Hlavní obsah
Hry

Výborná fantasy Příval temnoty 2: Plameny pekelné vás po vzoru Diabla vezme do Pekla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Peklo se probouzí a s ním všichni jeho služebníci. Jediný, kdo dokáže zlo zastavit, je vámi vyvolená parta hrdinů, s níž budete za pomoci čepelí, magie a šípů čelit pekelným hordám i smrtícím bossům.

Článek

V kooperaci Příval temnoty 2: Plameny pekelné si máte možnost vybrat svou sestavu

Her na hrdiny je na deskové scéně opravdu hodně. Některé jsou skutečně komplexní, zatímco jiné patří mezi přístupnou zábavu. Příval temnoty 2: Plameny pekelné patří do kategorie těch, do nichž není až tak náročné naskočit, za což vděčí mimo jiné také příběhu.

Počet hráčů: 1–6

Herní doba: 120 minut

Věk: 14+

Ten vás vezme do mnohovesmíru, ve kterém světu známém jako Domovská říše hrozí velké nebezpečí, a tak se hrdinové patřící ke Společenství Světlonošů pouští do boje proti neustále se valícím hordám monster ve snaze se dostat do Pekel, kde se má dle některých indicií nacházet zdroj všeho zla. Postavena je před vás v deskové hře Příval temnoty 2: Plameny pekelné řada různě nastavených scénářů, v nichž vždy čelíte trochu jiné hrozbě a že jich není v této hře málo. Vlastně je tu celá hromada nádherně zpracovaných figurek, které se dají nasadit do pole, aby se vám postavily.

Foto: Ondřej Zeman

Nabídka postav je v Příval temnoty 2 Plameny pekelné dostatečně široká.

Ještě před tím, než si vyberete některý ze scénářů, je nutné si v adventuře Příval temnoty 2: Plameny pekelné zvolit s kým se vlastně zlu postavíte. V nabídce naleznete lučištníka, čaroděje, šamana, zloděje, paladina a berserka. Doslova každý ze šampionů přichází do hry s vlastními složitými mechanikami, čímž se hra odlišuje od dosti podobné série Zombicide. A minimálně za sebe to vnímám jako velké plus, protože všichni jsou díky tomu unikátem.

Foto: Ondřej Zeman

Mága budou následující chvíle dost bolet.

Třeba takový berserk čerpá během boje ze své zuřivosti, kterou získává primárně tak, že ztrácí v boji životy. Bodíky zuřivosti lze poté investovat do některého ze tří bojových stylů. Do přesouvání mezi nimi investujete bodíky, samotná aktivace jednotlivých schopností pak stojí zuřivost. Druhou postavou, na níž se zde podíváme je čaroděj. Ten má možnost sesílat kouzla za pomoci magického amuletu rozděleného do čtyř částí, na něž přikládáte karty dovedností prezentující kouzla.

Foto: Ondřej Zeman

Příšer se na vás valí hromady.

Sesílat můžete pouze kouzla, na které se zaměřuje šipka, načež jí posunete po směru hodinových ručiček. Při utracení dodatečné many je možné pootočit ukazatel na další pole, jejichž počet je definován obětované maně. Dost mě v nabídce zaujal také střelec, či paladin. Zkrátka jak už bylo řečeno výše, zpracování postav je rozhodně jedním z faktorů, které lze považovat za velké plus hry Příval temnoty 2: Plameny pekelné. V momentu, kdy máte vybranou partu nachystáte herní plochu na boj a pak hurá do akce.

Foto: Ondřej Zeman

Někteří hrdinové dokáží příval zastavit.

Každé kolo je tu tvořeno celkem čtyřmi fázemi, které musí vždy proběhnout. Jak už to tak v tomto žánru bývá, tou úplně první je fáze Hrdinů. Ti se do kobky vydávají se základní výstrojí, v rámci akcí pak mají však příležitost aktivovat se třikrát, s tím, že určitý krok lze realizovat více než jednou. Základní alternativou je pohyb, který používáte při přesunu po volných polích mapy a také k otevírání dveří.

Foto: Ondřej Zeman

Nikdy nevíte, co vás za dveřmi čeká.

Jakmile některé z vrátek rozrazíte vždy si berete kartu dveří a vyhodnocujete jí. Variant toho, co může nastat, je hodně. V prostoru se může nacházet past, kaplička, učebna nebo některá z řady dalších událostí s odlišným výsledným efektem. Po vyhodnocení karty musíte vyhodnotit také žeton/y příchodu skupiny spojené s kartami skupiny jejichž výběr je formován úrovní hrdinů. Na slabší hrdiny čekají méně náročná monstra, zatímco zkušení šampioni se musí postavit skutečným výzvám.

Foto: Ondřej Zeman

Výstroj se vám do rukou dostává v různé kvalitě.

Skupina nepřátel je vždy tvořena velitelem a posluhovači, jejichž počet je dán počtem hrajících. Nepřátelé útočí jako celek a aby toho nebylo málo užívají v boji náhodně vybraný kus vybavení určený pro skupiny. Objevit se takto na scéně mohou kostlivci, padlí andělé, nemrtvá monstra obalená masem, ohnivci a také démoni. Člověk si při rozboru škály nepřátel ihned vzpomene na Diablo II, které na tom bylo v rámci spektra protivníků dosti podobně.

Foto: Ondřej Zeman

Hází se tu hromadou kostek.

Vynesení karty může přidat skupinu, nebo už přítomné partě monster dodá dvě akce, takže se má možnost pohnout, popřípadě zaútočit v případě, že je v dosahu hrdina. Jakmile je ve hře Příval temnoty 2: Plameny pekelné vyhodnocen žeton příchodu j tu ještě žeton kořisti, kterým přinesete do místnosti náhodně vybraný poklad, který je možné aktivovat, čímž získáte to co se skrývá uvnitř. Pokud takto získáte výstroj, ihned se jí můžete vybavit. Dané předměty ukládáte do specifických slotů ve vašem inventáři. Výbavu je možné měnit s okolo stojícími hrdiny.

Foto: Ondřej Zeman

Navléct si je na sebe možné různé sety.

V případě, že nejste v dosahu nepřátel je zde také akce oddechu, skrze níž si můžete doplnit dva životy, dvě jednotky many, nebo jeden bodík od každého. Každý z hrdinů pak má v Příval temnoty 2: Plameny pekelné možnost používat akce spojené se svou postavou, či jednotlivými kusy výstroje. Někdy se jedná o jednorázovou záležitost, jindy můžete akci opakovat. Finální možností, kterou lze realizovat je útok, jemuž se budete věnovat opravdu často a pečlivě.

Foto: Ondřej Zeman

Na vašich cestách na vás čeká hromada nepřátel.

Své protivníky můžete proklát šípy, magií, nebo rozsekat na kusy. Každý ze zmíněných útoků má určitá pravidla, vždy však na soky musíte vidět. Kolika kostkami při útoku házíte formuje vaše výbava a schopnost hrdiny. Nepřítel pak také hází určitým objemem kostek pro něj specifických. Do jeho hodu se započítávají dovednosti a také přisluhovači, jimiž je doprovázen. Jak jednotlivé kostky vyhodnotíte je na vás. Dokonce je možné z určitých efektů po hodu těžit. Kupříkladu zranění můžete za berserka ihned zužitkovat ve svůj prospěch. Vámi vytvořené poškození se rozprostře mezi všechny napadené členy skupiny. Posledním cílem vašeho hněvu je pak samotný velitel.

Foto: Ondřej Zeman

Síla netvorů se v Příval temnoty 2 Plameny pekelné zvyšuje spolu s tou vaší.

Za obyčejná monstra získáváte po jedné zkušenosti. Velitel vás pak za popravu odmění dvěma bodíky. Nejvíce bodů obdržíte v Příval temnoty 2: Plameny pekelné za porážku potulných nestvůr, s nimiž je boj většinou o poznání větší výzvou než střet s tradičními protivníky. Na scéně se však většinou objevují především tak, že přichází s tím, jak postupuje scénář či temnota (fáze temnoty), takže otálení není ideální taktikou.

Foto: Ondřej Zeman

Setkání s potulnými monstry může být smrtící.

Bodíky získané za eliminaci nepřátel rozdělujete ve třetí fázi hry, kdy je musíte rozložit do posledního. Během získávání nových úrovní se vám navyšují statistiky a také můžete počítat s přidáním nových schopností pevně spojených s tím, jaký hrdina postoupil. Hřebem večera jsou pak elitní protivníci. Ti jsou v základní hře dva. V hlubinách na vás čeká padlý archanděl Michael, nebo děsivě vypadající Ženec. Oba disponují svou unikátní deskou prezentující schopnosti, které aktivujete hodem kostek. Sok se aktivuje při tahu každého hrdiny, avšak provede pouze jednu akci.

Foto: Ondřej Zeman

Bossové představují v Příval temnoty 2 Plameny pekelné slušnou výzvu.

Jakmile je boss poražen, nebo splníte jinou z podmínek scénáře je výprava u konce a nic vám nebrání pustit se do některé z dalších prezentovaných, nebo vytvořené své vlastní. Celkově mi znovuhratelnost hry Příval temnoty 2: Plameny pekelné přijde hodně vysoká. A to mluvíme pouze o základu. Pak je tu ještě rozšíření Příval temnoty: Zkáza nebes, na něž se v rámci této recenze také podíváme.

Foto: Ondřej Zeman

Krabice Příval temnoty 2 Plameny pekelné ve svých útrobách skrývá celé Peklo.

Příval temnoty 2: Zkáza nebes vás postaví proti neposkvrněným andělům

Příval temnoty 2: Zkáza nebes je opravdu zásadním rozšířením pro stejnojmennou akci. Do hry totiž přináší hromadu nových scénářů, které utvářejí impozantní kampaně formovatelné skrze vaše rozhodnutí během jejichž průběhu. Jednou ze základních novinek je pak město, do něhož se můžete s hrdiny vydávat.

Foto: Ondřej Zeman

Příval temnoty 2: Zkáza nebes

Stejně jako v Diablu při návštěvě mohou navštívit kováře, dílnu, bylinkáře, krčmu, kde si ukládáte předměty nebo hernu, která je místem v němž můžete s žetony kořisti a vybavením zkusit štěstí a vyměnit jej za něco z pytlíku s poklady. Pokud jde o vybavení to bylo expandováno o nové kousky včetně legendární výstroje, která představuje takřka to nejlepší, co se vám může do rukou dostat.

Foto: Ondřej Zeman

Po každé misi zamíříte do města.

Speciální karty jsou vám pak dány i v rámci jednotlivých kampaní, které Příval temnoty 2: Zkáza nebes přináší. Dostat se takto dá ke specifické výstroji, společníkům pomáhajícím vám v boji, zvláštním dovednostem, žetonům použití užitelné k aktivování některých karet nebo také kartičky města, kterými získáte své metropoli nové schopnosti.

Foto: Ondřej Zeman

Andělé si dost vyskakují.

Samotná tažení pak mají deset kroků, jimiž je třeba je optimalizovat. Hodně se mi na nich líbí myšlenka toho, že během nich lze dělat dodatečné úkoly, nebo si vybírat, na jakou misi se vypravíte poté co uspějete v té aktuální. Dost drsní jsou pak poblouznění andělé a dvojice nových nebeských nováčků a především boss, jehož velikost a síla je vyloženě děsivá. Hrdinové naštěstí během své cesty získávají další úrovně a schopnosti. Škála dovedností i levelů byla rozšířena, což je další velké plus. Na pětce tím pádem končit nemusíte.

Foto: Ondřej Zeman

Hrdinu si je možné v Příval temnoty 2 Plameny pekelné slušně vybavit.

Po absolvování kampaně Příval temnoty 2: Zkáza nebes musím říct, že oproti jiným expanzím, které jsem měl možnost hrát, je tohle dosti zásadní kousek. Rozšiřuje možnosti postav, škálu nepřátel, předmětů, a především vám dává možnost celé vyprávění vlastně dokončit. Jedině s touto expanzí totiž můžete porazit zlo, které odstartovalo příval temnoty. Ano je to zvláštní, avšak je tomu skutečně tak, takže pokud chcete Příval temnoty 2: Plameny pekelné pořídit, je dobré rovnou přemýšlet také o tomto rozšíření. Ze strany tvůrců je to chytrý krok, nejsem si ovšem jist, zda to vnímám pozitivně jako hráč, protože bych si něco takového chtěl asi vychutnat bez nákupu rozšíření.

Foto: Ondřej Zeman

Střet s tímto padouchem byl dost brutální.

Příval temnoty 2: Plameny pekelné je pecka pro milovníky krvavých dobrodružství

Musím říct, že Příval temnoty 2: Plameny pekelné je masivní deskovou, která má jasné zacílení. Na koho se tvůrci zaměřují? V jejich hledáčku jsou fanoušci přístupných dobrodružství, která jim připomenou časy Dračího doupěte, nebo jiných výprav v jednodušším formátu. Na první pohled celek dost připomíná Zombicide, je však nutno zmínit, že je o kapku komplexnější a záživnější, díky pestré škále nepřátel a bossů.

Osobně jsem si ho oblíbil také kvůli zpracování hrdinů, jednotlivých tažení, nebo rozsáhlé škály předmětů. Nejvíce se mi však líbí zpracování miniatur, které je tradičně bravurní. Pokud bych měl být kritický, tak mi trošku v základní verzi schází kampaň spojená s rozšířením. To je však z mé strany jediná opravdu zásadní výtka. Určitě pak doporučuji Příval temnoty 2: Plameny pekelné vzít i s rozšířením Příval temnoty 2: Zkáza nebes. Jakožto komplet totiž fungují skvěle.

Za poskytnutí kopie hry Příval temnoty 2: Plameny pekelné na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz