Hlavní obsah
Hry

Úštěkaná ulice: Plánujete, venčíte, vítězíte ve hře plné roztomilých pejsků a psích hovínek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

V deskovce Úštěkaná ulice se ujmete role pejskařů, kteří venčí své čtyřnohé mazlíčky po ulicích New Yorku. Každý pes má jiné potřeby, a proto musíte pečlivě plánovat trasy i plnit různé úkoly.

Článek

V deskovce Úštěkaná ulice budete venčit pejsky ve velkém

New York je impozantní metropolí, ve které žijí zástupy lidí, v jejichž domovech je často možné nalézt nějakého toho domácího mazlíčka. Paletě zvířátek často dominují pejsci, kteří jsou i hlavním tématem hry Úštěkaná ulice. V té se stanete lidmi, jejichž úkolem je chlupaté miláčky venčit ulicemi známého velkoměsta. Na první pohled snadný úkol, jenže reálně v něm na výbornou dokáží uspět pouze ti nejlepší plánovači, kteří zvládnou ulicemi protáhnout co největší počet psíků.

Foto: Ondřej Zeman

Pejsci jsou neustále v pohybu. Mapa hry Uštěkaná ulice je naštěstí dostatečně velká.

Počet hráčů: 1– 4

Herní doba: 15 minut za každého hráče

Věk: 10+

Svou cestu v této hře startujete vždy ve čtvrti, která patří pejskovi, jehož si zpočátku vyberete jako svůj cíl. Zvolit si můžete ze dvou kousků, takže alternativ je dost. Stejně tak si hned v úvodu volíte jeden ze dvou osobních cílů. Ty mohou být laděny různě. Někdy při partii hry Úštěkaná ulice dostanete více bodů za venčení pejsků, kteří rádi chodí sami, jindy zase za procházku s psy různých velikostí, nebo pomalým trhačem, jenž se čtvrtí vyloženě šine. Zvolený psík však za každou cenu určuje, kde začnete. A nejen to.

Foto: Ondřej Zeman

Uštěkaná ulice před vás postaví hromadu situací.

Kartička pejska je vždy ukázkou řady aspektů, s nimiž je nutné pracovat. Řešíte jeho velikost, pohyblivost, oblíbené aktivity, snášenlivost s ostatními plemeny a také to, kolik dostanete za to, že s ním vůbec půjdete na procházku. Každý pes je v tomto ohledu specifický, takže je nad kartami během partie hry Úštěkaná ulice nutné řádně dumat. Jezevčík Čenda je kupříkladu kamarádský pejsek, nemající problém s dalšími plemeny ani skupinami, čímž se liší od Shih-tzu Emana. Ten totiž nejenže nerad chodí s ostatními psy, ale navíc nemá rád většinu velikostí, což je problém, který řešíte za pomoci pamlsků. Občas je to dost náročné, pokud ovšem necílíte právě na pejsky samotáře – to pak máte po problému.

Foto: Ondřej Zeman

Určité kusy jsou v této hře vyloženě problematické.

Hra je rozložena do tahů. Na začátku každého kola vás však Úštěkaná ulice nechá hodit kostkou. Ta následně definuje, co bude váš svěřený pejsek dělat. Kostky jsou dvě, přičemž volba, s kterou budete pracovat, závisí na tom, zda jste ve městě, nebo naopak právě procházíte parkem. Když vám bude štěstí přát, dostanete k dispozici pohyb navíc, nebo hovínko, které značí, že je pejsek hotov s prací na jednom z osobních úkolů. Holoubci či veverky na kostce pak definují směr, protože za nimi váš svěřenec zkrátka zamíří. Jakmile je kostka vyhodnocena, můžete se pustit do procházky.

Foto: Ondřej Zeman

Každý má svůj cíl.

Jak daleko se pohnete, určuje vedle kostky primárně nejpomalejší člen vaší smečky. Jestliže náhodou žádného pejska nemáte, můžete se pohnout o čtyři pole, nebo se svést metrem „kam se vám zlíbí“. Svůj pohyb musíte vždy zakončit na prázdném poli, načež můžete provést některou z akcí. Jednou z nejzákladnějších je vyzvednutí psa ve vaší stávající čtvrti. Maximálně si takto můžete vzít na svůj venčící průkaz tři psy, avšak po určitou dobu můžete vést pouze dva. Případné nesnáze můžete ovlivnit za pomoci pamlsků, které řeší ve hře Úštěkaná ulice kdejaký problém.

Foto: Ondřej Zeman

Někteří pejsci jsou ve hře Uštěkaná ulice relativně nenároční

Druhou akcí je pak akce samotných čtvrtí. V nich lze pořizovat fotky, nakupovat pamlsky, kávu nebo realizovat oblíbené aktivity pejsků. Za pomoci kávy můžete provést další akce, zatímco aktivitami uděláte radost svým pejskům. Poslední akcí je vrácení psa. Toho musíte vrátit do určitého momentu; když se vám to podaří, získáte peníze i bonusy. Pokud ne, přijdete o spropitné a nedostanete hodnocení. Je tedy nutné si cestu pořádně promyslet. Čím lepší hodnocení získáte, tím více speciálních schopností si můžete osvojit. Během venčení můžete zažít různé události, protože New York je ve hře Úštěkaná ulice městem, kde to žije.

Foto: Ondřej Zeman

Občas je náročné pejsky zkombinovat.

Jakmile odehrajete svůj tah, je na řadě konkurence, která také prožívá své venčení. Hra končí západem slunce, po kterém následuje bodování. Za každého vráceného psa získáte peníze, stejně tak za splněné osobní cíle. Pokud jste úspěšní, dostanete finance i za hvězdy a žetony hvězdiček, položených na kavárnách prezentovaných na herním plánu. Partii v Úštěkané ulici vyhrává hráč s největším počtem penízků.

Foto: Ondřej Zeman

Uštěkaná ulice nabízí slušný objem komponentů, insert tu ovšem nenajdete.

Úštěkaná ulice je přístupná pecka, která si na stole pejskaře najde své místo

Když jsem poprvé slyšel o hře Úštěkaná ulice, moc jsem od ní nečekal. Témata s pejsky nejsou úplně častá, a navíc se ne vždy vydaří. Tentokrát se ale tvůrcům podařilo udeřit hřebíček na hlavičku, díky čemuž tu máme perfektní záležitost, v níž vodíte pejsky po ulicích a snažíte se co nejefektivněji pracovat s jejich potřebami a přáními, která jsou různorodá. Samotný vývoj partie je dynamický, jelikož ve hře neschází kostka, která určuje, kdy z pejska padne hovínko a kdy se naopak rozběhne za něčím zajímavým.

Foto: Ondřej Zeman

Uštěkaná ulice krabice

Úštěkaná ulice patří mezi relativně přístupné deskovky. Během minulých dní jsem ji měl možnost otestovat i s mladšími hráči a vždy si našla své fanoušky. Komu bych ji doporučil? Sedne primárně fandům pejsků a zvířátek obecně, kteří chtějí plánovat své trasy s čtyřnohými mazlíčky. Za mě, jakožto majitele dvou jezevčíků, mají autoři této hry palec nahoru.

Za poskytnutí recenzentské kopie hry Úštěkaná ulice na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Asmodee Czech Republic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz