Hlavní obsah
Hry

Velkovšechno: Tvořte majestátní světy za pomoci krásných karet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Úspěšná budovatelská karetní hra Velkoměsto se slušně rozrostla. Dnes tu proto mám text, ve kterém se podíváme na trojici kousků, které umožňují dodat legendě čerstvou krev.

Článek

Velkostatek vás nechá těžit maximálně z potenciálu zvířátek

Kde jinde začít naši exkurzi po světě Velkoměsta než na Velkostatku. Tato samostatně hratelná záležitost bere hráče vstříc zemědělskému prostoru, který mají možnost aktivně budovat skrze karty. Na začátku každé partie nejdříve určíte trojici bodovacích podmínek, načež dáte prvnímu hráči trojici karet, zatímco ostatní dostanou pouze jednu kartu.

Foto: Ondřej Zeman

Velkostatek

Počet hráčů: 1– 4

Herní doba: 15 - 20 minut

Věk: 8+

Jakmile mají všichni daný počet karet, už vám nic nebrání umístit do pole dobírací balíček a startovní kartu, která ukazuje prostor, na nějž budete dále napojovat další karty. Aktivní hráči si vždy vyberou v rámci svého paklíku jednu ze svých karet, načež ji umístí. Kartu je možné ve Velkostatku přiložit k již stávající, překrýt jeden z dílků, nebo rovnou zakrýt celou její polovinu. Nelze ovšem stavět jen tak do prostoru. Napojení na další kusy je nezbytným prvkem, bez něhož kartu neumístíte. Další faktor, jenž je nutné ctít, je ten, že karty je možné umísťovat pouze horizontálně, což pro někoho může být limitující, avšak pravidla jsou zkrátka pravidla.

Foto: Ondřej Zeman

Velkostatek testuje vaše farmářské schopnosti.

Jakmile kartu umístíte, už vám nic nebrání v tom vzít si jednu novou a poslat dva z vámi vybraných kousků k dalšímu hráči. Vždy se vám tak do rukou může dostat jiná sestava karet než v předchozím tahu, takže je třeba dopředu trošku přemýšlet nad tím, zda si jednu ze tří lákavých karet nevzít dříve, než to udělá někdo jiný. Velkostatek stojí na nutnosti volby, obdobně jako třeba Králíkovství, jen ji tu činíte daleko v menším rozměru. Během hraní nelze o tom, jaké máte v ruce kusy, diskutovat. Když jednou svou kartu odhalíte, musíte ji umístit. Nikdo vám však nebrání v tom zeptat se ostatních na to, kam by asi padla nejlépe.

Foto: Ondřej Zeman

Čím více výběhů občas postavíte, tím více vás hra odmění.

Jakmile dojde k umístění všech 15 karet, statek je vybudován a nastává čas bodování spojené s vyhodnocením bodovacích podmínek, které vám mohou bodíky přinést nebo naopak vás o ně obrat. Když pak součet vašich bodů představuje větší číslo, než nabízí součet bodovacích karet, vítězství je vaše. Nikdo vám pak nebrání dát se do hraní zcela osamocen. Optimalizovat je pak možné i náročnost zahrnutím platby za krmivo nebo přidáním specifických hratelnost formujících kousků.

Velkopark dává hráči možnost budovat nádherné lány

Velkopark v základu hrajete takřka totožně jako Velkostatek, avšak jsou tu samozřejmě odlišnosti spojené se skutečností, že tentokrát nebudujete statek, nýbrž park. V praxi to znamená, že tu najdete tábořiště a silnice s řekami, na něž jsou často navázány různé bodovací podmínky. Nechybí zde ani odlišné úkoly.

Foto: Ondřej Zeman

Velkopark

Osobně jsem byl ale nejvíce nadšen z nových karet, a především Lochnesské příšery, kterou je možné zakomponovat do partie, a tak získat potenciální hrozbu, jíž lze zažehnat pouze splněním určitých podmínek. Pokud bych si pak měl vybrat, zda sáhnout po Velkoparku, či Velkostatku, asi bych spíše volil druhou z možností, protože je mi tematicky bližší, a především ji vnímám jako něco většího.

Foto: Ondřej Zeman

Velkopark vás nechá budovat krásné parky.

Velkovšechno vám umožňuje kombinovat různé variace do perfektně fungujících celků

Tak to máme Velkopark a Velkostatek. Co když ale chcete hrát obě hry? Tak pro takový případ je tu Velkovšechno, které vám dá příležitost vytvořit Statkopark, v jehož rámci dochází k prolnutí obou her a také tohoto balíku, jež vám společně nabízejí dobírací balíčky z obou přítomných her. A není vše. V případě, že máte Velkoměsto, nic vám nebrání spojit ho s některou ze dvou krabiček. Tři paklíky využíváte v momentě, kdy stvoříte Velkovšechno, což je ultimátní sloučení všech tří her.

Foto: Ondřej Zeman

Do hraní lze zakomponovat i menší rozšíření

Osobně jsem sice neměl možnost využít plný potenciál Velkovšechno, avšak myslím si, že po propojení s Velkoměstem dokáže celek slušně nabobtnat. Pokud tedy hledáte záležitost do kapsy, kterou lze vytáhnout takřka kdekoliv a ihned se pustit do hraní, asi bych se této záležitosti vůbec nebál, protože jsem se při hraní všech variací spojených s Velkostatkem i Velkoparkem opravdu bavil.

Za poskytnutí kopie hry Velkostatek, Velkopark a Velkovšechno na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz