Hlavní obsah
Hry

Stranger Things: Obrácený svět je stejně brutální jako seriálová předloha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Will Byers se ztratil a vy máte za úkol ho nalézt. Vydáte se proto do světa rozděleného na dvě poloviny, které jsou plné přirozeného i nadpřirozeného nebezpečí. S úspěchem prakticky nelze počítat.

Článek

Stranger Things je bezpochyby jednou ze značek, které lákají k Netflixu nemalé procento uživatelů. Ve srovnání se Zaklínačem či jinými kousky se jedná o opravdu zásadní počin, který se nyní dočkal deskové adaptace, která je stejně brutální jako seriál. Co vás v Stranger Things: Obrácený svět vše čeká, si můžete přečíst v následujících odstavcích.

Stranger Things: Obrácený svět vás vyšle zachránit Willa

První série seriálu Stranger Things se točí okolo zmizení malého chlapce a objevení tajemné dívky s nadpřirozenými schopnostmi. Desková hra Stranger Things: Obrácený svět v tomto ohledu není až tak jiná než její předloha, také se totiž zabývá tímto tématem, které hráčům prezentuje rovnou na dvou mapách, jimž se můžete ve dvou či čtyřech hráčích vydat vstříc v kůži jedné ze šesti nabízených postav. V nabídce je Mike Wheeler, Dustin Henderson nebo Nancy Wheelová. Pokud chcete dospělejšího hrdinu v nabídce neschází ani Joyce Byersová či Jim Hopper. Zkrátka většina postav, kterým se povedlo vás zaujmout v televizní show.

Foto: Ondřej Zeman

Stranger Things Obrácený svět hrajete na rozsáhlé mapě.

Každá postava v Stranger Things: Obrácený svět podobně jako v jiných obdobně laděných dílech disponuje nějakou tou speciální schopností, jíž se odlišuje od zbytku skupiny. Joyce je kupříkladu efektivnější při záchraně svého synátora Willa, jehož „spasení“ je vaším hlavním úkolem. Jim Hopper naopak dokáže pomáhat okolním postavám od strachu, zatímco Dustin se může pohybovat přes políčka, kde na něj čekají nepřátelé. Spektrum schopností není extrémně rozsáhlé, avšak dá se s jeho pomocí udělat leccos. Hrdiny si fakticky vybíráte primárně podle něj. Každá postava krom své vlastní schopnosti může do akce zapojit také spojence, což jsou v podstatě obyvatelé filmového světa, jimž nebyla dána figurka, avšak přesto své místo v příběhu mají.

Foto: Ondřej Zeman

Stranger Things Obrácený svět proti vám staví děsivé bestie.

Spojence během hraní verbujete a následně používáte jejich schopnosti k tomu, abyste se vám problémy vyhnuly oklikou. Vzhledem k tomu, o jaké postavičky se jedná, ne vždy mají před sebou zrovna pozitivní osud. Někdy doslova „zmizí“ z mapy, jen proto, aby se vám lépe dýchalo. Kuchař – je například velmi užitečný v momentu, kdy se na scéně objeví agenti. To že za odměnu schytá kulku, je už vedlejší. Stejně tak je obětí i kamarádka Nancy Wheelerové stydlivá Barb Hollandová, kterou odstraníte poté co se stanete vyděšeným. Je to relativně brutální způsob hratelnosti, avšak k Stranger Things: Obrácený svět podle mého dost sedí, protože toto univerzum rozhodně není pěkné a často prezentuje velmi ošklivé okamžiky.

Foto: Ondřej Zeman

V Stranger Things Obrácený svět to Will nemá jednoduché.

Škála nepřátel je definována tím, na kterou mapu (scénu) se vypravíte. V rámci té první se můžete těšit na Demogorgona a Hlídky, zatímco v druhé na vás čekají demopsi. Každý protivník má jiný vliv na postavy. Lidské hlídky vás okrádají především o akční karty potřebné k realizaci některých aktivit, zrůdný Demogorgon navyšuje strach, jehož stupnice v podstatě představuje do jisté míry vaše životy. Jakmile se totiž ukazatel dostane na poslední pole postava je vyděšená, cesta pro ní tak končí a s tím také hra samotná. Strach nezvyšují pouze monstra, ale také putování napříč Obráceným světem, což je vždy spodní část mapy, kam by se chtěl vydat jen málokdo. Vám však moc alternativ nezbývá.

Foto: Ondřej Zeman

Stranger Things Obrácený svět vám nabídne hromadu věcí.

Před hráčem jsou v Stranger Things: Obrácený svět vždy čtyři kroky

Boj se zlem tu probíhá vždy v rámci tahů. Každý hráč má před sebou čtyři kroky, které provádí pěkně návazně. Úplně prvním je pohyb stojíc na tom, jak moc pohyblivá je vaše postava a především, kolik má po ruce akčních karet, které jí mohou v tomto ohledu pomoci. Jakmile ale narazí na protivníka má dochozeno a startuje boj. Během něj hráč zahraje akční karty a otočí sloupec žetonů vlastněných monstrem. V případě, že je hodnota nepřítele nižší, než vaše je poražen a přesunut, nebo rovnou vyřazen z mapy.

Foto: Ondřej Zeman

Stranger Things Obrácený svět je plné pomocníků.

Pokud na políčku, kde se nacházíte není nepřítel máte možnost provést akci s ní spojenou. Tu získáte předmět, jinde zase snížíte strach. Volba je na vás. Pracujete tu také s Jedenáctkou, která svými schopnosti redukuje strach postav, oslabuje Demogorgona, či rovnou odstraňuje ze hry Hlídky. Celkem máte v ruce pět karet, v případě, že se vám hodnota sníží v rámci třetího kroku ve vašem tahu si doberete. Finálním krokem je odhalené scén. Jejich počet je definován příběhovým ukazatelem. Přestože základní faktory hratelnosti jsou přístupné, samotná obtížnost je vysoká. Willa se vám totiž v každém ze scénářů reálně podaří zachránit jen málokdy. Strach je zkrátka mocný.

Foto: Ondřej Zeman

Už první fáze Stranger Things Obrácený svět je brutální.

V jednoduchosti je síla Stranger Things: Obrácený svět

Na deskové scéně je řada her, které jsou Stranger Things: Obrácený svět dost podobné. Jen málo z nich je ale tak brutální jako právě tento kousek. Jedná se totiž ve své podstatě o přístupné dílo v rámci pravidel, jenže po stránce obtížnosti vám dá slušně zabrat. Dokončit scénář se mi povedlo opravdu jen párkrát, a to jsem ještě měl štěstí. Náročnost byla překvapením, avšak nevím, zda nepříjemným. Jsem totiž velkým fanouškem výzev. Stranger Things: Obrácený svět je ve své podstatě slušnou adaptací, do níž se rychle dostanete. Měla by po něm ale sáhnout převážně hráčská obec, které není cizí výzva. Kdyby takových adaptací bylo více, nebylo by to vůbec špatné.

Za poskytnutí kopie hry Stranger Things: Obrácený svět děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz