Hlavní obsah
Hry

Vydařená desková hra Lovci Relikvií vás vyšle na lov pokladů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Vstříc tajemnému ostrovu vyráží několik expedic. O tom, kdo nalezne poklady nutné k vítězství, tu rozhodují karty a správná práce se zdroji. Vyhraje pouze ten nejbystřejší objevitel.

Článek

Indiana Jones je postavou, která značně proslavila archeologii, i když samotní archeologové ho vyloženě nesnáší. Byl vzorem pro řadu herních hrdinů včetně oblíbené Larry a Draka. Pokud toužíte po tom zažít, jaké to je být lovcem pokladů příležitost vám k tomu dá desková hra Lovci Relikvií, na níž se podíváme v následujících řádcích naší recenze.

Příběh Lovci Relikvií se odehrává na ostrově, který není nikdy stejný

Desková hra Lovci Relikvií vás bere vstříc ostrovu, který má podle legend ukrývat starodávné relikvie. Ty chtějí získat boháči z celého světa, a tak vstříc tomuto místu vysílají expedice, do jejichž čela se hráči postaví. Samotný ostrov je tvořen hexy představující různé terény. Jednotlivé kusy k sobě dáváte náhodně podle toho, jak zamícháte hromádku, ze které je vytahujete. Vaše figurky se mohou pohybovat po polích, lesích, řekách, horách a pouštích. Každý z terénů dobrodruhy odměňuje za jejich snažení v základu jinak. Na polích vás budou čekat penízky, hory vám dávají efekt pohybu, lesy disponují verzemi orientovanými na peníze nebo nábor nových dobrodruhů (nabrání karet do ruky).

Foto: Ondřej Zeman

Lovci Relikvií v celé své kráse.

Jak můžete vidět, všude na vás čeká odlišná odměna. Většinou ale zisku nedosáhne každý. Když po obrácení kartičky spatříte poklad, může se těšit na penízky, či jiný efekt pouze ten, kdo dorazí jako první. Jindy zase budete muset sáhnout po lopatě sloužící k vykopávání financí či jiných efektů ze země. Pokud jde o tom, jakou má podobu ostrov, vždy může být do jisté míry jiná, protože jak už bylo zmíněno, vytahujete ze zamíchané hromádky, navyšuje se pouze úroveň terénu. Po ostrově se v Lovci Relikvií přesouváte za pomoci pohybových bodů, které jsou znázorněny na vašich kartách prezentujících to, jak vypadá vaše družina dobrodruhů.

Foto: Ondřej Zeman

Tohle je základní sestava vaší expedice v Lovci Relikvií.

Parta může mít v Lovci Relikvií více podob

Na začátku každého tahu máte v ruce celkem maximálně pět karet, jejichž škála může být rozšířena za pomoci akce náboru. Pokud vám náhodou příliš nesedí podoba vaší sestavy redukovat jí lze skrze akci odstranění skýtající možnost odstranit je permanentně z vaší odhazovací hromádky, kterou jde v případě užití akce odpočinek zamíchat, a tak získat do vašeho hlavního balíčku majícího na samém startu rozsah deseti kusů. Žádný z těchto vám nenabízí velké možnosti, díky čemuž jsou zdarma. K opravdu zajímavým se dostanete až za pomoci verbování následného investování zlata.

Foto: Ondřej Zeman

Lovci Relikvií nabízí slušnou škálu postav.

S kartami budete každé kolo pracovat. Jakmile je použijete míří do odhazovacího balíčku. Z něj je možné je vzít pouze za předpokladu, že si odpočinete, čímž získáte do ruky tolik karet, kolik je hodnota efektu odpočinku, který se vám podařilo realizovat. Jakmile vám však dojde dobírací balíček nastává čas vrátit se do základního tábora a zužitkovat všechno zlato, které se vám podařilo nahromadit. V táboře si zamícháte všechny karty a hurá do akce.

Foto: Ondřej Zeman

Lovci Relikvií ukrývá desítky pokladů.

Expedice do útrob ostrova jsou zkrátka náročné, takže si se základními společníka prostě nevystačíte. Cesty jsou totiž náročné a ani sil ke kopání často není dostatek. Pro dokončení celé operace je třeba investovat do dodatečných posil. A že jich v nabídce deskové hry Lovci Relikvií není vůbec málo. Mroží kuchtík dokáže přivést z odkládacího balíčku rovnou dva vaše dobrodruhy. Hrabačí zvěd pak navyšuje počet toho co máte aktuálně v ruce o dva kusy, no a Žirafa je výborným kopáčem. Alternativ je opravdu hodně a je pouze na vás, po které z nich sáhnete. Některé pak ignorují požadavky terénu, takže kupříkladu se zmijí vás přesun do lesní destinace, či kopání v ní nic nestojí, díky čemuž stojí za pozornost. Celá hra pak končí poté co některý z hráčů najde dvě relikvie.

Foto: Ondřej Zeman

Každý má v Lovci Relikvií nějakou roli.

Lovci Relikvií je příjemným dobrodružstvím pro celou rodinu

Lovení dávno ztracených pokladů je v deskové hře Lovci Relikvií překvapivě zajímavou záležitostí plnou karet a dílků, které čekají na to, až je někdo obrátí a využije jejich plný potenciál. Celek stojí na zajímavých mechanizmech a minimálně v mých očích má relativně vysokou znovuhratelnost. Faktem pak je, že hra je velmi přístupná, takže si jí nezahrajete pouze se zkušenějšími hráči, ale také se začátečníky, či těmi, kteří reálně nemají žádné zkušenosti s deskovými hrami. Už se těším až si opět najdu čas a vyrazím vstříc místu přetékajícím zlatem a legendárními předměty.

Za poskytnutí kopie hry Lovci Relikvií děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz