Hlavní obsah
Hry

Slon přes palubu z vašich dětí udělá zlobivé piráty a naučí je (ne)riskovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Zvířecí pirátská posádka to nemá na palubě kapitána Žirafáka jednoduché. To však nebrání roztomilým sloníkům krást mu poklady ve snaze zbohatnout. Kdo to ale přežene, ten si nakonec zmáčí svůj chobot.

Článek

Dětská hra Slon přes palubu otestuje ochotu dětí riskovat

Pirátských her na trhu není úplně málo. Téma je to jednoduché, takže dost láká. Jen málo z nich však volí komplexnější zpracování, nebo opravdu zajímavou vizuální podobu. Slon přes palubu je titulem zaměřeným na malé hráče, pro které může představovat jednu z prvních deskových her, jež se jim dostanou do rukou. Vše tu startuje postavením korábu, který slouží jako hrací deska, na níž jsou umístěna prkna. Zrak vás nešálí. Sloníci tu nečistí palubu, ani neloupí, ale rovnou se vydávají na prkno.

Foto: Ondřej Zeman

Slon přes palubu moc prostoru nezabere.

Každý ze slonů je totiž zlodějem, majícím před sebou cestu po prkně, která minimálně pro jednoho ze zúčastněných dopadne hodně špatně. Tedy ne že by na konci čekal žralok, avšak ani slaná voda není v uších a chobotu ničím příjemným. Kolo tu probíhá tak, že aktivní hráč otáčí herní karty a následně s jejich pomocí zaplňuje molo kartami. Celkem máte možnost před sebe v daný moment položit až šest karet. Po vyložení první už si musíte hlídat, zda na další nebude totožný symbol. Když totiž padne stejný obrázek vaše kolo končí a vy si musíte postoupit o jedno pole kupředu.

Foto: Ondřej Zeman

Slon přes palubu nechá nebohé sloníky chodit po prkně.

Pokud vám ale štěstí bude přát, můžete kartu dát na další část mola, čímž pomaličku začnete otevírat závaží. Čím dále dojdete, tím více závaží si vaši oponenti budou muset dát na své prkno. Dojít je v Slon přes palubu možné až ke čtyřem kouskům pro každého, nebo dokonce k úplnému vítězství (osobně se mi to však nikdy nepovedlo). Jakmile ale během své cesty jednou selžete vše je pryč a vás čeká posun dopředu. Je proto dobré stále přemýšlet nad tím, kdy se vám vyplatí riskovat, a kdy je naopak lepší se zastavit a dát prostor k riskování někomu dalšímu. Škála značek je dostatečně pestrá, takže s trochou štěstí na karty můžete dojít opravdu daleko.

Foto: Ondřej Zeman

Slon přes palubu vám nabídne několik pěkných karet.

Nejednou se vám ale stane, že se přepočítáte a přiblížíte se tak nepříjemné koupeli. Všichni pak tahají z jednoho balíčku, takže nelze nikdy říct, že by si někdo „namíchal “ paklík tak, aby vyhovoval více jeho postavě. Na celku je zřejmé, na jakou cílovou skupinu je zaměřen, takže tu nejsou žádné zásadní komplexní mechanizmy tlačící na malé hráče. Dost je ovšem nutí přemýšlet nad tím, jak moc chtějí riskovat, což je dle mého názoru dobře. Prohrává ten, kdo jako první skončí ve vodě, tímto krokem však hra nekončí, protože Slon přes palubu vám dává možnost hru „dohrát“ tím, že nakonec na korábu zůstane jen jedno zvířátko s dlouhým chobotem. Celá partie ale může skončit prvním ponořeným.

Foto: Ondřej Zeman

Slon přes palubu disponuje slušnou partou.

Velkým benefitem Slon přes palubu je pak zpracování celku. Vejde se vám totiž do přenosné krabice, s níž můžete vyrazit prakticky kamkoliv se vám zamane, takže v momentu, když s dětmi třeba pojedete na výlet vlakem, tak se nemusíte obávat o to, že by na vás dolehla nuda. Osobně se mi možnost přinést si krabici a po chvíli mít připravenou hru k partii osvědčila převážně při hraní na školách, kde jsem nebyl díky přemíře komponentů nějak výrazně limitován. Pro pětileté je pak obrovským lákadlem samotný návrh sloníků, kteří jsou zkrátka natolik roztomilou složkou, že vás jich nejednou bude líto.

Foto: Ondřej Zeman

Slon přes palubu disponuje slušným insertem.

Slon přes palubu je zajímavou volbou pro malé hráče.

Pirátská hra Slon přes palubu představuje nenápadný, leč vizuálně velmi zajímavý kus, který staví hratelnost na tom, že spěch může znamenat váš konec. Riskování vás tu sice může dovést k vítězství, avšak většinou spíše vede k tomu, že se přiblížíte k prohře. Přestože edukace tu není hlavní složkou u všech hranících jsem po několika partiích zaznamenal schopnost, více přemýšlet nad riskem, a především ochotou jej podstupovat. Osobně bych tento kousek tím pádem doporučil, v případě mladších hráčů rozhodně stojí za to.

Za poskytnutí kopie hry Slon přes palubu děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz