Hlavní obsah
Hry

Zažijte velkolepé bitvy Druhé světové války ve hře Hrdinové Normandie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Ujměte se jedné ze dvou válečných frakcí. Zamiřte spolu s jejich jednotkami na některou z map a dejte se do boje plného hrdinských činů a taktických manévrů testujících schopnosti nepřítele.

Článek

Válka je ve hře Hrdinové Normandie rozvržena do řady bitev

Druhá světová válka měla řadu etap. Jakmile však dorazila spojenecká vojska do Normandie, odstartovalo jedno z rozhodujících dějství, jehož máte možnost být ve válečné hře Hrdinové Normandie svědky. Tedy přesněji řečeno, jste velitelé, nikoliv pouze sledující nebo figurky přijímající rozkazy. Asi vás nepřekvapí, že v tomto titulu si máte možnost vybrat ze dvou stran.

Foto: Ondřej Zeman

Hrdinové Normandie nejsou úplně malou hrou.

Počet hráčů: 2

Herní doba: 45 - 60 minut

Věk: 14+

Jeden se ujme Spojenců, zatímco druhý dostane síly Němců. To, jak velký objem mužů a techniky si do boje obě strany vezmou, určuje scénář, na kterém se bude bojovat. Samotná volba scénáře je jedním z prvních kroků celé partie. Osobně jsem si však válečnou hru Hrdinové Normandie oblíbil už v této fázi, protože hráči dává možnost nejen sáhnout po některém z jasně daných dobrodružství, ale také si vytvořit své vlastní, prezentující různé situace na prostoru, jaký určíte. Nechybí tu pak dokonce ani kampaň pro ty, kteří mají rádi celistvé zážitky.

Foto: Ondřej Zeman

Technika vám může v Hrdinové Normandie pomoci prorazit.

V momentu, kdy máte vybráno, za koho budete hrát a především kde se síly střetnou, nastává čas rozmístit vaše síly na startovní čáru a dát se do boje probíhajícího na bitevním poli v tazích. Pokud máte už za sebou nějakou tu tahovou strategii, jistě vás nepřekvapí, že jednotky tu přicházejí na řadu pěkně postupně skrze žetony rozkazu, určující to, v jakém pořadí budou velitelé jednotlivých skupin posunovat své jednotky mapou.

Foto: Ondřej Zeman

Tankům v Hrdinové Normandie odolá jen máloco.

Počet žetonů rozkazu je ve hře Hrdinové Normandie definován hvězdičkami, jež máte dostupné na komponentech, které máte po ruce. Tyto žetony vás nechají přednostně nechat hrát část vašeho vojska, zatímco zbytek má možnost akcí až v momentu, kdy dojde na fázi zásobování, což je poslední z dostupných herních fází.

Foto: Ondřej Zeman

Nepřítel v Hrdinové Normandie nikdy neví, jaké jsou vaše plány.

Celkem má každé kolo v Hrdinové Normandie tři fáze. Hned tou první je rozdělení už prezentovaných rozkazů. Ty můžete přidělit pěším skupinám, lehkým vozidlům, těžké technice a také hrdinům. Přidělené číslo následně určuje, kdo se pohne ve fázi aktivace jako první a kdo naopak bude muset čekat na to, až odehraje většina. Váš soupeř neví, jaké mají jednotky čísla, takže ho můžete různě šálit. Počet žetonů však není permanentní, takže není vyloučeno, že během partie o některé z nich přijdete třeba při ztrátě hrdiny. Dokonce je zde možnost, že povedou k tomu, že prohrajete hru v případě, že ztratíte všechny, není to ovšem úplně častá varianta.

Foto: Ondřej Zeman

Paleta postav je v Hrdinové Normandie pestrá.

Jednotka se v rámci své aktivace může provést jednu ze dvou základních akcí. Tou elementární je samozřejmě pohyb, v jehož rámci pěšáci pěkně pochodují, zatímco technika má možnost nejen se spořádaně posouvat, ale také pod svými koly a pásy drtit ty, kterým se nepodaří uhnout, protože jinak to nechodí ani ve strategiích na PC. Samotná střelba, která je druhou z nabízených variant, pak až tak jednoduchá jako na počítačích není, protože stojí na statistikách a hodu kostkou.

Foto: Ondřej Zeman

Správný zásah dokáže vozidla ve hře Hrdinové Normandie změnit ve vraky.

Díky házení v Hrdinové Normandie neschází aspekt náhody, s jehož pomocí můžete někdy sundat tank dvojnásobným zásahem, avšak jindy naopak nepřátelské jednotky ani neškrábnete, protože se k vám štěstí zkrátka otočí zády. Trošku mu lze naštěstí vždy pomoci skrze dostupné karty nebo různé menší posilovací prvky. Je však nutno podotknout, že spoléhat se na hodnotu jednotky a bonusů se zkrátka úplně nedá v obraně ani útoku. I když při bránění jsem měl větší kliku než během útoků. Hodně se mi líbilo zapracování terénu a různých prvků formujících rozličné situace. Primární je během bitev realizovat co nejvíce cílů.

Foto: Ondřej Zeman

Hrdinové Normandie jdou pěkně uložit.

Střety ve válečné hře Hrdinové Normandie dokáží otestovat vaše velitelské schopnosti

Válečné hry jsou většinou slušným oříškem. Jejich zpracování je totiž v nemalém počtu případů možná až příliš komplexní. V případě novinky Hrdinové Normandie se jejím tvůrcům povedlo vytvořit zajímavý duel pro dva, v jehož rámci dostanete fungující střet dvojice jasně definovaných stran, které se spolu nemažou. Největším háčkem je asi hromada žetonů, které je nutné vždy rozestavovat, takže ideální je ještě před hraním je řádně roztřídit, nebo rovnou pořídit insert.

Foto: Ondřej Zeman

Hrdinové Normandie

Jakožto komplet Hrdinové Normandie patří mezi ty hry, které cílí na jasně danou skupinu. Za předpokladu, že jste fanoušky druhé světové, nebo hledáte válečnou hru, která by vám dala možnost zakusit průběh středně velkých bitev, tak tento kus podle mého rozhodně nepředstavuje výstřel mimo. Nečekejte však nic extrémně komplexního, jelikož na tohle autoři nesází. V závěru bych pak ještě podotkl, že se jedná o relativně raritní záležitost s omezeným počtem kusů, takže bych v případě koupě příliš nečekal.

Za poskytnutí kopie hry Hrdinové Normandie na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz