Hlavní obsah
Hry

Rychlá karetní hra Kabo testuje paměť při „hledání“ legendárního jednorožce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Slavný karetní titul, založený na vaší schopnosti taktizovat a užívat svou paměť, je zpět v nové grafice. Pokud ho náhodou neznáte, nyní je ideální chvíle se na něj detailně kouknout v tomto textu.

Článek

Ve hře Kabo se musíte dostat k jednorožci co nejblíže

Lov jednorožců je náročným koníčkem. Přeci jen jsou to legendární zvířata, takže spatřit je není nic snadného. V Kabo dostanete za úkol se pustit do pátrání po mýtickém tvoru, který se ukrývá na jedné z dvaapadesáti karet (jedná se totiž o kartu s nejnižší možnou hodnotou a mít co nejmenší hodnotu karet je tu fakticky vašim cílem). Ty na startu pěkně promícháte, načež každý z hráčů dostane celkem čtyři karty. Co by to taky bylo za karetní hru, když by hned na startu nedošlo na rozdávání, že?

Foto: Ondřej Zeman

Kabo se vám vejde takřka na jakoukoliv plochu.

Jakmile máte každý čtveřici kartiček dáte je před sebe do řady. V momentu, kdy je před vámi čtveřice kartiček, se můžete na dvě z nich podívat. Na které z nich se podíváte, je pouze na vás. Pro váš budoucí úspěch je však v Kabo dost zásadní, abyste si je zapamatovali, protože není moc pravděpodobné, že se v následující partii na karty znovu podíváte. Tedy minimálně ne svévolně. Stejně tak vám není dána možnost kartami z jejich místa hýbat.

V momentu, kdy máte všichni zkontrolováno a na odhazovací hromádce leží jeden kousek, nic vám nebrání se dát do akcí, na nichž Kabo stojí. Během svého tahu máte možnost udělat jednu ze tří akcí. Nejprve musíte vytáhnout kartu z balíčku a následně se na ni podívat. Sebraný kousek můžete rovnou hodit na odhazovací hromádku. Pokud se vám líbí, nebo si myslíte, že má potenciál, je zde druhá alternativa v podobě výměny jedné, nebo více vašich karet se stejnou hodnotou.

Foto: Ondřej Zeman

Získání nuly je v Kabu prakticky jistou formou výhry.

Třetí možností je pak sebrání kousku z odhazovacího balíčku. Vzít takto lze pouze vrchní kartu, takže rozhodně nemůžete sáhnout po všem, co bylo odloženo. Vytažení určité karty může vést k různým situacím. Některé kousky totiž disponují efekty. Do ruky se vám může dostat Kuk, Špion nebo Kšeft.

Foto: Ondřej Zeman

Karty s nízkou hodnotou vám žádnou přidanou hodnotu nenabídnou.

V případě, že si vytáhnete Kuk s hodnotou 7 nebo 8, je vám dána možnost podívat se na jednu z karet, které máte před sebou na stole. Pokud vás zajímá, jaký potenciál na zvítězení v kole má váš sok, je zde Špion s hodnotami 9–10, díky němuž se lze kouknout na jednu kartičku, která má váš soupeř. Posledním speciálním efektem Kšeft, v jehož rámci si vyměníte svou kartu s oponentovým kouskem. Na žádný se však v daný moment nesmíte podívat.

Foto: Ondřej Zeman

Čím vyšší hodnota, tím zajímavější možnosti.

A cože je vašim úkolem? Mít co nejmenší skóre. Ano, čtete správně. Hra končí momentem, kdy se někomu podaří dosáhnout 100 a více. Ten z vás, jemuž osud přál a dával mu do rukou karty s co nejmenší hodnotou, anebo naopak nejvyšší, protože když máte na konci kola v ruce dvě 12 nebo 13, můžete zvolat Kabo, a tím nepřátelům dát 50 bodíků, zatímco vám se přičte nula. Každé kolo v Kabu končí tak, že jeden z hráčů zvolá Kabo!, načež mají všichni hrající před sebou ještě tah.

Foto: Ondřej Zeman

Není nic lepšího než nakouknout pod některou z vašich karet.

Ten, kdo se odhodlá ke zvolání, musí predikovat, že hodnota jeho karet je nejnižší. Když máte nejnižší hodnotu z celé party bude vaše hodnocení nula, zatímco ostatní dostanou součet hodnot všech karet. Když se ale „spletete“ a někdo bude mít menší hodnotu, dostanete nejen součet karet, ale také „bonus“ v podobě deseti bodíků. Je třeba proto pečlivě zvážit, zda chcete riskovat, nebo si raději počkáte. Dosažení první 100 však nemusí být koncem, protože jednou za hru si může každý odepsat padesát bodů. Jak už bylo řečeno výše, vítězem je ve finále ten s nejnižší získanou hodnotou.

Foto: Ondřej Zeman

Kabo je krásně přenosné

V jednoduchostí je síla hry Kabo

Kabo je roztomilou karetní hrou, která stojí na vaší schopnosti pracovat s pamětí a primárně dovednosti taktizovat. Když totiž na tuto složku rezignujete, klidně to může vést k vaší prohře. Risk je občas zisk, avšak ne vždy. Celkově je nutno říci, že tento kus představuje zábavnou volbu pro každého, který hledá nenáročný karetní titul s vizuálně velmi přívětivými kartami schopnými si získat pozornost mladších hráčů.

Za poskytnutí kopie hry Kabo na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz