Hlavní obsah
Hry

Sázky, prosím! Vyzkoušejte si hazard bez rizika ve hře plné napětí a náhody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Asi každý měl někdy možnost vidět v televizi Velkou Pardubickou či jiné závody. Odvaha vsadit se však nedostavila. V této deskové hře si máte možnost otestovat svůj čuch na vítěze bez rizika.

Článek

Dostihy v Sázky prosím! stojí na komentátorovi.

Za starých časů, kdy neměl každý televizi a vstupenka na závody též nebyla úplně zdarma, bylo časté, že vám závod prezentoval komentátor. A taková postavička neschází ani ve hře Sázky, prosím! Ta stojí na myšlence sázení, jež probíhá během závodění. Samotný průběh kola vypadá tak, že komentátor ho odstartuje a následně hází dvojicí kostek. Po každém hodu posune určitého koně o jedno pole, zatímco celou situaci může hlasitě komentovat. Hráč mající tuto roli takto hází opakovaně až do momentu, než dostih skončí.

Foto: Ondřej Zeman

Sázky, prosím si zahraje slušný počet lidí, nejedná se však o malou hru.

Počet hráčů: 2-9
Herní doba: 30 minut
Věk: 10+

Zajímavé je, že koně vedle svého čísla disponují také bonusovou hodnotou, po jejímž opětovném hození dochází k další aktivaci, v jejímž rámci se kupříkladu koník modré barvy může posunout až o tři pole, zatímco rudý pouze o jedno. Komentátor během závodu ve hře Sázky prosím! neposouvá pouze koně a nehází kostkami, ale hlídá také hodnoty na kostkách, protože mohou mít vliv na VIP karty, které hráči vlastní. Celkem jich je ve hře 32, takže alternativ dostanete adekvátní množství.

Foto: Ondřej Zeman

Žetonů je tu hromada.

Stejně tak komentátor během partie určuje moment, kdy skončí možnost sázet. Přesněji řečeno, měl by dát hráčům jasně najevo, že je dosázeno. Sázet se totiž během hry dá stále, je tím pádem pouze na vás, zda vsadíte všechny své dostupné žetony hned ze startu, nebo si je necháte na později. Je však nutné pracovat s tím, že máte jasně daný počet žetonů, které je možné dávat pouze na místa, u nichž není konkurenční žeton. Formát je to specifický a musím říct, že patří mezi silné prvky tohoto díla, protože vzhledem ke kostkám nikdy nemáte jistotu, že sázíte na správného koně. A právě to se mi na hře Sázky, prosím! skutečně líbí.

Foto: Ondřej Zeman

Sázející na 7 budou mít v této partii Sázky, prosím možná štastný den

Jakmile některý ze závodníků překročí rudou čáru, je dosázeno a na sázkaře čeká vyhodnocení celého závodu. Nejdříve musíte vyhodnotit úspěšné sázky. Za ty získáte daný počet zdrojů. Jakmile je tato fáze vyřešena, nastává chvíle platit do společné zásoby. Role platících se zhostí ti, jimž se nepodařilo trefit. Pokud náhodou už nemáte dostatek financí, zaplatíte pouze tolik, kolik aktuálně máte po ruce. Prostor pro dluhy či klesání pod nulu v partii Sázky, prosím! není.

Foto: Ondřej Zeman

Na kostkách stojí velká část hratelnosti Sázky prosím

Sázení samotné je ale v této hře relativně rozsáhlou záležitostí. Sázet můžete na specifickou barvu, nebo na pořadí spojené s tím, že se koník umístí na 1., 2. nebo 3. příčce. Aby toho pak po stránce sázení nebylo málo, jsou tu ještě přítomné vedlejší sázky, které se mohou v každém dostihu měnit a většinou stojí na myšlence toho, že daný kus předběhne jiného koně nebo naopak. Možností je opět dostatek, takže znovuhratelnost není úplně malá. Dost se mi pak líbí myšlenka sázek na mimořádný finiš, které jsou prezentovány kartami disponujícími vždy třemi místy, na něž je možné dát žeton. V úvodním dostihu budete mít po ruce pouze jednu takovou kartu. Jak však bude partie postupovat, jejich počet se navýší. Hráči pak mohou obsadit vždy pouze jedno políčko na kartě.

Foto: Ondřej Zeman

Vedlejší sázky se ve hře Sázky prosím mohou měnit.

Jakmile dojde ke čtvrtému dostihu, nastává konec hry, kdy spočítáte, kdo získal sázením nejvíc. Tento hráč je ve hře Sázky, prosím! vítězem. Komentátoři se mohou během hraní střídat, stejně tak je tu ještě varianta, kdy se sám komentátor účastní hry. Pokud ani jeden z vás tuto roli nechce, nikdo vám nebrání do hraní zapojit aplikaci, která leccos vyřeší za vás. Osobně jsem si ovšem hru užíval více bez ní, protože jsem zkrátka ze staré školy.

Foto: Ondřej Zeman

Sázky prosím mají relativně prostý insert.

Sázky, prosím! není špatnou volbou pro party či skupinové hraní.

Kostky jsou vrženy a dostih skončen, takže nastává čas na zhodnocení hry Sázky, prosím! Za relativně jednoduchou myšlenkou tento kousek skrývá zajímavý formát, v němž je více napětí, než by se mohlo na první pohled zdát. Při každém hodu kostek roste tlak na hrající a jen málokdo reálně ví, jak závod skončí, což je super. Oceňuji taktéž to, že do hraní se může pustit až 9 lidí.

Za poskytnutí kopie hry Sázky, prosím! na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz