Hlavní obsah
Hry

Sabotér: 20 let – Kultovní karetka plná trpaslíků v nové edici opět boduje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Legendární karetní hra po dvou dekádách vychází v limitované edici. Jak se známý kus hraje a co přináší verze k 20 letům existence tohoto díla, vám poví následující řádky této recenze.

Článek

Střet trpasličích kopáčů si lze v Sabotér - 20 let různě okořenit

Každý správný trpaslík touží po zlatě a v karetní hře Sabotér - 20 let se stane vašim cílem získat co nejvíce zlatých nugetů během dolování v hlubinách země. Ne všichni účastníci partie ovšem táhnou za jeden provaz. Vedle zlatokopů, pro které je práce a získávání drahých kovů nebývale důležité jsou tu v davu také sabotéři netoužící po ničem jiném než narušit práci ostatních.

Foto: Ondřej Zeman

Sabotér - 20 let před hráče staví dolování.

Počet hráčů: 2-12

Herní doba: 30 minut

Věk: 8+

V úvodu samotné partie si v Sabotér - 20 let určíte odkud vaše skupina vrazí, stejně tak jako umístíte cílové karty, k nimž chcete během kutání dorazit. Ještě před začátkem hry ale dostanete svou kartu trpaslíka a tím pádem i roli. Jedni mají za úkol kopat, zatímco menšina jim má co nejvíce škodit. Následně obdržíte tolik akčních karet kolik je ve hře hráčů, načež dáte ty nerozdané na dobírací balíček.

Foto: Ondřej Zeman

Tunel je možné v Sabotér - 20 let formovat různě.

Kolo probíhá tak, že musíte zahrát jednu kartu z ruky. Expandovat můžete důlní cestu, zahrát akční kartu nebo zkrátka tah vynechat a odhodit některou z karet lícem dolů. Jakmile máte v Sabotér - 20 let zahráno musíte si dobrat kartu z balíčku, načež se nový už nevytváří. Pokud se rozhodnete formovat důl je třeba ho umísťovat tak, aby jedna strana byla přiložena ke stávajícímu tunelu a nevedla v ideálním případě do prostoru, který na ní logicky nenavazuje. To jakým způsobem pokládáte chodby může naznačit to, kdo asi zradil a komu jde o dobro ostatních. Ještě více to však může ukázat to, jaké hrají ostatní akční karty.

Foto: Ondřej Zeman

Zlato.

Dát před někoho můžete dát kartu Sabotáže, kvůli níž nemáte možnost budovat, nýbrž hrát pouze hrát akční kartu popřípadě se zcela vzdát tahu. Odstranit tuto kartu můžete v Sabotér - 20 let skrze kartu Oprava. Když vynesete zával, tak odstraníte jednu kartu tunelů, zatímco mapa pokladů vám dá možnost nakouknout na cílové karty a tak získat tak lepší přehled o tom, kam směřovat kopáčské práce. Celé kolo pak končí momentem, kdy se vám podaří nalézt cílovou kartu se zlatem, načež startuje nové kolo. Sabotér vyhrává v případě, že se jeho sokům nepodaří dostat ke zlatu. Celá hra pak končí po třetím kole. Vítězem jest pak ten, komu se podaří získat nejvíce zlata.

Foto: Ondřej Zeman

Poklady jsou v Sabotér - 20 let pěkným prvkem.

Tak to by byl základní formát Sabotér - 20 let, jenže ten není tím jediným co tato krabička nabízí. Jedním z rozšíření, po nichž stojí za to sáhnout jest kousek expandující počet hráčů a především přinášející nové trpaslíky, kteří se aktivně účastní klání. Jejich vložení do hry přináší zajímavé možnosti jak hrát. Následně jsou tu také nové cesty a také akční karty s různě zásadními efekty, které často dokážete negovat skrze opačně laděné kusy. Za zajímavou osobně považuji kartu Výměna čepiček, která vám dává možnost vzít si dosud neužitou kartu trpaslíka a dostat tak novou roli.

Foto: Ondřej Zeman

Nabídka trpaslíků je obstojná

K dispozici vám Sabotér - 20 let dá také speciální karty přidávané skrze mistrovství světa v této hře. No a pak jsou tu také minirozšíření, která opět přináší nové možnosti. Osobně se mi dost líbí nové cíle a především truhly s poklady, v nichž se nachází leccos. Alternativ jak tento kousek hrát je zkrátka dostatek na to, aby se jen tak neohrál.

Foto: Ondřej Zeman

Sabotér - 20 let má pěkný insert.

Sabotér - 20 let je kouskem, který stále stojí za pozornost

Zatímco u videoher je čas většinou neúprosným protivníkem, v případě deskových her to funguje naopak. Dá se říci, že je spíše jejich spojencem, protože během dekád tituly projdou vývojem, který dá tvůrcům prostor ke zlepšení základních mechanika případné přidání novinek schopných rozšířit základní hratelnost. Sabotér - 20 let je odladěnou karetní hrou plnou trpaslíků, která má co nabídnout jak v základní verzi tak i díky rozšířením a minirozšířením skýtajícím poklady a nové cíle.

Musím se přiznat, že jsem moc nepočítal s tím, že Sabotér - 20 let bude velkou zábavnou. Nakonec to ale vypadá tak, že i po těch letech má tento kus stále co nabídnout. Za předpokladu, že máte rádi trpaslíky a baví vás rychlé karetní záležitosti až pro 12 hráčů určitě bych se nebál po tomto kousku sáhnout. Stojí totiž za to.

Za poskytnutí kopie hry Sabotér - 20 let na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kopání

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz