Hlavní obsah
Hry

Scythe je impozantní strategie z alternativní první světové, která nezklame

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Armády mechanických kolosů se střetávají na impozantní herní mapě. Jakožto vůdci jednotlivých národů směřujete své voje k vítězství, či fatální porážce. Zcela dominovat světu může pouze jeden.

Článek

Desková hra Scythe vám ukáže alternativní verzi světa po první světové

Hry vám občas dávají možnost psát vlastní historii, avšak jen málo z nich vás vezme do alternativní reality. Desková strategie Scythe v tomto ohledu vyčnívá mezi ostatními jako maják, protože přichází s myšlenkou světa, kde po konci první světové války odstartoval konflikt další. Hráč si má v základní verzi možnost vzít jednu z pěti herních frakcí prezentujících verze východoevropských národů tohoto vesmíru. V nabídce je možné najít Severská království, Krymský chanát, Rusvětský svaz, Saskou říši nebo Polanskou republiku.

Foto: Ondřej Zeman

Scythe na neoprénové mapě vypadá skvěle. Nejedná se však o nejmenší hru.

Každý z národů ve Scythe disponuje vlastními jednotkami, strukturami a také speciální dovedností. Dělníci Severských království jsou kupříkladu schopni cestovat přes řeky, zatímco Saská říše získává za splněné úkoly a vítězství v bitvách větší objem bodů než ostatní. Na frakční kartě setkání lze pak u všech nalézt detailně rozpracované aspekty unikátní pro dané uskupení. Polanské republice kupříkladu nic nebrání hnát její jednotky do jezer, načež z nich vést výpady. Ruskovětský svaz pak může na území zasaženém bojem, kde se nachází jeho dělník užít jednu bojovou kartu navíc.

Foto: Ondřej Zeman

Dělníci mohou představovat ve Scythe vaše živé štíty.

Aby těch jedinečných prvků nebylo málo, každá frakce do pole pošle svého vlastního hrdinu, kterého doprovází jeho milovaný zvířecí společník. Polanská republika vysílá do boje odstřelovačku Annu s jejím věrným medvěděm Wojtkem. Krymský chanát si naopak zvolil Zehru s jejím ptáčkem Karem. Dopad hrdinů na hratelnost je nulový, dobře se na ně však kouká. Jakmile máte vybrané své uskupení a rozestavěné všechny prvky na herním plánu, nic vám nebrání pustit se do hraní na vizuálně velmi pěkně zpracované mapě, kterou jsem si osobně pořídil v neoprenové podobě.

Foto: Ondřej Zeman

Hráč se ve Scythe musí vypořádat s rozličnými událostmi.

Co kolo, to dvě akce

V každém tahu máte ve Scythe možnost vybrat si jednu z akcí prezentovaných na spodní a horní části hráčské desky. Nutno pak říci, že akce bez speciální schopnosti nemůžete používat opakovaně, je tím pádem nutné přemýšlet minimálně pár kol dopředu. Horní akce vám nabídnou možnost pohnout se, zažádat o podporu, obchodovat nebo produkovat suroviny potřebné k dalším akcím. Spodní akce pak obsahují vylepšování, nasazování jednotek do pole, budování nových staveb a verbování čerstvých rekrutů.

Foto: Ondřej Zeman

Hráč se ve Scythe musí vypořádat s rozličnými událostmi.

Když se rozhodnete sáhnout po akci pohybu, můžete si vzít peníz, nebo dvě jednotky přesunout na sousedící území. V případě, že na bodu, kde se nachází žeton setkání dorazíte s hrdinou aktivujete tak událost a jeho pohyb zde končí. V daný moment je před hráče postavena nutnost volby spojená často s vynaložením určitého objemu surovin, za něž vás Scythe odmění popularitou, nebo jinými materiály.

Foto: Ondřej Zeman

Nakonec ve Scythe může dojít i na válku.

Ne vždy si v rámci horních akcí vyberete pohyb. Pokud se chystáte na boj není špatné sáhnout po akci podpora, která je spojená se zvýšením vaší moci, nebo získáním jedné bojové karty. Fandové obchodu pak mohou zaplatit jednu minci a navýšit si popularitu, či obdržet dvě suroviny dle vlastního výběru. Poslední horní aktivitou je produkce, v jejímž rámci zaplatíte potřebný objem materiálů načež obdržíte jeden kus kovu, jídla, ropy, dřeva nebo dalšího dělníka.

Foto: Ondřej Zeman

Scythe stojí na hrdinech a mapou táhnoucích strojích.

Získané suroviny je možné ve Scythe následně použít k výstavbě budov. Každé území pojme pouze jednu strukturu, která vám dodá určitý benefit. Zbrojnice vám například dá více bodů za akci Obchodu, zatímco památník při zahrání akce Podpora nabídne jednu popularitu navíc. Materiály je pak možné použít také k vyslání mechů na bitevní plán. Čím víc impozantních strojů rozmístíte, tím větší škálu dovedností oni i váš hrdina budou mít. Někteří díky tomu dokáží cestovat podzemím, zatímco jiní mohou před bitvou oslabit nepřítele. Každá frakce má jiné možnosti.

Válka ve Scythe není řešením

Když během pohybu dojde na boj. Do toho musíte investovat moc. Kolik jí do bitvy dáte je na vás. Maximální objem je ovšem 7 s tím, že za každou jednotku, která je na políčku můžete přidat ještě bojové karty, jejichž hodnota se pohybuje mezi 2 až 5 body moci. Vítěz získá dva vítězné body, zúčastnění pak přijdou o v základu investovanou moc a také použité bojové karty. Poražení se vrací na základnu. Válka je ve Scythe něčím druhotným, rozhodně nepočítejte s tím, že budete neustále s někým bojovat.

Foto: Ondřej Zeman

Když svůj pohyb skončíte na nepřátelském území nedopadne to dobře.

O tom hra opravdu není. Válčení spojené s přesouváním dělníků ze získaných území navíc má u většiny frakcí negativní vliv na popularitu, protože svět tyhle kroky rozhodně nevnímá pozitivně. Když tedy správně rozmístíte své panáčky, můžete si tak vytvořit zajímavý „obranný“ pás z lidských těl. Během putování po mapě se ve Scythe budete snažit dostat jako první do Továrny. Jedná se totiž o místo plné technologických karet, díky čemuž se vaše jednotky mohou stát pohyblivější než konkurence.

Foto: Ondřej Zeman

Továrna je ve Scythe důležitým bodem, jak ukazují také prezentované karty.

Zabrání této pozice navíc přinese tolik bodů, jako kdybyste měli pod palcem celá tři území. Na tom, kolik máte ve finále území, rozhodně záleží, protože za tuto položku získáváte body. Stejně tak dává smysl se během hraní zaměřit na určité aktivity a následně za ně získat hvězdy, které pak zúročíte při finálním počítání bodů, kdy za ně získáte mince. Orientovat se lze na budování, vylepšování, rozmísťování dělníků, popularitu, nebo moc. Jakmile však obdržíte šest hvězdiček hra končí.

Foto: Ondřej Zeman

Během boje můžete ve Scythe použít pro podpoření vašich sil také bojové karty.

V samotném závěru hry pak řešíte to, kdo měl nejvíce moci, čí území bylo největší, jak jste na tom s financemi, kolik máte surovin nebo komu se povedlo dosáhnout maximálního stavebního bonusu. Možností, jak vyhrát, je tu více, takže se nemusíte bát toho, že ve Scythe vždy vyhraje pouze ten s největším tahem na branku v rámci vojenství. Pro ty z vás, kteří nefandí hraní s hráči je tu pak ještě možnost dát se do boje s automatou. Ta nikoho nešetří, takže na vyšších obtížnostech je to volba pro odvážné.

Foto: Ondřej Zeman

Scythe vás nechá střetnout se i s Automatem.

Scythe je jednou z nejvýraznějších strategií na trhu

Na deskové herní scéně je slušná škála her orientovaná na boj o svět, či některé jeho části. V případě Scythe je nutné říci, že se jedná o jeden z nejvýraznějších titulů zastupujících tento žánr. Bitva o dominanci nad známou mapou tu má překvapivě hutnou atmosféru, která dokáže vtáhnout snad každého fanouška strategických her, jemuž se líbí téma první světové války a alternativních podob historie.

Za předpokladu, že už nějaký ten pátek hledáte titul, s jehož pomoci by vám bylo umožněno vydat se vstříc světu RTS Iron Harvest tak je Scythe jasnou volbou, která vás nesmí minout. Primárně bych jí doporučil zkušenějším hráčům, jimž nabídne nebývale propracovaný zážitek. Jestli mezi tuto skupinu patříte, není třeba s pořízením váhat. Pokud nikoliv, možná by stálo za to sáhnout nejdříve po jednodušším vstupním titulu.

Za poskytnutí kopie hry Scythe děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz