Hlavní obsah
Hry

Worms: desková hra - Klasická videohra plná destrukce může ožít i na vašem stole

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Vstupte do světa Worms v deskové hře, kde tvoříte mapu, vybíráte zbraně a strategicky likvidujete nepřátele. Ovládněte bazuku, lanové triky i šílené výbuchy v této zábavné a napínavé akční tahovce!

Článek

Worms: desková hra vám nabídne tradiční formát plný násilí

Na počítačích byla celá řada her, které se zapsaly do paměti hráčů. Jednou z těch nejvýraznějších byla tahovka Worms. Ta se nyní dočkala své deskové verze, kde se vy a vaši spoluhráči postavíte proti sobě na mapě, kterou společně vytvoříte. Každý z jejích dílů je tvořen několika hexovými políčky. Ty přikládáte k sobě podle vlastního uvážení, ale vždy se musí minimálně jedním okrajem dotýkat jiného dílu nebo ukazatele větru. Není tedy možné dávat nový díl jen tak do prostoru. Jakmile máte postavenou herní mapu, už vám nic nebrání v tom, abyste rozmístili své červíky a předměty, které máte k dispozici. Postupně do prostoru umístíte červy, bedny, barel a také minu, která je poměrně nebezpečnou hračkou.

Foto: Ondřej Zeman

Herní plocha vám ve Worms desková hra dává řadu možností.

Počet hráčů: 2–4

Herní doba: 60 minut

Věk: 10+

Než začnete, musíte si vytvořit svůj balíček karet. Každý z červů má ve Worms: deskové hře totožné čtyři karty. Ve vaší nabídce najdete Bazuku, Uzi, Ninja lano a také Traverzu. Pomyslnou divokou kartou je jedna dodatečná, kterou může mít každý hráč jinou. Někdo dostane do ruky pálku, jiný granát, nebo brokovnici. Každá karta má jinou charakteristiku – můžete počítat s omezeným dostřelem, efektivitou nebo náročností zásahu. Dost často je také nutné zamířit, kam střelu nebo některou z vrhacích zbraní pošlete.

Foto: Ondřej Zeman

Zakladní paletu karet má každý ve Worms desková hra totožnou.

Následný počet kostek, kterými budete házet, určuje přesnost daného nástroje. Dalším faktorem je vzdálenost. Pokud se rozhodnete střílet z bazuky na vzdálenost menší než čtyři políčka, automaticky ztrácíte tolik kostek, o kolik je cíl blíže. Stejně tak klesá počet kostek, když vzdálenost zvětšíte. Bazuka je tedy stoprocentně účinná jen na vzdálenost čtyř políček, poté musíte odhazovat kostky, abyste zvětšili dostřel. Tento mechanismus mě osobně velmi baví, protože aktivně reaguje na vaši snahu střílet na různé vzdálenosti. Rozhodně je to něco, za co si Worms desková hra zaslouží ocenění.

Foto: Ondřej Zeman

Worms desková hra vám poskytne různorodou výstroj.

Základní balíček čítá čtyři karty, ale po jeho rozšíření o dodatečnou kartu máte karet pět. Pokud chcete další vybavení, musíte nalézt bedny, které vám umožní přístup k nové výzbroji. Z dobíracího balíčku tak můžete získat svaté granáty, napalm nebo banánovou bombu. Variant je hodně, takže během jedné hry rozhodně nevyužijete všechny možnosti. Červík se pak poroučí na onen svět po dvou zásazích. Zajímavé je, že zraněného červa můžete na začátku svého tahu zvednout, což je jedna z prvních akcí, pokud červík utrpěl zranění.

Foto: Ondřej Zeman

Kostky hrají v každé partii Worms desková hra zásadní roli.

Na začátku každého tahu si musíte ve Worms: deskové hře vybrat červíka, za kterého budete hrát. Pokud je zraněný, zvedněte ho a poté máte možnost se s ním dvakrát plazit nebo skočit. Plazení je logicky pomalejší, ale skákání vás posune rychleji. Nelze však předvídat, kam přesně skočíte, protože musíte hodit kostkou. Může vás to dostat tam, kam chcete, ale také můžete skončit na špatném místě, například v hexu s vodou, která vznikla destrukcí. Každou část mapy totiž lze zničit soustředěnou střelbou – po třech kráterech daný bod zmizí pod hladinou.

Foto: Ondřej Zeman

Některé nástoje jsou ve Worms desková hra brutální.

Vedle pohybu je tu samozřejmě střelba spojená s aktivací karty zbraně, načež váš tah většinou končí. Partie Worms: deskové hry je zakončena ve chvíli, kdy jsou vyřazeni všichni nepřátelští hráči. Elementární hratelnost spojenou s kartami vybavení a leteckou podporou lze obohatit pravidly, která přidávají různé variace – například vybuchující červy, menší exploze nebo další dílky mapy, pokud je máte k dispozici.

Foto: Ondřej Zeman

Worms: desková hra má velmi slušný insert.

Worms: desková hra je další vydařenou adaptací

Po několika odehraných mapách mohu konstatovat, že Worms: desková hra je pecka. Podobně jako desková hra Heroes of Might and Magic III je téměř ideální adaptací toho, co nám bylo nabídnuto na počítačových obrazovkách. Samozřejmě, forma je jiná, ale provedení stojí za to. Možná bych jen uvítal více dílků mapy. To je vlastně to jediné, co mi tu chybí ke štěstí.

Foto: Ondřej Zeman

Worms desková hra

Worms desková hra patří mezi tituly, které mají překvapivě velkou sílu. Pokud patříte mezi fanoušky počítačové verze a čekáte na její další díl, tato hra by vám mohla čekání zpříjemnit. Je to rozhodně povedená záležitost, kterou můžu s klidným srdcem doporučit.

Za poskytnutí kopie hry Worms: desková hra na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz