Hlavní obsah
Hry

Série rozšíření pro karetní hru Mozkožrout vám dá nové možnosti jak ji hrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Přišla vám představená karetní hra Mozkožrout příliš jednoduchá, nebo zkrátka toužíte po širší škála karet? Tak to pro vás dnes mám další text, v jehož rámci se podíváme na čtveřici dostupných rozšíření.

Článek

Každé rozšíření pro hru Mozkožrout má potenciál zaujmout

Text zaměřený na karetní hru Mozkožrout vám více povyprávěl o tom, co vlastně od daného kousku můžete očekávat v případě, že se rozhodnete do něj jít. Dnes tu pro vás mám detailní pohled na čtveřici rozšíření, která vám mohou pomoci navýšit si komplexnost celku, nebo když už ne ji, tak rozšířit škálu karet.

V Mozkožrout: Za hranice evoluce vám na dveře zaklepou příšerky s vývojem

Krátký rozbor expanzí započnu prvním rozšířením, které je fakticky možné hrát i samostatně. Nejdříve se podíváme na nálož nových karet. Těch je 44 a jejich spektrum je tvořeno veskrze novými kousky prezentující různé tvory. V nabídce najdete třeba Rybombombardér, který v rámci útoku nemůže být poražen, což je v kombinaci s jedovatou charakteristikou smrtící kombinace. Panda trenér pak dovede posilovat spojenecké jednotky a umožnovat jim útočit 2× za tah.

Foto: Ondřej Zeman

Mozkožrout: Za hranice evoluce

Většina nováčků je navržena zajímavě, za hlavní tahouny této expanze však považuji čtveřici tvorů, jimž je dána možnost projít evolucí. Do rukou se vám v Mozkožrout: Za hranice evoluce může dostat tučňák, pulec, lesní duch a vzdušná elementálka. Před každou z postav stojí celkem dva další vývojové stupínky. K evoluci potřebujete však provést akci na kartě.

Foto: Ondřej Zeman

I nenápadné karty mohou být nebezpečné.

Třeba takový pulec se promění v žábu, jakmile vám vyléčí jeden život. Žabí prorok představující jeho evoluční fázi disponuje totožnou akcí. Zásadně se liší až třetí forma Požírač světů, která neléčí ale během útoku ubírá vašemu protivníkovi životy. Dost brutální mi pak přišla poslední forma tučňáka nesoucí název Ledová pevnost, která při útoku nutí protivníka odložit všechny karty a celý jeho dobírací balíček, což je něco šíleného.

Foto: Ondřej Zeman

Evolvující zvířátka jsou nejzajímavějším prvkem této expanze.

Ve všech ohledech představuje rozšíření Za hranice evoluce podle mého názoru zásadní balík. Osobně bych si však dokázal představit, že by mi nabídl více druhů, které mají možnost evolucí projít. Vlastně bych se vůbec nezlobil, kdyby se jednalo čistě o evoluční obsah. Chápu však do jisté míry skutečnost, že komplet má fungovat jako samostatná verze karetní hry Mozkožrout, tím pádem lze tento faktor do jisté míry omluvit.

Foto: Ondřej Zeman

Někdy mohou akce vyvolat slušnou reakci.

Mozkožrout: Za hranice věčnosti přivádí do herního světa „nemrtvé“

Stejně jako v případě krabičky Za hranice evoluce i v případě Mozkožrout: Za hranice věčnosti funguje celek jako něco, co můžete hrát jak s hlavní krabičkou, tak i bez ní. Zásadní myšlenkou této samostatné expanze je větší výskyt karet spojených nějakým způsobem s odkládacím balíčkem, který ve své podstatě představuje hřbitov zvířátek tohoto vesmíru. Ve hře můžete nalézt celkem 48 karet nestvůr, ve kterém jsou primárně nové kusy.

Foto: Ondřej Zeman

Mozkožrout: Za hranice věčnosti

Samotná nabídka je však tvořena i starými monstry, jimž se podařilo projít nějakou tou formou evoluce. Najít hře Mozkožrout: Za hranice věčnosti můžete třeba požehnanou verzi veverkotygra, která v momentu, kdy je na odkládacím balíčku zabraňuje tvorům se silou sedm a více aby útočili nebo se bránili. Mezi zajímavé nováčky pak považuji kupříkladu zajíce veterána, jehož speciální schopností je, že dokud nemáte na odkládací hromádce žádné karty má celkovou sílu 10, zatímco když někdo padne klesne mu na 6.

Foto: Ondřej Zeman

Mozkožrout: Za hranice věčnosti zlepšuje některý dobře známé kousky.

Opomenout pak nelze ani prvek posilování. Během určitých akcí můžete dané karty posilovat, tak že na ně přikládáte určitý počet karet. Za každý přidaný kousek vzroste síla tvora o jeden bod. Díky tomu lze z na první pohled slabé příšerky vytvořit relativně silné monstrum, které ovšem může na svou „mohutnost“ doplatit, při vyhodnocení některých pasivních schopností nebo akcí.

Foto: Ondřej Zeman

Když odložíte, nepřítel odloží také.

Osobně mi přišla paleta nových postav zajímavá. Expanze Za hranice věčnosti pro karetní hru Mozkožrout se mi jako taková hodně líbí. Především tedy skutečnost, že velmi efektivně pracuje s myšlenkou „padlých“ bojovníků, jimž se po smrti nechce ještě ulehnout k věčnému spánku. Kompletu vlastně nemám příliš co vytknout, protože plní stoprocentně to, co hráči slibuje.

Foto: Ondřej Zeman

V určitých případech mají karty negativní vliv na své spojence.

Balíčky Noví poddaní a Minirozšíření 2022 přináší nové zrůdy

Po dvojici opravdu zásadních expanzí, které značně rozšiřují koncept základní hry, tu mám také část orientovanou na kousky, u nichž hrají prim nové karty. Noví poddaní a Minirozšíření 2022 zkrátka představují rozšíření zaměřená na expanzi škály monster, s nimiž se dá následně operovat na herní ploše. To však neznamená, že si nezaslouží pozornost.

Foto: Ondřej Zeman

Mozkožrout Minirozšíření 2022 + Noví poddaní

Svůj herní balíček můžete expanzí Noví poddaní obohatit o šíleného Šváberserka, který je schopen dosáhnout až síly 11. Podmínkou pro takovýto výkon je ovšem to, že máte pouze jeden život. Sami se můžete stáhnout třeba kartou Hrabě Von Pijavitz, která vám během výpadu uzme život, avšak umožní na oplátku porazit některou nestvůru, což může být výhodný podnik.

Foto: Ondřej Zeman

Posily se vždy hodí.

Minirozšíření 2022 se v rámci kreativního zpracování jednotlivých příšer nedrží vůbec zpátky. Díky tomu vám do hry přidá několik nových kousků mezi nimiž je přítomen třeba Mozkožroutožrout, jenž konkurentovi při použití mozkožrouta ubere jeden život, což může být za určitých podmínek smrtící. Celek představuje se vším co přináší příjemné zpestření.

Foto: Ondřej Zeman

Sebevražedné prase je velmi nebezpečné.

Stojí jednotlivá rozšíření pro Mozkožrout za pozornost?

V základní verzi karetní hry Mozkožrout mám k dnešnímu dni nahráno minimálně stovku partií a musím říct, že už elementární koncept dokáže zatopit. Dá se do něj však rychle dostat. Pokud chcete, aby vaše karetka byla o něco komplexnější rozhodně stojí za to jít do expanzí Za hranice věčnostiZa hranice evoluce. Jedná se totiž o výborné dodatečné balíčky mající vliv na hratelnost jak v rámci nových mechanik, tak i karet.

Pokud jde o Noví poddaní Minirozšíření 2022, tak u nich se vyplatí nákup primárně v okamžiku, kdy vám zkrátka přijde základní balíček nedostatečně pestrý. Vždy u nich ovšem musíte počítat s tím, že si je bez vlastnictví základní verze hry Mozkožrout, nebo některé ze samostatných expanzí nezahrajete. Celkově bych se však nebál říct, že všechna rozšíření mají fanouškům této hry co nabídnout. V rámci těch samostatných vám pak navíc stačí mít pouze jedno z nich, což se také počítá.

Za poskytnutí kopie rozšíření Za hranice věčnosti, Za hranice evoluce, Noví poddaníMinirozšíření 2022, pro hru Mozkožrout na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz