Hlavní obsah
Hry

Super Mňau: Superjednoduchá karetní hra plná zábavy a hrdinství pro vaše nejmenší

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Hledá se kočičí superhrdina Super Mňau. Dejte se do pátrání, najděte ho a staňte se jeho společníkem. V hlavní roli máte karty a krabičku, která je sama o sobě součástí této zábavné hry.

Článek

Super Mňau je hra plná karet a hrdinské tématiky

Na karetní hře Super Mňau je specifické už jen to, že v ní nepracujete pouze s kartami. Zásadní je pro vás také krabička jako celek, což není úplně častý jev. Už během přípravy hry ji proto musíte dát před sebe a napojit jednotlivé komponenty. Dokonce i na první pohled nevyužitelný úložný prostor je použit jako popelnice. Ano, tahle hra je zkrátka postavená na maximálním využití všeho, co vám tvůrci poskytnou.

Foto: Ondřej Zeman

Super Mňau využívá maximálně všechny komponenty.

Počet hráčů: 2 - 4

Herní doba: 15 minut

Věk: 6+

Avšak jak je na tom hratelnost? Ta stojí na kartách. Každý hráč má před sebou čtveřici karet, které zamíchá, načež dá dvě z nich před sebe a dvě do svého „dobíracího“ balíčku. Počáteční karty mají hodnotu 1–2, takže se vám může na startu do ruky dostat až hodnota 4, avšak klidně můžete začít s hodnotou 2. Zda se vám v Super Mňau poštěstí, je pouze věcí náhody. Po odkrytí své ruky zjistíte, co si budete moci dovolit. Během svého tahu můžete provést jednu ze čtyř akcí. Tou první je nákup karty. Poté můžete sáhnout na tržišti nebo v bance. Cena jednotlivých karet je uvedena v prostoru, kde jsou umístěny. Nákup konzervy vás například bude stát čtyři penízky, zatímco za plášť dáte pět kočičích penízů. Zajímavé pak je, že i peníze z banky vás stojí peníze.

Foto: Ondřej Zeman

Super Mňau má vyloženě povedený design.

Banka vám nabízí ve hře Super Mňau celkem dvě hodnoty. Sáhnout v ní můžete po penízcích s hodnotou dva či tři. Vyšší ani nižší alternativu vám nenabídne. Pokud máte třeba dvě mince s celkovou hodnotou 4, nic vám nebrání si za ně koupit trojkovou bankovku. Obdrženou kartu pak umístíte vedle sebe do pračky, kam následně míří na konci vašeho tahu také karty z vaší ruky, načež si ze svého dobíracího balíčku vezmete dvě karty a opět si je dáte před sebe. A právě tato skutečnost je důvodem druhé možné akce, jíž není nic menšího než odhození jedné z vašich karet do popelnice. Když se jedná o specifickou kartu, musíte ji dát zpět na její hromádku, své vlastní pak dáváte do krabičky, pokud je to ovšem možné.

Foto: Ondřej Zeman

Některé karty vám nepřátelé v Super Mňau nevezmou.

Třetí možností je v Super Mňau užití karty Chmatáky. Toho si lze koupit za čtyři penízky, což je relativně hodně. Jeho využití je pak takové, že s jeho pomocí při zahrání vezmete kartu z ruky vašeho soka, tedy jednu ze dvou karet. Když mu ji ukradnete, přemístíte si ji do svého odkládacího prostoru. Okradený na místo ukradené dá nový kus ze svého dobíracího balíčku. Zloděj touto cestou může získat peníze i hodnotnější odměny. Dost ale záleží na štěstí, protože když se takto dostane do ruky počáteční karta se symbolem zaškrtlé popelnice, má „padouch“ smůlu.

Foto: Ondřej Zeman

Po této kartě všichni v Super Mňau touží.

Poslední možností pak je vynechání tahu. Když náhodou nemáte ve svém batohu dostatek karet, musíte zamíchat svůj odhazovací balíček a přemístit jeho obsah do „batohu“. Partie pak končí v Super Mňau momentem, kdy se někomu z vás podaří odkrýt kartu kočky a pláště, čímž fakticky objevíte superhrdinu, po němž všichni pátráte. Ve své podstatě se jedná o velmi nenáročný koncept.

Foto: Ondřej Zeman

Super Mňau má pěkný insert

Super Mňau dokáže nenáročně uvést do světa deckbuildingů

Na první pohled vypadá Super Mňau jako roztomilá, avšak relativně primitivní záležitost. Realita je však taková, že se jedná o překvapivě povedený deckbuilding pro malé hráče, kteří se skrze něj mohou krásně naučit, jak optimalizovat svůj nenáročný balíček. Za sebe bych ocenil to, jak je tato záležitost zpracována vizuálně, a také skutečnost, že hratelnost taktéž není vůbec špatná. Krysy však po pár partiích budete nenávidět, což vám zaručuji.

Foto: Ondřej Zeman

Super Mňau

V případě, že hledáte hru pro malé hráče, jimž nedělají problém menší počty, představuje Super Mňau skutečně zajímavou možnost, která sice starší hráče neuchvátí, avšak těm mladším ihned přiroste k srdci díky vizuálu i hratelnosti. Jestli právě takové máte doma, klidně po Super Mňau sáhněte.

Za poskytnutí kopie hry Super Mňau na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz