Hlavní obsah
Hry

Tas svůj meč a neuteč!: Akční zábava pro celou rodinu, při níž budete brečet smíchy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Tvůrci Výbušných koťátek jsou opět tu s novou hrou. Tentokrát si vezmete do ruky meč a pustíte se do šermířských duelů formovaných kartami, při nichž však nestříká krev, nýbrž slzy smíchu.

Článek

Duely dokáží být ve hře Tas svůj meč a neuteč! opravdu brutální

Výbušná koťátka jsou legendou, ale nelze říci, že by studio, které za ní stojí, usnulo na vavřínech. Do světa pouští další tituly, které jsou někdy vydařenější, jindy méně. Aktuálně je k dispozici hra Tas svůj meč a neuteč!, která je velmi kontaktní. Jak totiž napovídá samotný název, pracujete v ní s mečem. Ten ovšem není jediným nástrojem, s kterým je nutné operovat. Jak už to u těchto tvůrců bývá, nechybí ani karty.

Foto: Ondřej Zeman

Vždy na vás čeká nějaká ta výzva.

Počet hráčů: 3 - 6

Herní doba: 15 minut

Věk: 7+

A právě o karty se tu bojuje. Přesněji řečeno, o hromádky karet, které na začátku každého kola vytváří rozhodčí, bez něhož by partie Tas svůj meč a neuteč! nemohla fungovat. Počet hromádek je definován počtem hrajících. Čím více hráčů, tím více karet do hry vstupuje, což vede k navýšení počtu hromádek, po nichž budou všichni zúčastnění toužit. Při detailním pohledu na hromádky zjistíte, že každá obsahuje často karty odlišné barvy. Vaším úkolem je získat celkem tři tria, takže tu máme aplikovanou základní myšlenku, s níž pracuje třeba i výborná hra Trio.

Foto: Ondřej Zeman

Meče jsou v této hře zpracovány velmi pěkně.

Cesta k vítězství je však ve hře Tas svůj meč a neuteč! náročná, protože se vám často stane, že hromádku, po níž toužíte, chce i někdo jiný. Když se to stane, automaticky to znamená, že vás čeká duel. Musíte se utkat s tím, kdo touží po stejném balíčku karet jako vy.

Foto: Ondřej Zeman

Občas není snadné vybrat si balíček.

Před samotným střetem si musíte zkontrolovat, jaké karty balíček obsahuje. Vybraný balíček totiž přenáší všechny prvky, které představuje, do souboje, což může být někdy pořádný masakr. Představte si, že v nabídce je třeba karta vyžadující stání na jedné noze a karta, která si žádá hození mečem určeným pro vašeho protivníka. Když dostanete takovou variaci v Tas svůj meč a neuteč!, můžete se těšit na divokou akci, protože cesta k nástroji, jenž máte použít k „likvidaci“ soka, je delší, než by se mohlo zdát.

Foto: Ondřej Zeman

Vždy na vás čeká nějaká ta výzva.

Poté, co jeden z vás zasáhne protivníka do trupu nebo jsou výrazně porušena pravidla, boj končí a vítěz si vezme všechny karty z hromádky. Jakmile všechny hromádky zmizí, kolo končí a je čas sáhnout po nových kartách a vytvořit čerstvé hromádky. Vítězem je ten, kdo nejdříve získá tři sady. Za určitých okolností může partie trvat okolo čtvrthodiny. Z mé zkušenosti však musím říct, že vzhledem k vysoké míře zábavnosti jsem u Tas svůj meč a neuteč! strávil mnohonásobně více času, protože bylo neskutečně náročné se od této hry odtrhnout. Trochu se ale obávám životnosti mečů, protože děti ve věkové skupině 7+ s nimi dokáží slušně udeřit.

Foto: Ondřej Zeman

Tas svůj meč a neuteč! má nenáročné uložiště

Tas svůj meč a neuteč! patří mezi lahůdky, které budou vaše děti milovat

Od této hry jsem mnoho nečekal. Jakmile jsem se ale pustil s dalšími duelanty do hraní, ukázal mi tento kousek, že patří mezi ty, které stojí za pozornost díky svému zpracování. Hlavním tahounem jsou překvapivě meče. Ihned zaujmou svým designem, působí roztomile, ale rány s nimi dokáží slušně bolet. Aktivity na kartách s nimi spojené pak testují schopnosti hráčů, pro něž je každý duel zkouškou mrštnosti a vynalézavosti.

Foto: Ondřej Zeman

Tas svůj meč a neuteč!

Tas svůj meč a neuteč! je podle mého názoru nenáročnou peckou, u níž dokážete strávit hodiny, přestože její základní herní doba je 15 minut. Osobně jsem u první partie strávil okolo hodiny a další nebyly výrazně kratší. Je to dobře? Samozřejmě! Hlavní je totiž, když váš titul baví, a v tomto případě se nedá říct, že by nudil. Právě naopak. Mé děti k němu mají velmi pozitivní vztah, a ještě v momentě, kdy píši tyto řádky, tu běhají a šermují se ve jménu své cti a zábavy.

Za poskytnutí kopie hry Tas svůj meč a neuteč! na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz