Hlavní obsah
Hry

Strategie Duna: Hra o dobývání a diplomacii vás nechá se poprat o osud Arrakisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Poslední článek o hrách propojených s filmem Duna je tu. Tentokrát se boje máte možnost zúčastnit naplno za jednu ze čtyř frakcí formujících osudy tohoto světa. Čeká na vás sběr, boj i zrada.

Článek

Nad průběhem kola je ve hře Duna: Hra o dobývání a diplomacii vždy třeba řádně přemýšlet

Základním aspektem hry Duna: Hra o dobývání a diplomacii, s nímž je nutné pracovat, je skutečnost, že tu máme čtyři unikátní frakce žádající si odlišnou strategii. Protože pouze využitím potenciálu daného uskupení dokážete vyhrát. Domorodí obyvatelé Arrakisu Fremeni kupříkladu dokáží velmi efektivně pracovat s bouří, a aby toho nebylo málo mohou si osedlat červa a pěkně si s ním přes poušť dojet na jiné území. Impérium pak dostává koření z tržiště, což je pro konkurenty hodně nepříjemné, protože ho fakticky svými nákupy vždy podpoří.

Foto: Ondřej Zeman

Duna Hra o dobývání a diplomacii není úplně malou hrou.

Počet hráčů: 2 – 4

Herní doba: 60 minut

Věk: 12+

V případě, že hrajete pouze ve dvou, tak užíváte schopnosti dvou uskupení stojících na stejné straně barikády, takže Atreidové mají jak dovednosti své, tak i těch, jimiž disponují Fremeni. Jakmile ale máte vybranou frakci, tak se můžete bez většího rozmýšlení vrhnout do boje o Dunu. Ten je tu probíhá během pěti kol, jež jsou tvořená vždy sedmi fázemi, které po sobě jdou pěkně postupně.

Foto: Ondřej Zeman

Některé frakce mají více vůdců než jiné.

První hráč na tahu v úvodní fázi hodí kostkou bouří a následně ji přesune o šest až nula políček v případě, že padne symbol bouře. Pokud je na dané pozici přítomná jednotka nebo koření, vše je zničeno, s výjimkou už výše zmíněných Fremenů. Jakmile máte tuto etapu za sebou, následuje fáze výronu koření. Při ní odhalíte vrchní kartu balíčku s kořením.

Foto: Ondřej Zeman

Koření se vždy objeví někde jinde.

Tak zjistíte, na kterých místech došlo k výronu koření, který zlikviduje svou intenzitou všechny přítomné jednotky. Objevit se na scéně může také karta písečného červa se stejný dopadem jako písečná bouře. Arrakis je v kousku Duna: Hra o dobývání a diplomacii zkrátka neúprosným místem drtícím jednotky jako šváby. Jakmile víte, kolik koření se kde objevilo, je tu hned další zásadní moment, v jehož rámci získáváte karty.

Foto: Ondřej Zeman

Do bitvy se je možné pustit s odlišnou výstrojí.

Hráč si v ní dobere bitevní karty tak, aby měl v ruce maximálně čtyři kousky, načež mu nic nebrání si na tržišti zakoupit karty tržiště. Každá ho stojí dvě koření. Vzít si takto můžete až tři kousky, vždy ale musíte předem oznámit kolik jich vezmete. Koření není pouze cestou ke kartičkám, nýbrž též k získání ztracených mužů. Můžete ho totiž využít k oživení padlých jednotek. V rámci této akce jsou první dva vojáci zdarma, zatímco za další už platíte kořením. Padlé velitele pak oživujete tak, že musíte zaplatit jejich sílu v koření.

Foto: Ondřej Zeman

Síla velitelů je odlišná.

Ať už nově oživené jednotky, nebo některé z nasazených můžete po této fázi přesunout, nebo nasadit do pole. Ze svých rezerv můžete do jedné oblasti nebo pevnosti na planetě umístit síly ze svých rezerv. Každá jednotka vás stojí koření. Poté, co učiníte výsadek, pak můžete pohnout skupinou jednotek z jedné oblasti až o tři herní pole (oblasti). Když některá z jednotek skončí svůj tah na poli, kde už je nepřítel, dojde v dané oblasti k bitvě.

Foto: Ondřej Zeman

Škála karet je tu pestrá.

V této fázi pracuje každý hráč na bitevním poli s počtem dostupných jednotek a také si může zvolit postavu, která povede jednotky do boje. Někteří velitelé přichází klidně s hodnotou šest a více, jiní zase disponují pouze jedničkou. Jejich síla se přičte k jednotkám. To však ještě není vše. Během bitvy můžete použít karty zbraní a obrany nebo také kousky z tržiště. Díky těmto předmětům můžete třeba zabít nepřátelského velitele před startem bitvy, nebo posílit své muže.

Foto: Ondřej Zeman

Zradit vás může kdokoliv.

Ještě před začátkem bitvy samotné pak můžete použít karty zrádců. Když máte v držení kartu zrádce, na které je nepřátelský velitel okamžitě vyhrajete bitvu. Nesmíte ovšem mít zrádce také ve svých řadách, protože pak nastává remíza a smrt pro všechny. Pokud však má bitva vítěze, tak ten přijde pouze o počet jednotek, které nasadil. Získá území a také koření v hodnotě zabitého velitele.

Foto: Ondřej Zeman

Na tržišti lze pořídit leccos.

Poslední akcí k níž tu vždy dojde je sběr koření. Když máte jednotky na místech, kde se nachází koření, tak může každá jednotka vzít dva kusy koření. Pokud máte mezi sebou nešťastníka, jemuž se nepovedlo nabrat ani tři kusy koření, dostane je ze zásoby. Po této fázi se přesouvá žeton prvního hráče k dalšímu účastníkovi hry.

Foto: Ondřej Zeman

Vašeho velitele lze chránit různě.

Od třetího kola máte možnost zvítězit zabráním dostatečného počtu pevností. Alternativou pak je ještě ekonomické vítězství, k němuž dojde po skončení pátého kola. To je spojené s tím, že komu se podařilo získat nejvíce koření ten vyhrává. Průběh hry je plynulý, takže se často ani nenadějete, a je tu páté kolo.

Foto: Ondřej Zeman

Insertu se u Duna Hra o dobývání a diplomacii nedá nic vytknout.

Zrady a strategie hrají v Duna: Hra o dobývání a diplomacii prim

Jeden by si řekl, že sedm fází kola je opravdu hodně. Jak však vidíte, není to až taková hrůza. Opravdu aktivně jste sice interesování ve většině z nich, avšak stále bych řekl, že se jednají o přístupné kroky nesázející ve své podstatě příliš na komplexitu.

Foto: Ondřej Zeman

Duna: Hra o dobývání a diplomacii

V případě, že máte rádi strategii spojenou primárně s přesouváním jednotek, kartami a prací se zrádci, tak bych řeklo, že je Duna: Hra o dobývání a diplomacii volbou ideálně právě pro vás. Je sice o kapku náročnější než Duna: Zrada, ale když se dáte do hraní, máte se nač těšit.

Za poskytnutí kopie hry Duna: Hra o dobývání a diplomacii na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz