrodružství. Vedle ní je tu ještě Kraken, Vetchá bárka nebo Opuštěný ostrov. Každé z nabízených míst vám nabídne trochu odlišné podmínky a především vás na specifických místech odmění odlišným způsobem. Někde dostanete za obsazení bodu peníze, jinde zase těžíte z toho, že se vám podařilo za sebe ve sloupci zařadit co nejvíce stejných postav.

Foto: Ondřej Zeman

Hru si je možné pěkně uložit.

Dobrodružství na moři v Kapitán Flip je slušnou jednohubkou

Kapitán Flip je obstojnou rodinnou hrou, která pracuje s jednoduchým formátem, v jehož rámci taháte žetony a následně s nimi pracujete tak, aby co nejvíce vyhovovaly vašim preferencím. Koncept je to nenáročný, takže se do hraní dá ponořit i s mladšími hráči, musíte je však trochu navigovat, protože každá z postav disponuje nějakým tím popisem či efektem, který mají na koráb a všechny kolem sebe.

Foto: Ondřej Zeman

Kapitán Flip

Za velké plus pak považuji přítomnost více desek dobrodružství, díky nimž nemusíte zaplňovat pouze základní koráb, ale je tu také ostrov a další možnosti. Asi by mi nevadilo, kdyby tu bylo více interakce mezi hráči, protože často se mi během hraní stalo, že si každý tak nějak samostatně pirátil a veskrze ignoroval svět kolem sebe. To je ovšem to jediné, co se mi na celku nezdálo. Jinak se jedná o dobrou rodinnou hru s potenciálem zaujmout větší i menší skupiny hráčů toužících po tom si osadit svou pirátskou loď. Za sebe bych však spíše doporučil sáhnout po MLEM, protože vás vyjde na stejné peníze a osobně v ní vidím větší potenciál zábavy.

Za poskytnutí kopie hry Kapitán Flip použité pro tuto recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz