Hlavní obsah
Hry

V karetní hře Evoluce: Nový svět zvítězí v boji o přežití jen ti nejschopnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Vytvořte si své vlastní zvíře. Dejte mu základní schopnosti, prostředí v němž vyniká a následně sledujte, jak se dokáže vypořádat s býložravou konkurencí, smrtícími predátory i nesmlouvavou přírodou.

Článek

Na počátku máte ve hře Evoluce: Nový svět pouze pár karet

Evoluce: Nový svět je hrou, ve které hrají prim karty. S jejich pomocí totiž vytváříte své tvory. Základní myšlenka tohoto díla totiž vychází z toho, že přidáváte svým tvorům takové schopnosti, aby jejich šance na přežití byla co nejvyšší a je nutno říci, že občas touto cestou vytvoříte opravdu zajímavé potvůrky představujících neskutečnou kombinaci živočišných rysů.

Z balíčku je vám dáno celkem šest karet s nimiž můžete pracovat. S pomoci jedné vytvoříte svého tvora, načež na něj v následujících kolech spojených s touto fází roubujete rysy tak, že němu přikládáte karty popisující určitou schopnost.

Foto: Ondřej Zeman

Evoluce: Nový svět nepatří mezi prostorově náročné deskovky.

Počet hráčů: 2–4

Herní doba: 30 - 60 minut

Věk: 11+

Paleta schopností je v karetní hře Evoluce: Nový svět opravdu rozsáhlá. Všechny navíc mají na každé polovině karty určitý rys, který je může dlouhodobě definovat. V nabídce je tu celkem třiadvacet rozsáhlých rysů, spojených s komplexním popisem a také šestice stručných rysů, u nichž zkrátka stačí většinou jediné slovo k popsání benefitu, který přináší.

Když vaše zvíře kupříkladu dostane prvek noční, plavající, nebo robustní, otevírají se mu nové možnosti v rámci toho, kam všude s ním lze vyrazit za potravou. Stejně tak to redukuje šanci některých dravců na to, že ho budou moci napadnout, protože třeba nejsou adaptovaní na tmu, neumí plavat, nebo zkrátka nejsou dostatečně velcí.

Foto: Ondřej Zeman

Evoluce: Nový svět dává zvířatům možnost vyrazit do různých prostředí.

Tyto nedostatky jim však dlouhodobě nebrání se přizpůsobit, jelikož tahle hra je zkrátka o evoluci. Ze svého dravce díky tomu můžete za pomoci jedné karty udělat lovce nemajícího problém vyrazit do noci. Stejně tak je možné navýšit jeho váhovou kategorii, čímž se z něj stane nebezpečný prvek pro sebevětšího býložravce.

Všechny karty lze zahrát pouze jednou, takže z jednoho zvířete navršením určitých karet super predátora neuděláte. Vždy ale musíte počítat s tím, že některé karty vás na jedné straně posílí, zatímco na straně druhé vám při hraní hry Evoluce: Nový svět dokáží také uškodit.

Foto: Ondřej Zeman

Evoluce: Nový svět vám ukáže, že zlodějům se nedaří vůbec špatně.

Smrt tu není nikdy daleko

Masivní masožravec kupříkladu konzumuje větší objemy jídla, takže je pro něj velmi těžké se uživit. Jakožto hráč tu nepracujete pouze s vylepšováním vlastního tvora, ale také s kartami, které vyloženě škodí nepříteli. Tedy přesněji řečeno navyšují spotřebu jeho zvířete, čímž z něj prakticky dělají kus, který není schopen ve větší konkurenci přežít. Když se totiž jedná o velkého masožravce, který má navíc parazity, stagnuje a nějakou tu nepříznivou mutaci musíte mu v rámci kola dát sedm kusů potravy, což je dlouhodobě neudržitelné.

Stejně jako v první fázi i ta, kdy se věnujete konzumaci jídla je založená na tom, že si berete dostupné zdroje z jednotlivých biomů, lovíte jiné druhy nebo se ukrýváte za pomoci žetonu skrytí. Ted představuje ve hře Evoluce: Nový svět ideální volbu pro tvory ohrožované predátory.

Foto: Ondřej Zeman

Negativními schopnostmi můžete v Evoluce: Nový svět postihnout své nepřátele.

Ve hře Evoluce: Nový svět vedle žetonů potravin neschází ani kostka. Ta je prvkem, se kterým pracujete v momentu, když má vaše zvíře kupříkladu rys běhavý, nebo disponuje rohy. Za takových okolností se vlastník bránícího se zvířete chopí kostek a hodí si. V případě, že má štěstí, predátorovi uteče, popřípadě ho dokonce zabije za pomoci rohů. Skrze některé rysy pak můžete vyrušit jeden z obranných prvků vaší kořisti.

Foto: Ondřej Zeman

Některá zvířata se mohou v Evoluce: Nový svět před predátory schovat.

Osobně považuji koncept, s nímž tvůrci pracují za geniální. Své tvory tu vytváříte během šesti kol, na jejichž konci většinou umírají tvorové s prázdným žaludkem, načež v úplném finále započítáváte do svého hodnocení nejen přeživší, ale také jednotlivé prvky, které se vám povedlo na určitého tvora nalepit. Čím více, tím lépe. Nejvíce máte samozřejmě za velké masožravce s hromadou negativních vlastností, jenže šance, že přežijí až do konce, je minimální.

Foto: Ondřej Zeman

Nabídka schopností je v Evoluce: Nový svět opravdu rozsáhlá.

Evoluce: Nový svět je nenápadná pecka ukazující potenciál evoluce

Krabice Evoluce: Nový svět vás asi na první pohled nezaujme. Ještěrka je sice pěkná avšak, co si budeme povídat, úplně evolučním dojmem nepůsobí. Uvnitř na vás ale čeká vizuálně mistrně zpracovaná karetní hra, která vás nechá velmi zábavnou cestou vytvářet vaše vlastní tvory jejichž cílem je přežít ideálně až do samého konce. Většinou se jim to nepovede, zkusit stvořit ale takovou formu života přeci jen zkusit musíte.

Foto: Ondřej Zeman

Evoluce: Nový svět disponuje slušným insertem myslícím i na obaly karet.

Za sebe musím říct, že se jedná o pecku, která mi k srdci přirostla už při první partii. Důvod? Nevyhrál jsem. To byl jedním z aspektů, jenž mi na tomto kusu učaroval, protože stačilo pár evolučních přešlapů a můj dominantní šampion to měl spočítané. Pokud jste fanoušky her, ve kterých svým protivníkům dokážete skrze karty slušně zatopit, Evoluce: Nový svět představuje ideální volbu právě pro vás.

Za poskytnutí kopie hry Evoluce: Nový svět děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz